Premierea Scrisorilor către personaje, soare și către inima poemului

            Recent, a avut loc Premierea Concursului Regional literar și artistic Scrisori de mai, ediția a V-a, organizat de Palatul Copiilor Bistrița, în colaborare cu instituții educative și de cultură, la Biblioteca Județeană George Coșbuc, Sala Gavril Scridon fiind plină de iubitori de litere.De ziua Cărții Mondiale pentru Copii, la Complexul Muzeal Județean, a avut loc lansarea proiectului regional Scrisori de Mai,ediția 2019, în prezența și cu concursul elevilor clasei a III-a de la Școala Gimnazială Lucian Blaga, coordonați dedoamna învățătoare Anca Drăgan și doamna director adjunct Marinela Săsărman. 

      Tema competiției literare și artistice din acest an a fost scrierea și ilustrarea plastică sau digitală a unei Scrisoricătre: Personaje din „Carnavalul din poiană”, de Ana și Ion Mureșan (teatru pentru copii, Editura Aletheia Bistrița, 2004), Soare, după poemul „Scrisoare” (către soare), scris de Ana Blandiana și Inima Poemului, pornind de la „Poemul care nu poate fi înțeles”, de Ion Mureșan, (poem apărut în volumul omonim, la  Editura Charmides, Bistrița, în 2016). În competiție s-au înscris 242 de elevi, coordonați de 58 de cadre didactice, din 7 județe ale țării: Alba, Bacău, Cluj, Constanța, Sibiu, Timiș, Bistrița-Năsăud și din Republica Moldova.

            Invitatul special a fost Poetul Ion Mureșan, care a împărtășit participanților despre cum a fost cândva împărat și despre Poemul tămăduitor.Dânsul a fost prezent, în ajunul Premierii, și-n Cenaclul George Coșbuc, la Casa de Cultură a Sindicatelor, Bistrița, susținând și o lectură publică. Directorul Bibliotecii, poetul Ioan Pintea, și scriitorul Olimpiu Nușfelean și-au exprimat bucuria de a-l avea oaspete pe „unul dintre cei mai importanți poeți români în viață”. Juriul, format din tinerele poete Mirela Orban și Andreea Gal și din pictorul Paul Târziu, l-a avut capreședinte peIon Mureșan,care a zăbovit cu finețe și profunzime asupra tuturor lucrărilor de 10, alegând Marile Premii ale Concursului:

            Premiul „Carnavalul din poiană”– Sara Muscar, clasa a III-a, Colegiul Național Andrei Mureșanu, Bistrița;

            Premiul Ana Blandiana – Ioana Nectaria Bălan, clasa a V-a, Palatul Copiilor Bistrița    

            Premiul Ion Mureșan – Emilian Horea, clasa a XI-a, Palatul Copiilor Bistrița.

            Fără ajutorul Instituțiilor de Cultură: Centrul Județean pentru Cultură, Biblioteca Județeană George Coșbuc, prin Consiliul Județean BN, Casa de Cultură a Sindicatelor, Bistrița, Editura Charmides, Revista Mișcarea literară și, implicit, fără ajutorul Palatului, Scrisori de mai nu ar fi fost așa o bucurie pentru copii. Coordonatoarele proiectului, profesoarele Iulia Istrate, Diana Morar și Ionela-Silvia Nușfelean, sunt recunoscătoare inimoșilor oameni de cultură, care au susținut în mod deosebit proiectul.

            Premianții au beneficiat de zeci de cărți românești, achiziționate de Biblioteca Județeană, Premierea  stând și sub lumina proiectului „Cartea românească! Scriitori și cărți.”, inițiat de Bibliotecă!Doamnele bibliotecare și-au pus amprenta, scriind, alături de echipa de proiect, diplome și adeverințe. Poetul și bibliotecarul David Dorian a realizat afișul evenimentului. Fotograful Bibliotecii, Camil Hosu și alți fotografi amatori apropiați au surprins momente frumoase!

            Editura Charmides a oferit zeci de volume, prin amabilitatea domnului Gavril Țărmure, foarte bune cărți ale autorilor români publicați la prestigioasa editură bistrițeană. Au susținut proiectul cu multe volume proprii și poeții Ion Mureșan și Ioan Cioba, cărți apărute tot la Editura Charmides. Directorul Revistei Mișcarea literară, scriitorul Olimpiu Nușfelean, a oferit 20 de exemplare din cel mai recent număr al Publicației, cu un dosar de autor Ion Agârbiceanu.

            Concursul „Scrisori de mai” este destinat tuturor copiilor și adolescenților pasionați de artă și cu mintea deschisă, cărora nu le este frică să se întoarcă în timp, să renunțe la e-mail să se așeze la birou și să își exerseze mâna și exprimarea într-o scrisoare.

            Câștigătorii vor beneficia, precum în edițiile precedente, de expunerea textelor și desenelor pe un panou la Palatul Copiilor din Bistrița, unde lumea le va putea admira munca.Unele creații câștigătoare vor fi publicate în Revista Mișcarea literară și nu numai. Se va realiza și un material multimedia cu lucrările concurenților. Unii dintre elevii premiați, din județul nostru și nu numai, și-au citit creațiile pline de sensibilitate, forță și emoție. Cei mai mici din „Trupa face oricine ce vrea” au transformat, prin prezență și câteva replici, mica scenă a Bibliotecii într-o poieniță. N-au lipsit nici de astă dată margaretele de Chiraleș, floare sub semnul  căreia stă concursul.Sperăm ca, și în anii viitori, „Scrisorile de mai” să mai adune mulți și frumoși participanți și că bucuria copiilor (mai mici și mai mari) va fi prezentă mereu!

 Ioana Valea, clasa a VII-a, Maria Bălan, clasa a IX-a,

Jurnalism, Palatul Copiilor Bistrița

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5