Nicolae Zăpârţan: Sportului îi datorez foarte mult
De-a lungul timpului, antrenorii care au slujit boxul bistriţean au adus rezultate bune judeţului, însă cele mai multe medalii le are în palmares sportivul şi antrenorul Nicolae Zăpârţan. Născut la 26 octombrie 1958, în ziua de Sfântul Dumitru, într-o familie înstărită din Şieu Odorhei, Nicolae Zăpârţan cochetează, în clasele V-VII, la Liceul Andrei Mureşanu, cu tenisul de masă, intrând în posesia câtorva trofee. Însă datorită verişorilor săi frecventează sala de box AS Dacia. În anul 1977 Vasile Jimboreanu consemna în ziarul „Ecoul”, sub titlul „Mănuşa afirmării” una dintre primele victorii ale lui Zăpârţan, titlul de cel mai tehnic boxer al Galei. După absolvirea Institutului de Educaţie Fizică şi Sport de la Bucureşti, Nicolae Zăpârţan se dedică şi catedrei, fiind în paralel atât un sportiv cu performanţe, cât şi un dascăl care a avut de-a lungul vremii rezultate deosebite: „Au fost foarte multe momente plăcute în cariera mea”, declara într-un interviu Zăpârţan. Punctând doar câteva, amintim anul 1984, când a fost numit antrenor la Lotul Naţional de Juniori; 1985 Întrecerile Mondialelor; 1987 – primele medalii de aur; 1990-1991 – trei sportivi selecţionaţi la Centrul Olimpic; 1993 – Campionatul Naţional al Cluburilor Voinţa, unde a cucerit cinci titluri; 1998 – 2000 –calificări în finala Naţionalelor de Juniori; 2001- medalie de argint la naţionalele de juniori, bronz la Europenele din Bosnia Herţegovina; 2002 – bronz la Campionatul Naţional; 2003 – medalii de aur la naţionalele de senioare; 2003 – medalie de bronz la Europenele de Senioare desfăşurate la Pecs, Ungaria.
În cei 30 de ani de carieră ca antrenor, Nicolae Zăpârţan a adus în judeţul nostru peste 500 medalii. Cu siguranţă numai lectura acestor trofee ne face să ne aplecăm în faţa celui care a primit de mai multe ori medalia de merit din partea instituţiilor abilitate. Cetăţean de Onoare al comunei natale –Şieu Odorhei, dar şi al comunei Dumitriţa, unde activează ca profesor, Nicolae Zăpârţan este omul care a făcut ca pumnul să strălucească căpătând culoarea aurului.
Rep.: - Cititorii cotidianului „Răsunetul” l-au desemnat pe antrenorul Nicolae Zăpârţan bistriţeanul anului 2012. Cum vă simţiţi în această ipostază?
Nicolae Zăpârţan: - Sunt încântat că cititorii m-au inclus şi pe mine în rândul celor care au contribuit la imaginea judeţului nostru, ceea ce mă bucură şi mă face să cred că toată munca depusă de mine în decursul anilor petrecuţi în sportul românesc nu a fost în zadar. Sper ca şi în continuare să nu dezamăgesc iubitorii sportului bistriţean şi să reuşesc să aduc, din nou, cât mai multe medalii pentru judeţul nostru şi România.
Rep.: - Cum a fost pentru dumneavoastră anul 2012?
N.Z.: - Un an bun pentru boxul bistriţean, reuşind să cucerim un număr de 22 medalii, cinci sportivi fiind incluşi în Lotul Naţional al României, dintre care patru nominalizaţi pentru Campionatul European de Box, unde am fost şi eu inclus ca antrenor. Un an bun dacă privim prin prisma problemelor prin care au trecut cluburile din ţară.
Rep.: - Cum vedeţi anul sportiv 2013?
N.Z.: - Sper să nu fie un an cu greutăţi pentru sportul bistriţean care şi-a propus cucerirea unui număr mare de medalii la Campionatele Naţionale ale României. De asemenea, ne-am propus participarea şi clasarea în primii şase la Campionatele Mondiale şi Europene.
Rep.: - De ce trebuie să fim aproape de sport?
N.Z.: - Sportul, indiferent de ramura pe care o poate practica fiecare dintre noi, este cel mai benefic pentru sănătatea omului. Cu cât ne vom îndrepta copiii spre sport cu atât îi vom avea la maturitate oameni sănătoşi, plini de viaţă şi de putere de muncă. Sportul, pe lângă educaţie, este cel mai benefic lucru pe care poate să-l valorifice un om pentru a realiza ce şi-a propus în viaţă şi, în primul rând, sănătatea. De aceea aş ruga părinţii să-şi îndrepte copiii spre sport. Este rugămintea unui om care a făcut toată viaţa sport şi care, prin el a reuşit să devină o persoană cunoscută şi respectată. Sportului îi datorez foarte mult, de aceea aş vrea ca în continuare să-i dăruiesc cât mai mult.
Rep.: - Un mesaj pentru cititori.
N.Z.: - Cititorilor „Răsunetul” le mulţumesc pentru încrederea acordată, le doresc ca noul an să le aducă multă sănătate, bucurii şi împliniri.
Rep.: - Vă mulţumim şi vă dorim putere de muncă şi rezultate frumoase pentru Bistriţa şi România.
Adaugă comentariu nou