„Cu cartea pe roţi” la VRR Cluj
Într-o zi frumoasă, la mijloc de octombrie 2019, un grup de 8 scriitori astriști, ne-am îmbarcat în mașina domnului Dîncu, în jurul orei 11, îndreptându-ne spre Cluj, „CU CARTEA PE ROȚI” la VRR, acea organizație culturală a năsăudenilor și bistrițenilor stabiliți în Cluj, înființată de peste patru decenii, din inițiativa unui vrednic fiu al Rebrișoarei, NICOLAE TRIFOIU.
Cărturarul rebrișorean, economist și istoric, era un iscusit cercetător, se deplasa pe cont propriu prin satele ardelene cu geanta doldora de documente și cărți de arhivă, îndemnând cărturarii locali să scrie despre satul în care lucrează sau domicilează, angajându-se benevol să le vină în ajutor. Era bine informat, se implica în toate acțiunile, mai mult decât salariații culturii. Discuta cu oamenii, se înrola în diferite grupuri cu idei etnografice, aducea în prim plan elemente istorice locale, personalități locale uitate de comunitate. Infiltrarea lui în diferite medii culturale, din respect pentru istoria neamului românesc, nefiind înțeles de cei ce făceau ordine în țară, i-a adus grele suferințe, nelipsindu-i cătușele timp de 18 ani, în groaznicele celule din Aiud, Gherla sau Sighet.
Aprecia foarte mult oamenii de cultură, dascăli, preoți, ofițeri, scriitori, pe care i-a imortalizat prin numeroasele sale cărți editate la prestigioasa editură „Napoca Star”, unde s-a împrietenit cu redactorul șef Dinu Virgil, prietenie afectivă, de cooperare și bunăvoință reciprocă, suport reciproc la nevoie. Ca dovadă la neputință, i-a fost de mare ajutor acordându-i toată grija și pregătirea drumului spre cer.
Punctul de pornire a acestui organism cultural, a fost de la o zi comemorativă a generalului Onișor Cârcu, ambii fii ai Rebrișoarei, o zi de neuitat ce a avut loc la Casa Armatei din Cluj, unde au fost invitați peste 100 de cărturari, majoritatea dintre cadrele armatei și din Țara Năsăudului. În acea seară, din inițiativa istoricului Nicolae Trifoiu, s-a constituit Organizația VRR, cu un statut propriu, bazat pe un larg democratism, ca de exemplu, două adunări pe an, respectiv primăvara și toamna, cu analize, propuneri, informații din orașele de baștină, Năsăud și Bistrița, lansări de carte, simpozioane și alegerea președintelui după un singur mandat, numai în mod excepțional două mandate. Grupul celor opt năsăudeni – Lucreția și Ioan Mititean, Mircea Daroși, Ana și Gavril Vaida, Floarea Pleș, Romulus Berceni și Livia Găvrilaș, a fost primit cu brațele deschise de năsădenii clujeni, în sala Piramidei, din vecinătatea Universității. Ne-au întâmpinat președintele VRR, col. Ioan Cârcu cu soția (rebrișoreni), Vasile Tutula (telcean), Ieronim Marțian cu soția (mintioani). Întregul județ a fost reprezentat la această adunare pe teme de carte și cultură: năsăudeni, prislopeni, vărăreni, sângeorzeni, rodneni, Valea Ilvelor, Valea Zăgrii, zona Milașului, a Bârgăului, într-un cuvânt, oameni de suflet din satele ardelene, ce s-au fixat în capitala ardealului prin căsătorie sau locuri de muncă. S-a reales noua conducere, col. Ioan Cârcu, deține în mod excepțional al doilea mandat, un cărturar cu reale calități, dornic de a menține vie cultura în Ținutul Năsăudean.
S-au înscris la cuvânt CĂRŢILE prin glasul autorilor și a Editurii „Ecou Transilvan”, a doamnei Nadia Baciu, care a avut aici mulți colaboratori: Veronica Oșorheian (leșancă stabilită la Alba) cu minunatele sale cărți despre oameni și faptele lor, nelipsind poveștile satului natal Leșu, cu cuibul ei de lumină ŞCOALA. De pe Leșcior a coborât și Ioana Precup, cu poezie și poveste din anii petrecuți la poale de Heniu. Familia Ioan și Lucreția Mititean s-au ridicat de la masă în forță, cu cele două cărți mult apreciate și solicitate de cei prezenți: „Atelierul fanteziei” și „Lume românească”, cărți care ridică nu numai prestanța acestei familii, ci și onoarea școlii și a orașului de pe malul drept al Someșului Mare. Păunescu a sosit la acestă întâlnire a năsăudenilor prin cartea semnată de Ana Vaida: „Adrian Păunescu și misterul năsăudean”, Mircea Daroși a adus în față cartea recent prezentată, „Parva nume de legendă”, o comoară a satului românesc, Romulus Berceni cu cartea „Există o soartă”, Floarea Pleș cu cartea recent apărută cu dialoguri și viață astristă, iar Raveca Vlașin, de peste Muncelul lușcanilor și Zamfira Toderici de pe Valea Telciului, au recitat din propriile creații lirice. Iată că și de data aceasta, năsăudenii fac dovada unei implicări permanente în viața urbei, prin noi cărți, totul pe bază de voluntariat și respect pentru tradițiile noastre spirituale, trăind pentru alții, împăcați când alții sunt fericiți. Societatea VRR a acordat diplome de recunoștință și prețuire pentru scriitorii năsăudeni care și-au prezentat cărțile în acest mediu cultural de mare cuprindere.
Adaugă comentariu nou