Mare sărbătoare la Rebrișoara – sfințirea Monumentului Eroilor

În 24 octombrie 2020, în prezența Înaltpreasfințitului părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, însoțit de consilierul său Claudiu Grama și protopopul Ioan Dâmbu la care s-a asociat și un numeros sobor de preoți, s-a oficiat slujba de sfințire a noului Monument al Eroilor dedicat celor 240 de soldați rebrișoreni căzuți pe câmpurile de luptă ale celor două războaie mondiale. Evenimentul a fost precedat de o Sfântă Liturghie la care a participat lumea satului în frumoase haine de sărbătoare. Cu acest prilej preotului Nicolae Hoha i-a fost oferită crucea patriarhală pentru bune merite în activitatea sa de pastorație. Înginerul Mihai Mureșan a primit Crucea Transilvană iar primarului Viorel Clapău i s-a înmânat o diplomă de aleasă cinstire.

Pe o vreme minunată și respectând întocmai prevederile impuse de pandemia Covid 19, au fost sfințite noua capelă a satului (localizată pe fundația vechiului Monument al Eroilor edificat în anul 2004) și noul Monument al Eroilor, ridicat în cel mai potrivit loc din curtea bisericii, în dreapta porții de la intrare. S-a intonat Imnul țării și s-a depus o coroană de flori. În spiciul Domniei Sale, Mitropolitul Andreicuț i-a îndemnat pe săteni să-și păstreze credința strămoșească, să promoveze iubirea și iertarea, lepădându-se de ura și dezbinarea care se mai manifestă încă în lume. În cuvântul său, primarul Viorel Clapău a insistat pe etapele frumoase pe care le-a parcurs comuna în evoluția sa, remarcând performanțele datorate vredniciei consătenilor săi. Profesorul Ioan Seni s-a referit la consecințele nefaste ale celor două războaie mondiale în urma cărora au rămas peste 60 de milioane de morți, un număr și mai mare de văduve și orfani, alte milioane de răniți și mutilați, prizonieri, refugiați… Suferințele civililor au fost multiplicate prin bombardamente, distrugeri de locuințe, fabrici, căi de comunicații, spitale, gări, școli… Foametea și bolile au amplificat și mai mult suferințele omenirii. România a avut și ea tributul ei de sânge, pentru a i se recunoaște la Conferința de Pace de la Paris (1919-1920) opera de unificare democratică a Basarabiei, Bucovinei și a Transilvaniei, după Primul Război Mondial și revenirea la Țara Mamă a zonelor pierdute prin Dictatul de la Viena, după al Doilea Război Mondial. Patria Mamă trebuia să aibe gestul ei de recunoștință pentru românii căzuți la datorie, în apărarea unității și libertății neamului românesc. De aceea s-a creat în anul 1919 „Societatea Mormintele Eroilor căzuți în Război” prin care erau strânse și reînhumate osemintele miilor de eroi căzuți pe câmpurile de luptă iar în amintirea jertfei lor de sânge s-au amenajat peste 100 de cimitire militare, s-au înălțat cruci, mausolee, troițe, monumente ale eroilor, inclusiv pentru „eroul necunoscut”. Din 1927 această societate a devenit „Societatea Cultul Eroilor” având în fruntea ei pe Patriarhul Miron Cristea și Regina Maria. Ziua Eroilor se omagiază odată cu sărbătoarea religioasă „Înălțarea Domnului”, doar regimul comunist (1949-1989) o sărbătorea pe 9 mai – Ziua victoriei împotriva fascismului și a hitlerismului. Din 1997 societatea poartă numele de „Asociața Națională Cultul Eroilor” (ANCE) iar în 2011 a devenit ANCE „Regina Maria”, având un Consiliu Director și filiale în toată țara. Filiala județului nostru poartă numele distinsului colonel Liviu Rusu, beneficiar al Înaltului Ordin „Mihai Viteazul”. În 2013 ANCE „Regina Maria” a semnat un protocol cu Ministerul Educației și Învățământului prin care în școli se pot crea cercuri ale elevilor care să mențină trează recunoștința pentru eroii fiecărei comunități, altfel ar exista riscul uitării și neglijării jertfei înaintașilor care ne-au asigurat unitatea și libertatea de care ne bucurăm astăzi.

Profesorul Ioan Seni își dorește ca în războiul actual cu Coronavirus, un inamic invizibil și imprevizibil să avem cât mai puține pierderi, ascultând de prevederile legale ale autorităților românești și ale Organizației Mondiale a Sănătății. Să nu uităm că-n perioda gripei spaniloe din anii 1918-1920, din 500 milioane de oameni afectați, 50 de milioane au murit iar noi, astăzi ne putem proteja doar dacă respectăm distanța cerută de autorități, folosim eficient masca și respectăm riguros măsurile de igienă recomandate.

Încheindu-și discursul, aduce mulțumiri și felicitări preotului Nicolae Hoha – amfitrionul întregului program al acestei sărbători, primarului Viorel Clapău și consilierilor locali, tuturor reprezentanților școlilor și bisericilor din comună. Are bucuria că Rebrișoara, comuna sa natală are cea mai bună monografie sătească, „Mărturii pentru eternitate”, scrisă de profesorul Leon Muti, are peste 30 de doctori în diverse științe, nominalizați în cartea D-lui Leon Catarig, are tot pe-atâțea cetățeni de onoare care-i cinstesc imaginea, are un Muzeu etnografic organizat în cea mai veche clădire din comună – fosta școală poporală confesională, are puncte turistice de invidiat – Peștera Tăușoarelor și Biserica veche din Grui (1722) și un nucleu viu al Asociațiunii ASTRA, menținut prin efortul aceluiași preot Nicolae Hoha și a distinsului cărturar Leon Catarig. Nu întâmplător la acest eveniment sărbătoresc au fost prezenți atâțea rebrișoreni reveniți pentru câteva clipe în satul lor natal. Fie ca Monumentul Eroilor, dorit și gândit atât de mult de faimosul preot Anton Precup, și realizat în tocmai de preacucernicul preot Nicolae Hoha să amintească zilnic generațiilor de astăzi și de mâine de jertfa înaintașilor iar uitarea să nu se aștearnă niciodată peste faptele lor eroice.

O delegație a Asociației Județene Cultul Eroilor „Col. Liviu Rusu”, prin președintele executiv col. r. Gh. Tanco, prin președintele de onoare col. r. Ioan Cordovan, col. Marian Dospina și tânarul Dan Pop au oferit primarului Viorel Clapău și preotului Nicolae Hoha – diplome de înaltă cinstire pentru reușita finalizării Monumentului Eroilor din comună.

 

Prof. Ioan Seni, fiu al satului

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5