Cum întreții fațada casei în funcție de material?
Fațada reprezintă elementul vizual principal al oricărei clădiri, motiv pentru care constructorii acordă o atenție deosebită finisajelor de exterior. Materialele folosite la decorarea fațadei trebuie să fie de calitate și să se îmbine armonios cu stilul locuinței și al curții. De asemenea, dincolo de aspectul estetic, trebuie să se țină cont și de rolul practic al acestora.
Misiunea constructorilor în privința amenajării fațadei se termină odată cu predarea lucrării, moment din care proprietarul preia sarcina întreținerii acesteia, astfel încât aspectul estetic să rămână nealterat. În funcție de materialele din care sunt realizate, fațadele clădirilor necesită lucrări de întreținere efectuate periodic sau ori de câte ori este nevoie.
Susa foto: https://www.piatraonline.ro/mozaic-travertin-classic-scapitat-2-5-x-10cm
Ca regulă generală, te sfătuim să nu alegi culori deschise pentru decorarea fațadei, dacă locuința este amplasată într-o zona aglomerată, cu trafic intens și grad ridicat de poluare. Particulele de praf și alte elemente poluante din atmosferă se depun pe fațadă, estompând, rapid, nuanțele deschise. Iată, în continuare, care sunt principalele modalități de întreținere a fațadelor decorate cu:
Tencuială decorativă
Fațadele amenajate cu tencuială decorativă de exterior sunt des întâlnite, datorită prețului accesibil al acestui material și al calităților sale. Tencuiala decorativă este rezistentă în timp, însă factorii externi (intemperii, razele solare și praful) își pun, treptat, amprenta asupra aspectului fațadei. De aceea, trebuie să faci unele lucrări de întreținere: să cureți fațada, atunci când culoarea se mai estompează, precum și să aplici unele tratamente care să împiedice dezvoltarea mușchilor, lichenilor și a mucegaiului.
Curățarea fațadei se face cu substanțe speciale, recomandate pentru tipul de tencuială folosit, pe care trebuie să le pulverizezi pe suprafața peretelui, după care să cureți cu o perie. De asemenea, întreținerea acestor fațade presupune și repararea crăpăturilor care pot apărea în tencuială.
Lemnul
Lemnul este un alt material cu multiple calități care îl recomandă pentru decorarea fațadelor, însă, pentru ca acestea să se păstreze cât mai mult timp, trebuie să aplici, periodic, tratamente speciale. De fapt, aplicarea acestor tratamente începe încă dinainte de montarea lemnului pe fațadă, astfel că, la momentul în care începi amenajarea fațadei, materialul să fie deja pregătit.
Este nevoie să aplici aceste tratamente pentru că lemnul este vulnerabil la umiditate, la atacul unor insecte și la foc, vulnerabilități combătute cu ajutorul unor substanțe speciale. Așadar, lemnul se montează după ce a fost tratat în prealabil, iar, la anumite intervale de timp, tratamentele se repetă, de această dată substanțele fiind administrate pe fațadă. Aplicând, la timp, substanțele, lemnul va rezista fără probleme timp îndelungat, fiind pe deplin protejat.
Piatra
Este unul dintre materialele cele mai rezistente ce poate fi folosit pentru decorarea fațadelor, calitate care justifică prețul mai ridicat față de alte materiale din aceeași categorie. Piatra rezistă zeci de ani fără tratamente speciale, singurul inconvenient cauzat de trecerea timpului fiind de natură estetică. Din cauza poluării, dar și a intemperiilor, fațadele decorate cu piatră capătă un aspect șters sau cenușiu, odată cu trecerea anilor. De asemenea, pot apărea fisuri la rosturile dintre plăci, ceea ce poate duce la desprinderea unor bucăți de piatră.
Sursa foto: https://www.piatraonline.ro/ardezie-panel-multi-mini-10-x-36-cm
În funcție de cât e de degradată, o fațadă placată cu piatră poate fi curățată printr-o simplă spălare cu apă sub presiune, de aplicarea unor produse chimice pentru curățare sau chiar de șlefuire.
De asemenea, pe fațadele de piatră mai pot apărea mușchi și licheni, pe care le poți înlătura cu jet de apă, după care trebuie să aplici o spălare sub presiune cu substanțe speciale de curățare.
Nu în ultimul rând, trebuie să repari rosturile fisurate și să înlocuiești bucățile de piatră spate sau ciobite.
Respectând aceste sfaturi, vei evita situațiile neplăcute în care fațada ar putea avea nevoie de reparații capitale, care să impună înlocuirea totală a materialelor și refacerea lucrării „de la zero”.
Citiţi şi:
- Cele mai bune metode de curățare a peretelui în funcție de tipul de finisaj
- Clădirea Primăriei Beclean înnoită
- De ce tot mai multe persoane aleg piatra naturală?
- Tot ce trebuie sa stii despre izolarea termica
- Fonduri europene pentru reabilitarea termică a Secțiilor externe ale Spitalului Județean, de pe str. Alba Iulia
Adaugă comentariu nou