Gl. bg. (r). Iacob Dragoş şi Figa – într-o carte eveniment
La 715 ani de atestare documentară a localităţii Figa, în anul 2020, Iacob Dragoş a revenit acasă, în satul copilăriei şi al primelor iubiri. După ce a dus o viaţă cazonă vreme de zeci de ani, urcând toate treptele militare, de la soldat la general, acolo unde a comandat de la grupă până la Armata a 4-a din Cluj-Napoca, acum a revenit la o veche pasiune, cea a scrisului. Scrie cu aceeaşi dezinvoltură întâmplări din viaţa aşezării într-o limbă curată şi limpede, aşa cum, la vremea respectivă, comanda unităţile militare.
A ieşit de sub tipar, în condiţii grafice excepţionale, la Editura Solon din Bistriţa, director Dorin Radu Barna, monografia intitulată „Un sat din Câmpia Someşeană – Figa”. Dacă primarul oraşului Beclean (Figa fiind un cartier al oraşului), Nicolae Moldovan, a dus faima aşezării în ţară şi dincolo de hotare prin complexul balnear, iată că şi generalul Iacob Dragoş adaugă o perlă, prin scris, întru nemurirea satului.
Cartea este un omagiu adus sătenilor care de-a lungul secolelor şi-au păstrat demnitatea, cinstea şi credinţa, au reuşit să depăşească toate vicisitudinile istoriei. „Dragostea de pământ, cinstea, corectitudinea, demnitatea şi omenia au fost şi rămân virtuţi ale figanilor – spune autorul - iar credinţa şi devotamentul i-au însoţit de-a lungul existenţei lor. Ei şi-au manifestat dragostea de ţară muncind, luptând şi murind în luptele pentru întregirea ţării. Studiind trecutul satului meu m-a făcut să aflu că paradisele pierdute sunt cu atât mai frumoase cu cât ne îndepărtăm de ele”.
Primarul oraşului Beclean spunea, printre altele, că această carte constituie şi un mijloc de cunoaştere de către tineri a satului în care s-au născut. „Poate fi şi un avertisment pentru tânăra generaţie, în sensul de a lua aminte că atitudinea de ignorare a trecutului este o cale sigură de a-şi compromite viitorul. Este remarcabil că monografia este scrisă de un fiu al satului care a trăit unele evenimente petrecute şi oferă spre cititori o mică istorie a satului pe care îl numeşte vatra de suflet şi dor”.
Cartea are opt capitole, compartimentate pe problematici diferite, de la istorie la demografie, religie, viaţă culturală, viaţa şcolii şi a bisericii. Un capitol interesant îl constituie amintirile unor oameni ai satului care într-o limbă frumos meşteşugită scriu despre satul copilăriei, cu întâmplări din trecut. Despre istoria satului, autorul consemnează participarea figanilor la evenimentele petrecute de-a lungul secolelor. Bunăoară, în Primul Război Mondial, satul Figa, cu aproape 100 de gospodării, a dat un tribut greu. Au fost mobilizaţi 102 figani. În cel de-al Doilea Război, de asemenea, contribuţia sătenilor a fost mare.
Un capitol aparte este dedicat eroului martir Liviu Iacob Cheuchişan mort la datorie în comuna Dealu din zona Harghitei. Un martir şi un erou al Revoluţiei din decembrie 1989.
„Un sat din câmpia someşeană – Figa” este o adevărată carte de istorie locală, de folclor, de reportaje frumos meşteşugite, este un cadou pe care generalul Iacob Dragoş îl oferă figanilor, acum, când se împlinesc 715 ani de atestare documentară a satului.
Este un manual care trebuie să se afle în casa fiecărui figan fiindcă, cum spunea odată profesorul Creţu Clement, cei care nu ştiu istoria nu ştiu cine sunt.
Felicitări autorului pentru strădania şi documentarea complexă depuse pentru dragostea ce o manifestă pentru cei de aici, acolo unde se reîntoarce de fiecare dată cu aceeaşi nostagie, încărcându-se cu energia nebănuită a veşniciei.
Citiţi şi:
- Prislop – Liviu Rebreanu- Judeţul Bistriţa-Năsăud (1392-2007)- 615 ani de atestare documentară- Studiu monografic
- Lansare de carte la Figa: gen. (r) Iacob Dragoş – „Un sat din Câmpia Someşeană – Figa”
- Matei la 620 de ani de atestare documentară
- Satul CICEU-POIENI ÎMPLINEŞTE 550 de ani de atestare documentară
- O CARTE – EVENIMENT: MONOGRAFIA GLEDIN 700
Comentarii
Felicitări pentru munca uriașă și pentru efortul depus ca satul nostru să-și cunoască istoria, tradițiile și eroii.
Felicitări! Apreciem efortul uriaș depus pentru ca satul nostru să-și cunoască istoria și tradițiile.
Ne mândrim cu oameni ca domnul general Dragoș Iacob, care dau valoare satului nostru! Felicitări!
Adaugă comentariu nou