NĂSĂUDENI ÎN ANTOLOGIA „ECOUL SINGURĂTĂŢII”

 Sub coordonarea doamnei Nadia Fărcaş, a apărut recent la Editura „Ecou Transilvan”, antologia  „Ecoul singurătăţii” cu momente din vremea pandemiei, un tablou de trăiri  uimitoare în faţa miracolelor existenţiale ce se oglindesc candid în perioada ce o străbatem.

            Prefaţa volumului cu 560 de pagini este semnată de scriitoarea Ana Blandiana, care a spus: „Stau de opt săptămâni singură şi scriu. În mod ciudat, timpul nu trece greu, ci, dimpotrivă, neobservat, ca şi cum, lipsit de repere, s-ar sustrage cuantificării. Scriu, ascult muzică, urmăresc emisiuni, zilele trec, dorm şi visez mai real decât zilele care trec ca în vis, iar singurătatea este o circumstanţă teoretizantă  a caracterului  ireal, oniric al timpului care trece.”

În volum semnează un număr de 58 cărturari din ţară, şi dinafară, scriitori, cadre universitare, doctori în ştiinţe precum: Andrei Marga, Cornel Udrea, Al. Fl. Ţene, Antonia Bodea, dr. Vlad Schlezak din Anglia, dr. Rodica Jeican din Cluj, doctor în sociologie Octavian Mihail Sachelarie din Argeş, Maria Toader din Satu Mare, scriitorul Ioan Nistor din Baia Mare, Teodor Curpaş din Bihor, Ana Pandrea din Mureş, Gabriela Şerban din Caraş-Severin, Mariana Tîrnoveanu din Călăraşi, prof. univ. dr. Ştefania Kory Calomfirescu, precum şi trei scriitori năsăudeni, membrii în Liga Scriitorilor Ioan şi Lucreţia Mititean şi Ioan Seni, cât şi doi năsăudeni stabiliţi în alte localităţi, cum sunt Raveca Vlaşin, mintioancă stabilită la Dej şi Vasile Tutula, telcean stabilit la Cluj. Iată încă un exemplu de năsăudeni ce se dăruie cărţii şi culturii, se destăinuie celor din preajma lor, scriitori ce-şi cunosc limitele, încercând chiar să le depăşească.

            Paginile 241-250 aparţin celor doi, adică, Ioan şi Lucreţia Mititean, care semnalează: „Singurătatea de bună voie nu te părăseşte  niciodată. Noi trebuie să o părăsim cu ajutorul Tatălui Ceresc, care în chip minunat îţi scoate în cale pe cineva ca ajutor la nevoie sau leac de singurătate, pe care noi l-am găsit – implicarea în taina grădinăritului, a florilor, a împărtăşirii ideilor, gândurilor, în valorificarea unor fapte de cultură, împlinirea a tot ce ne-am propus pe linie scriitoricească, socială şi familială. Am crescut şi am muncit în medii culturale active, agreem oamenii, ne plac conversaţiile, schimburile de idei, cooperarea, atmosfera de solidaritate,  de râs şi voie bună, aşa că suntem doi, dar ne simţim tot mai mult singuri, deoarece calitatea  relaţiilor interumane e puterrnic deteriorată. Suntem singuri într-un univers fără sens, ştim cine suntem, ştim de unde venim, dar nu ştim încotro mergem. Oare ce se întâmplă cu noi, cu singurătatea noastră? ”

„În perioada de criză, spune scriitorul Ioan Seni, oamenii îşi  caută întotdeauna un vinovat pe care să-l încrimineze, aşa cum românii  căutau  în 1989 terorişti-inexistenţi, americanii căutau armele nucleare ale lui Saddam - inexistente - sau pe islamiştii  lui Bin Laden, care au doborât  Turnurile Gemene – inexistenţi, sau cum, germanii îi învinovăţeau pe evrei pentru criza în care au ajuns etc. Acum e vremea bătrânilor să fie ţapi ispăşitori. Ei sunt de vină că economia mondială a ajuns în pragul falimentului şi nu lăcomia fără măsură a unor imbecili. Cu cât cinism se doreşte dispariţia lor! Dar şi tinerii, la rândul lor, vor ajunge la vârste înaintate şi se vor bucura exact de  ceea ce promovează.”

„Privind declanşarea acestei pandemii, spune colonelul-scriitor Vasile Tutula, s-au emis multe teze, idei, obiective, inclusiv aşa-numitele planuri conspiraţioniste, pentru reducerea populaţiei lumii, fără a se mai face războaie. Au apărut ca ciupercile după ploaie mulţi susţinători ai lui Mathus, conform căreia am fi prea mulţi locuitori pe glob, şi că ar fi bine ca mulţi să fie reduşi la tăcere, căci nu ar mai fi hrană suficientă pe glob pentru alimentaţia lumii. Este o teorie falsă şi mincinoasă, căci pe globul pământesc pot fi hrăniţi chiar 60-70 miliarde de oameni, nu doar 7,2 miliarde, cât suntem astăzi.”

Vorbind despre COVID, Raveca Vlaşin spune:

            „Ai dat buzna peste oameni,

            invizibil şi nebun,

Nemilos  fără de suflet.

            Să-i lipseşti de ce-au mai bun.

            Sănătatea şi chiar viaţa

            De la câţi îi întâlneşti

            Jefuieşti fără de milă,

            Piticanie ce eşti.

Vrei pe drumul cel din urmă

            Să ne însoţeşti doar tu!

            Nici cuvânt de rămas bun

            nu ne mai îngădui... Nu!

            Ne lipseşti de rânduiala

Moştenită din bătrâni.

            Şi vrei să ne arunci sub glie

            Ca pe cei mai răi păgâni.

Dumnezeu ne aibă în pază

            Şi să-ţi spulbere coroana,

Să ne apere de tine,

Slujitor al lui satana.”

 Volumul de faţă, ce se lansează pe 7 octombrie 2020, la Biblioteca Judeţeană din Cluj, este un îndemn de a răspândi iubire oamenilor dragi şi să ne bucurăm de viaţă trăind-o din plin, cât încă o mai avem.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5