Vezi cum arată bustul lui Adrian Păunescu, ce va fi inaugurat în Parcul din vecinătatea Casei de Cultură Năsăud. Lansare de carte, concert Cenaclul Flacăra

Extrem de ataşat de Năsăud, poetul Adrian Păunescu, cel care a făcut din Cenaclul Flacăra un fenomen naţional, şi-a petrecut multe veri în Oraşul Academicienilor, unde avea câteva familii de prieteni cărora le-a căsătorit şi copiii.
Familia directorului Liceului Silvic, profesorul Vaida, dar şi a şefului Orchestrei profesioniste Bistriţa, Dumitru Nistor, au fost gazdele cunoscutului scriitor.
Peste ani, fiul acestuia, Andrei Păunescu, îi păstrează memoria vie, organizând, la Casa de Cultură, an de an, un remember al Cenaclului Flacăra.
Profesoara de matematică Ana Vaida a editat, de curând, o carte -document cu titlul „Adrian Păunescu și Misterul Năsăudean”, care conține 700 de pagini cu amintiri, povestiri, întâmplări și documente, 46 de autografe, copii de articole și manuscrise( 32 de pagini), fotografii alb-negru și color( 23 de pagini), 5 hărți cu traseele parcurse împreună în 1988, dar mai ales poezii, 219 poezii, dintre care 200 ale lui Adrian Păunescu, scrise de poet acasă la familia Vaida, în curte, în diverse vizite prin țară, pe drumuri lungi parcurse împreună, majoritatea dictate fiicei lor, Lelia.. De asemenea, a fost amplasat un bust al scriitorului, aproape de cele dedicate scriitorilor Liviu Rebreanu, Mihai Eminescu şi Veronica Micle.
În data de 12 septembrie 2019, începând cu ora 17:00, o serie de activități desfășurate în zona Casei de cultură ''Liviu Rebreanu'' din Năsăud, ne vor aduce aminte de poetul care a îndrăgit atât de mult orașul academicienilor. La ora 17:00 va fi dezvelirea bustului poetului Adrian Păunescu, realizat în cadrul unui proiect cultural cu finanțare integrală de la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, prin Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud - în Parcul din vecinătatea Casei de cultură ''Liviu Rebreanu'' din Năsăud. La ora 17:30 va fi lansarea de carte „Adrian Păunescu și ''Misterul Năsăudean''”, - autor prof. Ana Vaida, - în Sala mare a Casei de cultură ''Liviu Rebreanu'' din Năsăud, cu sprijinul financiar al Primăriei orașului Năsăud pentru publicarea a 300 de exemplare, La ora 20:00 este Concertul folk susţinut de Cenaclul Flacăra susținut de fiul poetului, Andrei Păunescu, și invitații săi, realizat cu sprijinul financiar al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și al Casei de Cultură “Liviu Rebreanu” Năsăud.

Comentarii

11/09/19 12:32
Emil

Controversatul Adrian Păunescu ar merita să aibă câte un bust in toate orasele din România, pentru curajul de a fi scris poezii critice la adresa dictaturii comuniste. Un exemplu deloc singular este poezia intitulată "Analfabeţilor", apărută in anul 1979, cu 10 ani inainte de căderea comunismului :

V-am spus că sunt un om periculos
Şi nu mi-aţi luat avertismentu-n seamă.
V-am spus s-aveţi pentru persoana mea
Un plus de-ngrijorare şi de teamă.

V-am spus că fac teribil de urât
De sunt călcat puţin pe libertate.
V-am spus ca sunt oşteanul credincios
Dar care doar cu inamici se bate.

V-am spus să vă astâmpăraţi şi voi,
Cenzori capricioşi ai vremii mele,
C-o să vă coste scump măruntul moft,
De a ne face nouă zile grele.

V-am spus să puneţi mâna să munciţi.
Să nu mai tot pândiţi zeloşi din umbră,
V-am spus că n-o să placa nimănui
Pornirea voastră, tulbure şi sumbră.

V-am spus că vremurile s-au schimbat
Şi că situaţia e mai complexă,
Nu-i intelectualul - servitor.
Cultura nu-i ceva ca o anexă.

Şi lumea nu se poate cuceri
Umflând la cifre şi mimind tumulturi
Cu aroganţi şi trindavi doctoranzi,
Cu papagali care ţin loc de vulturi.

V-am spus şi am puterea să mai spun
Ca nu încape muntele în seră
Ca prea-i scurt drumul de la rai la iad
Şi de la căprioară la panteră.

V-am spus să nu-l fetişizaţi pe Marx,
Să nu-i păstraţi în spirt învaţătura
Şi voi într-una fără să-l ciţiti
Îl pomeniţi până vă doare gura.

V-am spus că bătălia pentru om
Nu iartă astăzi nici o dezertare
Şi voi v-aţi decorat voi între voi
Când lupta este în desfăşurare.

V-am spus că muzica nu-i un microb
Care ameninţă civilizaţii
E-a omului pentru a fi mai bun,
V-am spus: ceva care să-i placa daţi-i.

V-am spus, concetăţeni analfabeţi,
Şi luaţi aminte şi să ţineţi minte.
Dar nu ştiam ca v-aţi născut şi surzi
Şi scoateţi arma când vedeţi cuvinte.

1979

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5