Chipul poetului Adrian Păunescu, nemurit la Năsăud printr-un bust în Parcul Casei de Cultură. Lansarea cărţii „Adrian Păunescu și Misterul Năsăudean”

“Dacă nu m-aș fi născut român aș fi fugit în România!” - Adrian Păunescu

Oamenii de cultură ai oraşului Năsăud, dar şi invitaţi de marcă, au participat la evenimentele dedicate poetului Adrian Păunescu, apropiat al Ţării Năsăudului. Cel care a făcut din Cenaclul Flacăra un fenomen naţional, şi-a petrecut multe veri în Oraşul Academicienilor, unde avea câteva familii de prieteni cărora le-a căsătorit şi copiii. Familia directorului Liceului Silvic, profesorul Gavril Vaida, dar şi a şefului Orchestrei profesioniste Bistriţa, Dumitru Nistor, au fost gazdele cunoscutului scriitor. Peste ani, fiul acestuia, Andrei Păunescu, îi păstrează memoria vie, organizând, la Casa de Cultură, an de an, un remember al Cenaclului Flacăra.
Evenimentul prilejuit de dezvelirea bustului, aşezat în Parcul Casei de Cultură, aproape de cele dedicate scriitorilor Liviu Rebreanu, Mihai Eminescu şi Veronica Micle, a început cu o slujbă de pomenire oficiată de părintele protopop Ioan Dâmbu, alături de preoţii Năsăudului, la care au participat invitaţi de marcă, printre care părintele Doru Gheaja, membru al Cenaclului Flacăra, cel care a prezentat în faţa lumii cântecele „Aşa-i românul” şi „Tu, Ardeal”.
Printre invitaţii primarului Mircea Romocea s-au numărat directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale - Adrian Chesnoiu, preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, prefectul Ovidiu Frenţ, alături de şefi de instituţii culturale de pe raza judeţului.
La dezvelirea bustului au fost prezenţi copiii poetului, în numele acestora, Andrei Păunescu vorbind despre clipele frumoase petrecute împreună cu tatăl lui la Năsăud şi felicitând organizatorii pentru modul în care ştiu, în acest colţ de ţară, să păstreze vie memoria celui care i-a purtat în suflet.
„Adrian Păunescu a fost critic literar, eseist, director de reviste, poet, publicist, textier, scriitor, traducător și om politic român. Nica Zaharia ( fost membru al Cenaclului Flacăra) spunea ,, Poetul Adrian Păunescu – Dumnezeu să-l odihnească - era un munte de inteligență și energie. Ținea în mână stadioane întregi , avea o charismă care mătura totul în cale, scria pe loc poezii de multe strofe la care nu mai corecta nici măcar o virgulă -am văzut asta de multe ori – și eram în permanență uimită de câte putea să facă.” Autorul a peste cinzeci de cărți, în majoritatea volume de versuri, Adrian Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani. Cărțile sale au fost editate într-un tiraj record de peste un milion de exemplare. Talentul său poetic a fost apreciat de mulţi critici literari importanți. Astfel Șerban Cioculescu a spus că Adrian Păunescu este cel mai mare poet social de după Tudor Arghezi, iar Eugen Simion îl consideră “ultimul mare poet social român”. La 17 septembrie 1973 înființează Cenaclul “Flacăra”, adevărat fenomen de masă, cu care susține, până la interzicerea sa, în 16 iunie 1985, manifestări de muzică , poezie și dialog, în fața a mai mult de 6 milioane de spectatori. Pe scena Cenaclului “Flacăra”, se lansează spre marele public, cele mai faimoase figuri ale muzicii tinere românești, poeți și alți creatori. La 7 mai 1990 înființează Cenaclul “Totuși iubirea”, pe Stadionul din Drobeta Turnu- Severin, sub impulsul ziaristului Dumitru Vișan și al fotbalistului Ilie Balaci. În cei peste 10 ani de activitate, noul cenaclu susține concerte de mare succes, în țară și dincolo de actualele granițe, în special la Chișinău. Indiscutabil, orientarea politică a lui Adrian Păunescu a fost întotdeauna una de stânga. Relația lui Adrian Păunescu cu puterea comunistă poate fi considerată ca ambiguă, Păunescu manifestându-se ca un critic radical al sistemului sau al ideologiei. Critica sa se orientează mai degrabă asupra puterii politice și a neajunsurilor economice. În incheiere am să dau un citat din Nicolae Steinhardt: ,,Păunescu e un vulcan în erupție, e versatil, e nesigur, e retoric și grandilocvent. Dar nu e numai atât. E și sincer, e și cald și e și capabil să se entuziasmeze pentru dreptate și să rostească adevărul fățiș. Nu e numai o forță, e și grăitor de adevăr și cunoaște și cunoaște compasiunea și sfânta mânie’’ este mesajul transmis de primarul Mircea Romocea.
„Personalitatea, opera și geniul poetului Adrian Păunescu este vie în orașul iubit atât de mult de el: Năsăud! Am avut onoarea să îl cunosc personal pe Marele Poet, am vibrat la melodiile Cenaclului Flacăra și am trăit emoția și versurile poeziilor lui Adrian Păunescu, atât când eram adolescent, cât și acum! El este viu în sufletele noastre, în mințile celor care au auzit măcar odată versuri și l-au cunoscut. Astăzi, la Năsăud, la umbra statuii lui Adrian Păunescu, întreaga familie Păunescu s-a reunit. Și alături de el, toți cei care iubim România, românii și acest spirit minunat care nu va muri niciodată” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan.
Pe placa aşezată pe soclu stă scris un citat din 3 septembrie 1988 al lui Adrian Păunescu: „Plecăm din Năsăud şi lăcrimăm/ şi casele-napoi în el se duc,/ dar vom păstra plecând în orice sud/ ca pe un manual de Năsăud/ lumina poeziei lui Coşbuc”.
Profesoara de matematică Ana Vaida a lansat, în Sala mare a Casei de cultură ''Liviu Rebreanu'' din Năsăud, o carte -document cu titlul „Adrian Păunescu și Misterul Năsăudean”, care conține 700 de pagini cu amintiri, povestiri, întâmplări și documente, 46 de autografe, copii de articole și manuscrise, fotografii alb-negru și color, 5 hărți cu traseele parcurse împreună în 1988, dar mai ales poezii, 219 poezii, dintre care 200 ale lui Adrian Păunescu, scrise de poet acasă la familia Vaida, în curte, în diverse vizite prin țară, pe drumuri lungi parcurse împreună, majoritatea dictate fiicei lor, Lelia.
Moderatorul evenimentului a fost Ionuţ Nistor, directorul Casei de Cultură Năsăud, care a recitat din memorie mai multe poezii ale lui Păunescu. Au vorbit despre carte editorul George Vasile Dâncu de la Şcoala Ardeleană, prof. Gheorghe Pleş, prof. Ioan Seni – preşedinte ASTRA Năsăud, Ioan Pintea - directorul Bibliotecii Judeţene.
Titlul cărţii a pornit de la o dedicaţie aşezată pe volumele „Locuri comune” şi „Cartea cărţilor de poezie”: „1986 – toamna, Anei şi lui Gavril Vaida, pentru accesul tandru la misterul năsăudean”. Felicitări doamna Ana Vaida pentru acest document despre prezența poetului in orașul Năsăud. Ce gest frumos sa ne întâlnim cu toții iubitori de poezie și familia scriitorului într-un eveniment deosebit. Concertul, susţinut de Andrei Păunescu, alături de invitaţii lui – Magda Puşkaş, Maria Maria, Sorin Găzdac, Rareş Suciu, Florin Săsărman, Cristi Buică, Valentin Moldovan, toţi din Cenaclul Flacăra, au fost aplaudaţi la scenă deschisă.
Evenimentul a fost realizat cu sprijinul financiar al Primăriei orașului Năsăud, al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și al Casei de Cultură “Liviu Rebreanu” Năsăud.
Cartea si bustul inaugurat vor rămâne peste timp în istoria Țării Năsăudului ca mărturie a prezenței aici a lui Păunescu, iubit de români, cel care umplea cu Cenaclul Flacăra stadioane întregi.
https://www.facebook.com/1615030948747835/videos/473298436559262/?__xts_...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5