Luna octombrie, Luna Internationala de Informare despre Cancerul de Sân

Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sănătății al DSP BN

Cancerul mamar este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală (European Society for Medical Oncology).
O femeie din opt care atinge vârsta de 85 de ani va dezvolta cancer de sân. Statisticile realizate în cadrul studiilor privind cancerul la sân arată că la fiecare 3 minute, o femeie este diagnosticată cu cancer de sân. Aceste statistici sumbre ar putea fi evitate dacă fiecare femeie ar urma frecvent 3 pași de minimă prevenție: o dietă sănătoasă, menținerea activității fizice, autoexaminarea lunară a sânilor.
O femeie din opt care atinge vârsta de 85 de ani va dezvolta cancer de sân în timpul vieţii. 70% din cazurile de cancer de sân sunt descoperite prin autoexaminare. Atenţie însă, nu toţi nodulii sunt detectabili la atingere, de aceea medicii recomandă efectuarea regulată a mamografiilor.
Mamografia este indicată femeilor de peste 50 de ani, o dată pe an. Pentru femeile mai tinere, sub vârsta de 50 de ani este mai indicată ecografia mamară. Lunar, indiferent de vârstă, sunt recomandate autoexaminări ale sânilor, care se pot face cu ușurință, cu ocazia unui duș, de exemplu.
Autoexaminarea sânilor înseamnă deopotrivă inspecția acestora (în oglindă, pentru observarea eventualelor modificări de mărime, formă, contur, structură a pielii, mamelon) și palparea lor, care trebuie să includă sânul în întregime dar și axila. Opt din 10 noduli la sân nu sunt canceroşi, dar numai medicul poate decide despre ce tip de nodul este vorba.
Statisticile spun că 40% dintre femei vor detecta, la un moment dat în viața lor, un nodul mamar. Există mai multe cauze ale formării nodulilor la sân, unii dintre acestia pot fi inofensivi, în timp ce altii pot fi periculosi.
Potrivit Institutului Oncologic Bucureşti, aproape 6.000 de cazuri noi de cancer de sân sunt diagnosticate anual în România. Din păcate însă, cele mai multe femei care suferă de cancer de sân, ajung la medic destul de târziu, adică în stadiul II sau III al bolii. De aceea, numărul femeilor care au murit în ultimii ani de cancer de sân este tot mai mare.
Stadiul în care se află un cancer este exprimat, de obicei folosind o scală de la 0 la IV, stadiul 0 fiind cel în care cancerele nu sunt invazive, care rămân în locația inițială. Trebuie spus că în acest stadiu, diagnosticul este întâmplător. Stadiul IV înseamnă o diseminare macroscopică, adesea decelabilă și clinic prin apariția de tumori (metastatice) în alte țesuturi și organe decât țesutul mamar.
Dacă este diagnosticat precoce, înaintea răspândirii în organism, femeile cu cancer de sân au o rată de supravieţuire la 5 ani de 95%. După tratamentul primar, aproximativ 50% dintre paciente vor dezvolta un cancer de sân metastatic. Din momentul diagnosticării acestuia, perioada medie de supravieţuire a acestor paciente este în medie, de 18 - 30 luni.
Cancerul de sân este considerat o boală heterogenă, acest lucru însemnând că se manifestă diferit de la femeie la femeie, în funcţie de vârstă şi în funcţie de grupul social din care provine femeia respectivă. Studiile de autopsie arată ca 2% din populaţie prezintă un cancer nediagnosticat atunci când mor.
Factorii de risc asociați cancerului de sân sunt multipli. Terapia hormonală de substituție (THS) - este unul dintre cei mai semnificativi factori pentru creșterea riscului relativ, asociere confirmată atât de studiile observaționale cât și de scăderea importantă de incidență observată cu începere din perioada 2002-2003 atât în SUA, cât și în celelalte țări care au redus masiv prescrierea acestei terapii în menopauză.
Radiațiile - se asociază în mod semnificativ cu un risc sporit de cancer, prin expunerea la radiații ionizante atât în scop terapeutic – radioterapie sau examene radiologice frecvente în scop diagnostic, de exemplu fluoroscopia frecventă a trenului superior pentru tuberculoză, cât și profesional sau accidental.
Obezitatea - se asociază cu risc crescut de cancer mamar în special după menopauză. Studiul Women Health Initiative a urmărit 85.917 de femei și a înregistrat informații despre istoricul greutății, alți factori de risc cunoscuți și măsurători de talie, greutate, circumferința abdominală și a șoldurilor la vârsta de 50 de ani. Cel mai puternic predictor s-a dovedit a fi greutatea cu un RR de 2,85 (95% CI, 1,81-4,49) pentru femeile cu greutate mai mare de 82,2 kg, comparativ cu cele cu greutate mai mică de 58,7 kg.
Consumul de alcool - crește riscul de cancer mamar prin consum excesiv: RR crește cu aproximativ 7% (95% CI, 5,5%–8,7%; P <0,001) pentru fiecare 10 g de alcool (o băutură standard) consumate pe zi, independent de prezența sau absența altor factori.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5