Năsăudeni cu feribotul în orașul - insulă Friday Harbor din Washington
Din orașul Redmond care ne găzduiește de câtva timp, ne-am înrolat pe șoseaua I5, am străbătut orașele: Kirkland și Bothell ajungând după două ore, în orașul Anacortes, în Vinerea Port a Insulelor San Juan. Ne-am îmbarcat în feribotul spațios și curat și am început călătoria timp de o oră, spre orașul istoric și turistic situat doar la câțiva pași de la ancorarea feribotului -FRIDAY HARBOR.
La coborâre te întâmpinau taximetriștii, spre a face turul insulei, microbuze sau motociclete și biciclete de închiriat. Noi, cei 13 români de la Năsăud, Cluj, Sighet, Sebeș - Alba, ne-am cumpărat bilete și ne-am urcat într-un microbus, cu care mai bine de o oră, am făcut turul orașului. Şoferul fiind un ghid bine documentat, ne-a prezentat insula cu toate caracteristicile: geografice, istorice, culturale, economice, turistice, curiozități și glume fel de fel.
Orașul a luat ființă în anul 1907, are în jur de 8000 de locuitori și se întinde pe o suprafață de 50 km2, fiind cel mai mare oraș din Arhipelagul San Juan și servește ca reședință de județ de unde se direcționează întreaga activitate a zonei, deci și a porturilor Orcas și Lopez, care au crescut într-o destinație de vacanță înfloritoare. Portul este guvernat de un consiliu al comisarilor, format din trei membri aleși pe termen de șase ani, care se întâlnesc spre a dezbate teme de administrație, de două ori pe lună.
Orașul FRIDAY HARBOR este cel mai mare port public din zonă și cu un mic aeroport ce oferă un serviciu de linie aeriană limitată. Aici și-au unit gândurile muzicieni, artiști și meșteri de tot felul, fermieri agricoli și zootehnici, cu crescătorii de vaci, capre și cai. Piața fermierilor de sâmbăta este bine aprovizionată cu legume proaspete, fructe, brânzeturi, un pahar de vin local sau o sticlă de bere. Fermecătorul oraș istoric al Portului de Vineri, poarta de intrare în insulele San Juan, este inundat zilnic de turiști care admiră arta locală și cumpără bijuterii, cărți, îmbrăcăminte și nenumărate cadouri pentru femei realizate local. La tot pasul vedem cafenele cu vedere la apă, până la restaurante gastronomice, galerii și muzee, buticuri și teatru comunitar, un cinematograf cu două ecrane, un centru al vieții cultural, cu o sală mare de spectacole și o piață în aer liber, pentru concerte și adunări comunitare. Sunt multe locuri de cazare la pensiuni cu vedere spre apă sau la ferme, unde ni se oferă cele mai proaspete ingrediente locale, servim produse delicioase coapte și alte alimente gătite la fața locului și ascultăm muzică excelentă, descoperind latura creativă a orașului.
Orașul are 1015 gospodării, mai multe școli care fac parte din Districtul școlar Insula San Juan, două școli private, un liceu cu 300 de elevi, o filială a Colegiului Skagit Valleu și o faimoasă instalație de biologie marină sub tutela Universității din Settle.
Am admirat parcurile, plajele, terenurile agricole și în special cultura de levandă, deservirea exemplară din partea tuturor serviciilor comunitare, Muzeul istoric, Muzeul de artă, Muzeul balenelor, sediul turistic al balenelor.
Am petrecut o zi de vară într-o lume nouă, de unde am revenit inspirați, o lume cu aventuri romantice și bogăție de peisaje excepționale, o zonă specifică promovării turismului, o zonă plină de fermieri, muzicieni, artiști, bucătari și producători de tot felul, un adevărat tezaur din nord-vestul Washingtonului.
Citiţi şi:
- De Paşti, bistriţenii din Spania nu au uitat de tradiţiile de acasă. Au luat Lumina în costume populare
- Succes, Albert Daniel Vidican! Un tânăr fotbalist, cu părinții din Spermezeu, va juca la Real Madrid!
- Impresii de călătorie – Spania
- Cum sa te alegi cu cele mai mari reduceri la masini de spalat de Black Friday
- Note de călătorie
Adaugă comentariu nou