Profesoara Ana Vaida păstrează vie memoria lui Adrian Păunescu. O carte despre prezenţa poetului pe plaiuri năsăudene, dar şi un bust în faţa Casei de Cultură pot fi materializate cu sprijinul nostru
Extrem de ataşat de Năsăud, poetul Adrian Păunescu, cel care a făcut din Cenaclul Flacăra un fenomen naţional, şi-a petrecut multe veri în Oraşul Academicienilor, unde avea câteva familii de prieteni cărora le-a căsătorit şi copiii.
Familia directorului Liceului Silvic, profesorul Vaida, dar şi a şefului Orchestrei profesioniste Bistriţa, Dumitru Nistor, au fost gazdele cunoscutului scriitor.
Peste ani, fiul acestuia, Andrei Păunescu, îi păstrează memoria vie, organizând, la Casa de Cultură, an de an, un remember al Cenaclului Flacăra.
Profesoara de matematică Ana Vaida a editat, de curând, o carte -document cu titlul „Adrian Păunescu și Misterul Năsăudean”, care conține 700 de pagini cu amintiri, povestiri, întâmplări și documente, 46 de autografe, copii de articole și manuscrise( 32 de pagini), fotografii alb-negru și color( 23 de pagini), 5 hărți cu traseele parcurse împreună în 1988, dar mai ales poezii, 219 poezii, dintre care 200 ale lui Adrian Păunescu, scrise de poet acasă la familia Vaida, în curte, în diverse vizite prin țară, pe drumuri lungi parcurse împreună, majoritatea dictate fiicei lor, Lelia.. De asemenea, cu ajutorul oamenilor de bine doreşte să amplaseze un bust al scriitorului care să fie amplasat în faţa Casei de Cultură, alături de cele dedicate scriitorilor Liviu Rebreanu, Mihai Eminescu şi Veronica Micle.
„În speranța că toți prietenii familiei noastre îl regretă, dar îl iubesc pe Adrian Păunescu, noi am făcut toate demersurile legale, dar necesare, pentru înălțarea unui bust al marelui poet și patriot, care va fi amplasat în orașul nostru în părculețul dintre Casa de Cultură și Școala de Aplicație a Colegiului „George Coșbuc”. Pe spatele soclului intenționăm să scriem un fragment din poezia „Plecăm din Năsăud”,scrisă în 3 septembrie 1988, între Năsăud și Bistrița și publicată în volumul „Sunt un om liber”, 1989, „Plecăm din Năsăud și lăcrimăm
Și casele-napoi se duc, / Dar vom păstra plecând în orice sud, / Ca pe un manual de Năsăud, / Lumina poeziei lui Coșbuc.” Vă mulțumesc anticipat și vă rog să deveniți ambasadorii mei pentru îndeplinirea scopului nobil pe care ni l-am propus pentru înveșnicirea Marelui Poet Adrian Păunescu” a declarat Ana Vaida.
Facem apel pentru oamenii ce susţin cultura şi l-au îndrăgit pe Adrian Păunescu să fie alături de doamna profesoară în acest proiect.
Cartea costă 70 de lei, un exemplar, iar bustul din bronz, 10 000 de euro(plătiți în lei). Orice bănuț contează.
Asociația „MEREU ÎMPREUNĂ” a acceptat să colecteze banii în mod transparent prin contul său
IBAN RO96. BTRL. RONC. RTO3. 4425. 8301. deschis la Banca Transilvania, agenția Bistrița, reprezentată legal de Ionela Dragu, în calitate de președinte.
Cei care doresc să trimită bani ca persoană fizică o pot face în mod direct în același cont, cu mențiunea „carte și/sau bust A.P.”. Toate persoanele care vor trimite peste suma de 500 de lei vor primi , în mod automat și cartea cu dedicația autoarei și cu semnătura unuia dintre membrii familiei lui Adrian Păunescu.
Citiţi şi:
- Vezi cum arată bustul lui Adrian Păunescu, ce va fi inaugurat în Parcul din vecinătatea Casei de Cultură Năsăud. Lansare de carte, concert Cenaclul Flacăra
- Chipul poetului Adrian Păunescu, nemurit la Năsăud printr-un bust în Parcul Casei de Cultură. Lansarea cărţii „Adrian Păunescu și Misterul Năsăudean”
- Adrian Păunescu și „misterul năsăudean”
- Adrian Păunescu şi Misterul Năsăudean
- Risipirile poetului
Adaugă comentariu nou