Copiii comunității împreună, la Şcoala Gimnazială Budacu de Sus şi Dumitriţa
50 de copii, mari și mici, au învățat ce înseamnă cooperarea, respectul și bucuria de a trăi experiențe noi atât în școală cât și în afara ei, în cadrul proiectului Copiii comunității împreună implementat de Club Impact "Micii voluntari în acțiune", cu sprijinul Fundației Noi Orizonturi.
Clubul Impact "Micii voluntari în acțiune", înființat în anul 2016, este format din 20 de elevi harnici și plini de entuziasm de la Școala Gimnazială Budacu de Sus și structura Dumitrița coordonați în anul școlar 2018-2019 de către doamnele profesoare Cristina Hangea și Viorica Bălan. Aceștia se întâlnesc săptămânal pentru activități diverse precum jocuri, team-buildinguri, povești și proiecte de învățare prin serviciu în folosul comunității. Deși presupun multă muncă și o bună organizare, proiectele reprezintă partea preferată a activității de la club, deoarece ne oferă posibilitatea să ieșim din școală în comunitate, să ne facem cunoscuți și auziți, să ne cunoaștem mai bine și să producem schimbări. Așa a luat naștere și proiectul Copiii comunității împreună, care a pornit de la nevoia de a reduce frecvența comportamentelor nedorite la elevi, precum violența fizică și verbală, timiditatea și izolarea, ceea ce adesea afectează performanța școlară dar și relațiile profesor-elev, elev-elev, profesor-părinte. Astfel, în perioada mai-iunie 2019, am planificat și implementat o serie de activități care să ne ajute să ne îndeplinim scopul propus. Activitățile au fost adresate unui număr de 50 de elevi, clasele a VII-a și a II-a, 10 cadre didactice și 50 de părinți și au inclus: jocuri de echipă, competiții sportive, strângere de fonduri prin vânzarea de fructe și limonadă, excursie la Grădina Zoologică de la Târgul Mureș cu ocazia Zilei de 1 iunie și organizarea unui picnic la final de proiect.
Deși a fost un proiect scurt, efectele asupra copiilor s-au văzut de la prima activitate în care elevii claselor a-VII-a au planificat jocuri de echipa pentru colegii lor mai mici de clasa a-II-a, cu sprijinul doamnelor învățătoare Erika Tămaș și Daniela Dancu. Astfel, am observat la cei mari, grija în organizarea activităților, o mai mare responsabilitate și o mîndrie că îi pot învăța ceva util și distractiv pe micuți. De asemenea, acest proiect a adus bucurii multor copii implicați care nu fuseseră înainte într-o excursie sau nu jucaseră fotbal pe un teren sintetic. Nu în ultimul rând, ne-am bucurat să vedem că părinții vin mai deschiși spre școală, sunt și ei entuziasmați de activități și ne-au ajutat cu drag în organizarea activităților, drept care le mulțumim.
Clubul IMPACT "Micii voluntari în acţiune" face parte din rețeaua națională de Cluburi IMPACT realizată de Fundația Noi Orizonturi la nivel național și international. 183 de cluburi IMPACT fac parte din rețeau anațională, în timp ce peste 300 de cluburi sunt deschise în Europa, America, Asia sau Africa.
Tinerii și profesorii din cadrul cluburilor se întâlnesc săptămânal pentru a dezvolta proiecte în folosul comunității. Printre abilitățile dezvoltate se numără antreprenoriatul, gândirea critică, valori proprii, iar învățarea este interactivă și conectată la realitate.
Proiectul "Copiii comunității împreună", realizat de clubul IMPACT "Micii voluntari în acțiune" s-a desfășurat în cadrul proiectului Incluziunea înseamnă învățare pentru toți, coordonat de Fundația Noi Orizonturi Lupeni, cofinanțat din Programul de Educație, Burse, Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor în România, finanţat prinGranturile SEE - 2014-2021
Despre Fundația Noi Orizonturi
De 18 ani Fundația Noi Orizonturi oferă educatorilor instrumente prin care pot împuternici tinerii să conducă şi să producă schimbări pozitive în comunităţile lor. Fundația lucrează cu cadre didactice, directori de școli şi voluntari să transforme educaţia din România, să susțină organizaţii din alte 24 de ţări și să ofere programe de dezvoltare a competenţelor și a caracterului. Fundația Noi Orizonturi aduce o perspectivă nouă școlilor - ca spațiu al colaborării între diferiți membri ai comunității pentru a răspunde mai bine nevoilor copiilor. Pentru mai multe detalii:https://www.noi-orizonturi.ro/
Citiţi şi:
- Liceul Economic Năsăud alege să se implice
- Un studiu arată că şi în satele din judeţ, tinerii consumă zilnic alimente de tip fast food. Ce e de făcut?
- Elevi de serviciu în folosul comunităţii la Maieru
- A fost lansat proiectul-concurs „Școala de Reciclare”, la Lechința! Toți elevii, de la ciclul primar și până la cel liceal, sunt stimulați să colecteze selectiv deșeurile!
- Voluntariat – 10 +
Adaugă comentariu nou