Conf. univ. dr. Adriana Denisa Manea

Gândurile de pandemie ale părintelui ierom. Maxim Morariu, în carte

Cartea Gânduri de pandemie a părintelui ierom. Maxim Morariu Iuliu- Marius surprinde atât prin profunzimea mesajului religios, cât și printr-o îngemănare acurată a acestuia cu cel laic. Schimbările profunde, dar extrem de bruște la care a fost supusă întreaga omenire ne-au marcat pe mulți dintre noi, provocând dezechilibre majore în toate sferele existențiale: social, personal, religios, tehnologic, ș.a.m.d. Echilibrul găsit și bine gestionat de minunatul părinte scriitor Maxim Iuliu Morariu s-a concretizat într-o inedită transpunere în format letric a gândurilor, frământărilor, dorințelor, controverselor experiențiate în starea pandemică traversată.
Volumul Gânduri de pandemie se vrea a fi și un imn închinat marii sărbători creștine, învierea Domnului Isus Hristos. Cele 11 subcapitole aflate sub genericul Gânduri de carantină întregite de alte 6 Meditații dedicate Săptămânii Mari apreciem că se constituie într-o invitație la o viață mai bună și iubitoare, un exemplu de viețuire trainică și cu rost. Volumul se încheie, întregind imaginea de reușită după într-o suita de încercări ce ne-au fost prezentate în cele două capitole, printr-o secvențiere confesională emoționantă, urmată de provocări și soluții la problematicile contemporane. Astfel, la problematici precum angrenajul social aflat în derivă datorită lipsei de valori, al fricilor, angoaselor și neliniștilor li se oferă o soluție: ”să facem lucruri cu adevărat ziditoare și să redescoperim vocația autodidactă a ființei umane, care a dus mereu la progres”. De remarcat provocările, invitația la reflecție lansate de autor (exemplificăm: Închideți ochii, gândiți-vă la chipul cuiva drag, aflat departe și încercați să-l vedeți ca pe un dar al lui Dumnezeu.....Spre deosebire de alți ani, acum avem un privilegiu, acela al intimității cu Hristos.....suntem chemați să trăim bucuria sărbătorii redefinindu-ne carcaterul de făptură socială ....acum avem posibilitatea unui altfel de Praznic). Bucuria de a comunica cu cei dragi, dar în special cu ”cei de acasă” răzbate din fiecare filă lecturată (calde îmbrățișări de pe meleaguri încarantinate, calde îmbrățișări cu inima din auto-izolare, rămâneți în dragostea lui Dumnezeu).
Fiind în același timp, prin profunzimea mesajului transmis balsam pentru suflet și creuzet al cunoașterii depline, scrisă fiind într-un limbaj de interfață cartea este și o încântare pentru fiecare cititor; este un bun prilej de autodezvăluiri, o creionare spre destine, o viziune comprehensivă ca arc peste timp. Nouă, cititorilor, beneficiarii direcți ai acestui volum, ne cade în sarcină privirea profundă asupra sensului cuvintelor, cunoaștere aprofundată și desăvârșită, înțelgerea deplină a realității înconjurătoare și aducere de mulțumiri autorului, care a ars și luminat în același timp pentru noi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5