Clopoţelul a sunat pentru copiii din Dorolea, într-o şcoală-bijuterie arhitecturală. Primarul Traian Simionca: Surprizele nu se opresc aici, vom amenaja sala de sport şi un teren sintetic
Şcoala Gimnazială din Dorolea şi-a deschis porţile, după ce mai bine de un deceniu a funcţionat într-o altă locaţie, fiind una dintre cele mai frumoase şi mai moderne instituţii şcolare de pe raza judeţului. E o adevărată bijuterie arhitecturală, în urma proiectului de reabilitare şi modernizare, astfel că e o adevărată bucurie să înveţi şi să lucrezi aici.
Prima zi a anului şcolar 2019-2020 a fost o adevărată sărbătoare pentru comunitatea din Dorolea,. La evenimentul festiv, alături de elevi, cadre didactice şi părinţi, au fost primarul Traian Simionca, directorul Şcolii Gimnaziale Livezile, prof. Ana Capotă, preotul Dorel Moldovan. Părinţi şi bunici, deopotrivă, au rămas surprinşi de noua imagine a şcolii şi de modul în care o veche clădire săsească a fost redată educaţiei.
De altfel, educaţia reprezintă una dintre priorităţile administraţiei locale din comuna Livezile, dovadă fiind şi numeroasele proiecte accesate pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea unităţilor de învăţământ.
„Este vorba despre un proiect finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală care a vizat reabilitarea şi modernizarea Şcolii Gimnaziale Dorolea, cu o valoare de aproximativ 450.000 lei. Este o veche clădire săsească care nu a fost reabilitată în ultimii 10 ani. Această clădire nici nu a mai fost folosită pentru actul educaţional, copiii învăţând într-o clădire construită din panouri tip sandwich. Au fost amenajate patru săli de clasă, o sală profesorală, grupuri sanitare pentru fete, băiaţi, dar şi pentru persoane cu dizabilităţi, o cameră specială pentru depozitarea produselor distribuite prin Programul pentru şcoli al României, fostul „laptele şi cornul”. De asemenea, a fost împrejmuită curtea pavată, care are o suprafaţă de circa 450 mp, au fost amplasate bănci, au fost plantaţi tuia. Totul în şcoală este nou - bănci, scaune, catedre, table didactice - pentru cei peste 60 de copii care învăţă aici, dar şi pentru cadrele didactice care îi educă”, ne-a declarat primarul Traian Simionca.
Edilul livezean a menţionat că firma care a executat lucrările nu a făcut rabat de la calitate, lucrând „nemţeşte”, atât ca materiale folosite, cât şi ca manoperă, punând suflet în acest imobil ce şi-a recăpătat farmecul de altădată. „Nu există şcoală în judeţ atât de frumoasă din punct de vedere arhitectural. Am încercat să o punem în valoare şi prin lampadarele amplasate, seara e o privelişte de vis”, ne-a spus Traian Simionca.
Potrivit acestuia, clădirea în care a funcţionat până acum şcoala, construită în urmă cu 10 ani, va beneficia de un proiect de reabilitare şi modernizare din fonduri proprii, urmând să primească destinaţia de sală de sport multifuncţională, cu vestiare, grupuri sociale etc. Merită amintit faptul că anul trecut o altă clădire din Dorolea a fost redată comunităţii, pentru educaţia copiilor, şi anume grădiniţa din localitate, acolo unde funcţionează şi săli de clasă din ciclul primar. A fost o investiţie finanţată tot prin PNDL, în valoare de aproximativ 340.000 lei.
„Există proiect aprobat de Consiliul Local Livezile, cu o finanţare din surse proprii, pentru amenajarea unui teren sintetic, în valoare de aproximativ 200.000 lei, pe un teren din proximitatea şcolii. Copiii din satul Dorolea vor avea toate condiţiile pentru educare şi formare, la standarde de oraş”, ne-a precizat primarul Simionca.
Un proiect amplu de reabilitare şi modernizare a şcolii este pe ultima sută de metri şi la Cuşma, acolo unde învaţă 75 de copii. Este un proiect finanţat tot prin PNDL de Guvernul României, cu o valoare de 700.000 lei. În maximum două săptămâni, constructorul a dat asigurări cu lucrările vor fi încheiate, elevii urmând să înceapă anul şcolar în sălile amenajate la Căminul Cultural, în condiţii foarte bune, inclusiv cu grupuri sociale şi apă curentă.
Alte două proiecte majore pentru infrastructura educaţională sunt pe agenda administraţiei livezene, şi anume reabilitarea şi modernizarea corpului de clădire pentru învăţământul primar de la Şcoala Gimnazială Livezile, dar şi reabilitarea şcolii vechi din Dorolea, din preajma Bisericii Evanghelice, pentru care de curând s-au obţinut actele de proprietate.
***
La Dorolea, din resurse proprii, se va amenaja o capelă funerară într-o clădire din spatele fostei primării, de asemenea, va fi amenajat spaţiul din faţa Bisericii Ortodoxe şi va fi reabilitată remiza PSI Dorolea.
Citiţi şi:
- Şcoala Gimnazială din Dorolea, o bijuterie! Primarul Traian Simionca: Nu există o şcoală în judeţ atât de frumoasă din punct de vedere arhitectural
- O bijuterie arhitecturală, redată comunităţii, pentru educaţia copiilor din Dorolea
- Primarul Traian Simionca: La Livezile avem proiecte de 8,5 milioane euro. Dacă plecam de la zero, eram prima comună din judeţ
- Traian Simionca: Derulăm proiecte de 8 milioane euro în comuna Livezile în infrastructură rutieră, apă şi canalizare, şcoli
- Proiecte majore de infrastructură, la Livezile: Asfaltări de străzi, drumuri agricole, drumuri comunale, rețele de apă și canalizare
Comentarii
Felicitări celor din Livezile care au reusit să reabiliteze Şcoala Gimnazială din Dorolea, oferind copiilor bucuria să inceapă noul an scolar in casă nouă. Din păcate in alte locuri din tară bucuria inceperii noului an scolar intr-o scoală nouă a fost deturnată in idolatrie. Este vorba de Şcoala gimnazială Liviu Rebreanu, din Dragomirești, judetul Maramures, unde după reabilitarea clădirii, primarul a pus o placă de marmură cu următorul text: "„Din mila lui Dumnezeu s-a reabilitat în orașul Dragomirești Şcoala gimnazială Liviu Rebreanu, între anii 2017-2019 cu sprijinul guvernului României, prim-ministru fiind doamna Viorica Dăncilă. Lucrările au fost executate de SC Forean Trust, directorul scolii fiind prof. Dănuț Iuga. Inaugurarea a avut loc în fața mulțimii de elevi, profesori, preoți și consilieri locali, având în frunte pe președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea”. Evident, textul estr datat "9.IX.2019" si semnat "Primar Dragomireşti, pr. prof. Vasile Țiplea". Este încă o dovadă de obediență, de lipsă de bun simț si de respect față de cele sfinte, târâte în cloaca politică românească, exact ca in poezia poezia lui Mircea Dinescu, “Blestemul de a fi pamfletar”:
Tarã de doftori si de prosti cu stemã
azi te iubesc cumplit, ca pe-o exemã
ce-mi supureazã în bocanc continuu.
Hai, bagã-ti pompa-n mine si fã-ti plinu'
Cei ce te-au dus pe inimã ca-n targã,
pe toti i-ai condamnat ani grei de zarcã,
pe toti i-ai mãcinat si le-ai spart osu'
pãstrînd din morti, ca probã, pe Coposu.
Te joci si-acuma în nisip cu ciurul
si unde dai de aur întorci curul
si unde dai de oase scuipi morminte.
O, tarã fãrã tinere de minte!
Ca sã uitãm de hainele vãrgate,
ti-ai resapat bisericile toate
si i-ai vopsit în miercurea cenusii
pe activisti, ca sfinti, în stînga usii.
Treizeci de ani molozul Sfintei Vineri
l-au dus pe tãlpi buldozeristii tineri
în sat la ei si-acum, bolnavi de brîncã,
se-nchinã în pronaos la Cosmâncã.
Adaugă comentariu nou