Crăciunul de altădată adus în scenă de Şcoala Populară de Arte Bistriţa

Şcoala Populară de Arte Bistriţa a adus în faţa spectatorilor „Crăciunul de altădată”, în organizarea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, a Centrului Judeţean pentru Cultură şi a celor care îşi şlefuiesc talentul la Şcoala Populară de Arte. La Centrul Cultural Dacia a fost un adevărat popas în lumea satului tradiţional de altădată, colindele, jocul caprei, şezătoarea fiind puse în scenă, păstrând rigorile autenticului, în regia directoarei Anamaria Dragonici.
“Suntem în Postul Crăciunului. În casele românilor răsună colindele, sunt repetiţiile dinainte de Crăciun când în sufletele noastre se aduce colindul, stelele clipesc pe cer, iar casele plutesc cu gândul spre patria lui Lerui Ler. Când ninge cu fulgi de argint ascultaţi Şcoala populară de Arte Bistriţa cum colindă. Ea vesteşte pe Pruncul din Cer care vine în zori cu dalbe flori. Lasaţi Crăciunul în casă? Dacă da, atunci vă invităm să fiţi părtaşi la frumuseţea Crăciunului, ascultând aceste colinde deosebite, aduse în faţa noastră dintr-o vatră de drag şi dor, ţinutul Bistriţa-Năsăud! Cu siguranţă veţi vărsa, ca mine, o lacrimă, amintindu-vă de frumuseţea sărbătorilor de altădată când merele şi nucile de la gazdă valorau mult mai mult decât ceea ce ne oferă societatea modernă“ a spus, în deschidere, prezentatorul evenimentului, Menuţ Maximinian.
În nopţile lungi de iarnă, în postul Crăciunului începea, în satul tradiţional, sezonul şezătorilor, unde femeile, dar şi fetele tinere, se întâlneau pentru pentru torsul cânepii şi a lânii, combinând munca cu distracţia - fiindcă în cadrul şezătorilor se derulau numeroase obiceiuri cu carater distractiv fiind vizitate de flăcăii interesaţi să le cunoască şi să lege prietenii. Şezătorile cu schimbul de informaţii şi opinii ce regla viaţa morală a satului, menţinându-i sănătatea şi vigoarea pe toate planurile, ca într-un organism bine irigat.Şi se repetau colindele, se făceau cetele de colindători, răsuna casa gazdei: „ Coborât o coborât / Dumnezo pa iest pamânt”. Elevii clasei de canto (coordonatori prof. Anamaria Marti şi prof. Loredana Toma), clasa de artă populară (coordonator instr. Lucia Todoran), alături de Ansamblul profesionist de dansuri „Dor Românesc” (maestru coregraf Adrian Paşcu, asistent coregraf Georgel Mureşan), Taraful tradiţional al Şcolii (prof. Anghel Urs, prof. Grigore Rareş şi Robert Lenghel, alături de cursanţi, printre care-i amintim pe Lenuţa Purja, Florina Bălan, Maria Sidor, Diana Tănase, Cornelia Bodescu, Marian Predescu, Valentin Sidor, Dorin Rus) au fost cei care au realizat spectacolul ce a avut în centru sărbătoarea Crăciunului.
Am învăţat să colindăm ca altădată, să pregătim bucatele pentru masa de sărbători, să împodobim împreună cu mama bradul, să aşteptăm urările celor mai mici din vatra satului, dar şi a celor mai mari care au venit cu capra.
În cadrul evenimentului, în foaierul Centrului Cultural Dacia, a fost vernisată expoziţia clasei foto-video (coordonator instr. Cristian Vrăzmaş) şi a clasei de arte vizuale (coordonator prof. Adriana Scripeţ).
Evenimentul a fost apreciat de către toţi cei care păstrează în sufletul lor lada de zestre a bunicilor, când colindul adevărat răsuna pe uliţele satului.
„Pe scenă a fost un adevărat ritual care se datorează unei întregi echipe de profesori, dar şi cursanţilor noştri. Mă mândresc cu ei şi sper să facem din ce în ce mai multe evenimente care să rămână în sufleutl nostru, care să ne facă să ducem peste timp şi ani o amintire vie al străbunilor noştri. Vă dorim Crăciun fericit, bucurie în suflete, pace”, a declarat Anamaria Dragonici, noul director al Şcolii Populare de Artă.
Se aud colinde: “Sculaţi gazde nu dormiţi/ Că soarele-o rasarit/ În oblonu’ boilor/ Şi-n staulu’ oilor/ Şi-n fereastra gazdelor/ De ieşi gazdă până-n prag/ Că te colindăm cu drag/ Şi iară te băgă-n casă/ Ş-aprinde lumina-n masă/ Că-ţi intră Hristos în casă/ C-un mănunchi de busuioc/ Sã aibă gazda noroc/ Tăt margând şi stând pe loc/ C-un mănunchi de nintă creaţă/ Să aibă gazda viaţă/ Tăt margând şi stând pe laiţă”.

https://www.facebook.com/116526233059011/videos/438860843457235/?__xts__...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5