Nagy Feri: Am cireşi altoiţi de bunicul meu în urmă cu aproape 100 de ani
Există obiceiul încetăţenit la Cireşoaia ca tinerii ce se căsătoresc să planteze cel puţin un cireş, fără aceasta nu trec pragul maturităţii. De secole tradiţia se respectă întocmai. Satul se identifică cu livezile de cireş, de aici şi numele de Cireşoaia, înlocuind vechea denumire de Decea. Nagy Feri are 57 de ani şi a plantat şi el, la vremea respectivă, cireşii primelor iubiri. De atunci, an de an, urmăreşte în livada proprietate personală cum aceştia rodesc, fructele devenind principala sursă de trai. Aici, la Cireşoaia, tradiţia cireşelor datează de câteva secole. Au fost aduşi cireşi, diferite soiuri, din America (atunci când şi cei din sat plecau peste Ocean să facă bani) şi din Rusia. S-au aclimatizat alături de soiurile locale. În prezent, peste 60 de soiuri sunt cultivate în satul din comuna Braniştea.
Nagy Feri este un „tânăr” plin de energie, un pătimaş al fructelor (în sensul bun al cuvântului). Se mândreşte că în livada proprie de 7 ha are cireşi altoiţi şi de bunicul său în urmă cu aproape 100 de ani. Cireşi seculari care şi acum dau roade de calitate. În Cireşoaia sunt peste 450 de producători, iar în livezile ce împânzesc dealurile până câtre Unguraş sunt, cum spuneam, peste 60 de soiuri dintre cele mai productive. De fapt, satul, cu cei 2000 locuitori, de etnie maghiară, se învârte în jurul cireşelor. Chiar dacă nu este sezonul, Nagy Feri îmi spune că de acum se pun bazele recoltei viitoare. În 2017 nu s-a ţinut Festivalul cireşelor (prima ediţie a avut loc prin 1893), producţia n-a fost cea scontată. „Într-un an, îmi spune cireşarul din Cireşoaia, am avut cam 5000 kg pe care le-am vândut la piaţă. Cred că aici ar trebui să intervină statul, să ne ajute la valorificarea producţiei, să scăpăm de intermediari, care câştigă mai bine decât noi, ce lucrăm efectiv”.
În livada de 7 ha a domnului Feri sunt, alături de cireşi, meri, peri (perele de aici sunt cu totul deosebite), caişi, vişini, pruni. Iar munca în livadă n-are pauze. Acum se efectuează lucrările de tăieri şi stropiri, de săpat în jurul pomilor şi de administrat îngrăşăminte naturale. Toată familia lui Nagy Feri este antrenată. Niciunul nu este în afara campaniei. În beciul sănătos al interlocutorului nostru şi acum merele şi perele se păstrează în condiţii foarte bune. Nu este de mirare că beneficiarii îl caută şi cumpără fructele unuia dintre cei mai pricepuţi pomicultori din Cireşoaia.
Citiţi şi:
- Zilnic, peste zece tone de cireşe sunt recoltate. „Carmen”, regina cireşelor de la Cireşoaia este la mare căutare
- Festivalul cireşelor
- La Cireşoaia şi Măluţ, culesul cireşelor, care sunt din belşug, încurcat de ploaie, vânt şi vijelie
- Sărbătoarea cireşelor de la Cireşoaia
- Un posibil traseu turistic în comuna Braniştea. Călătorind pe Transpaloba, printr-o zonă de poveste
Adaugă comentariu nou