Aurel Scridon a debutat girat de Gheorghe Glodeanu și Olimpiu Nușfelean
Recent, în eleganta sală de conferință a vilei Class din Satu - Mare a avut loc lansarea volumului Ecouri ale Noului Roman francez în literatura romană modernă, semnat de Aurel Scridon și apărut la Editura Tipo-Moldova din Iași. Evenimentul s-a desfășurat în prezența unui public format din cadre didactice, colegi ai autorului, profesor de limba franceză, alături de care, cititori interesați de problematica tratată.
Despre carte au vorbit prof. univ. dr. Gheorghe Glodeanu, de la Facultatea de Litere a Universității din Baia Mare și directorul ,,Mișcării Literare”, scriitorul Olimpiu Nușfelean, amândoi, personalități ale vieții literare românești. În prezentarea sa amplă, prof. univ. dr. Gheorghe Glodeanu a precizat că este vorba despre lucrarea de doctorat în filologie a lui Aurel Scridon, pe care a îndrumat-o, doctoratul fiind o activitate deosebit de serioasă, abordată cu un angajament remarcabil de autor. A urmat un excurs în istoricul romanului secolului al XIX-lea francez și a Noului Roman din secolul al XX-lea, precizându-se momentele semnificative și operele importante ale scriitorilor care au format gruparea literara cunoscută ca o reacție la formele învechite. Profesorul Glodeanu a arătat între altele:,,Ideile teoretice exprimate își regăsesc aplicabilitatea în capitolul următor, intitulat Exponenții Noului Roman francez si marile metamorfoze postexistentialiste. Aurel Scridon insistă acum pe lucrările cele mai importante a trei dintre reprezentanții de marcă ai Noului Roman francez: Alain Robbe-Grillet, Michel Butor si Nathalie Sarraute. Primul subcapitol îi este dedicat lui Alain Robbe-Grillet, una din cele mai nonconformiste personalități ale literaturii europene din primele decenii de după cel de-al Doilea Razboi Mondial. Acesta este considerat adevăratul întemeietor al Noului Roman francez, lucrarea intitulată Pour un Nouveau Roman din 1963 devenind un fel de manifest al noii orientari literare."
La rândul său, Olimpiu Nușfelean a urmărit modul cum a fost asimilată stilistica Noului Roman de către oniriști-Leonid Dimov și Dumitru Țepeneag, de asemenea, de Școala de la Târgoviște prin strălucitul ei reprezentant Mircea-Horia Simionescu și nu în cele din urmă, a fost adusă în dezbatere proza bănățeanului Sorin Titel, autor care deși a murit tânăr a avut o voce cu totul individuală. Directorul Mișcării Literare a insistat asupra aspectelor teoretice ale Noului Roman cu precădere în elaborările lui Dumitru Tepeneag care a teoretizat, a scris proză în română și franceză, de asemenea, a tradus între cele doua limbi.
Dr. Aurel Scridon a apreciat șansa de a fi locui în Franța și de a fi avut acces la o bogată bibliografie, de la cea clasică în domeniu, la cea de ultimă oră.
Gheorghe Glodeanu, conducătorul Scolii doctorale a filologiei băimărene, a conchis ,,Lucrarea intitulată Ecouri ale Noului Roman francez în literatura română modernă se impune drept una din cele mai serioase investigații publicate la noi în ultimii ani despre condiția romanului modern.”
La finalul întâlnirii, autorul a acordat autografe celor prezenți.
Adaugă comentariu nou