5 beneficii ale meditației dovedite științific
Exercițiile din meditație au beneficii pentru concentrare, sănătatea emoțională, reducerea stresului și a anxietății.
Meditația este procesul de antrenare a minții care conferă o concentrare sporită și redirecționarea gândurilor spre o mentalitate sănătoasă.
Popularitatea meditației crește pe măsură ce oamenii descoperă numeroasele sale beneficii pentru sănătate.
Poate fi folosită pentru creșterea gradului de conștientizare asupra propriei tale persoane, dar și a altor aspecte externe. Mulți o folosesc ca pe o modalitate de a reduce stresul și de a dezvolta atenția.
Aceasta mai este folosită, de asemenea, pentru a dezvolta și alte obiceiuri și sentimente benefice, cum ar fi o dispoziție și o perspectivă pozitivă, autodisciplina, un somn odihnitor și chiar o toleranță crescută la durere.
1. Reduce stresul
Reducerea stresului este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii încearcă meditația. Mai multe studii au demonstrat beneficiile meditatiei pentru reducerea stresului.
În mod normal, stresul mental și fizic provoacă niveluri crescute de cortizol, hormonul stresului. Acest lucru produce multe dintre efectele nocive ale stresului, cum ar fi eliberarea de substanțe chimice inflamatorii numite citokine.
Aceste efecte pot perturba somnul, pot promova depresia și anxietatea, pot crește tensiunea arterială și pot contribui la oboseală și gânduri tulburătoare.
Într-un studiu de 8 săptămâni, tehnica de meditație numită „meditație focusată” a redus răspunsul la inflamație cauzat de stres.
Mai mult, cercetările au arătat că meditația poate îmbunătăți, de asemenea, simptomele afecțiunilor legate de stres, inclusiv sindromul intestinului iritabil, tulburarea de stres post-traumatic și fibromialgia.
2. Controlează anxietatea
Meditația poate reduce nivelul de stres, ceea ce se traduce prin mai puțină anxietate.
Un studiu a constatat că 8 săptămâni de meditație mindfulness au ajutat la reducerea simptomelor de anxietate la persoanele cu tulburare de anxietate generalizată, împreună cu creșterea afirmațiilor de sine pozitive și îmbunătățirea rezistenței la stres.
Un alt studiu cu 47 de persoane care aveau durere cronică a constatat că finalizarea unui program de meditație a dus la îmbunătățiri vizibile ale depresiei, anxietății și durerii timp de un an.
În plus, unele cercetări sugerează că o varietate de exerciții de mindfulness și meditație pot reduce nivelul de anxietate.
De exemplu, s-a demonstrat că yoga ajută oamenii prin scăderea anxietății. Acest lucru se datorează probabil beneficiilor atât practicii meditative, cât și activității fizice.
Meditația poate ajuta, de asemenea, la controlul anxietății legate de muncă.
3. Promovează sănătatea emoțională
Unele forme de meditație pot duce la îmbunătățirea imaginii de sine și la o perspectivă mai pozitivă asupra vieții.
De exemplu, o analiză a 18 studii a arătat că persoanele care au încercat meditația au experimentat simptome reduse de depresie, în comparație cu cei dintr-un grup de control.
Un alt studiu a constatat că persoanele care au finalizat un exercițiu de meditație au experimentat mai puține gânduri negative ca răspuns la vizualizarea imaginilor negative.
În plus, substanțele chimice inflamatorii numite citokine, care sunt eliberate ca răspuns la stres, pot afecta starea de spirit, ducând la depresie.
O revizuire a mai multor studii sugerează că meditația poate reduce, de asemenea, depresia prin scăderea nivelurilor acestor substanțe chimice inflamatorii.
4. Îmbunătățește conștientizarea de sine
Unele forme de meditație te pot ajuta să dezvolți o înțelegere mai puternică asupra minții tale, ajutându-te să devii cea mai bună variantă a ta.
De exemplu, meditația îndreptată spre contemplarea sinelui își propune în să te ajute să dezvolți o mai bună înțelegere a ta și a modului în care te relaționezi cu cei din jurul tău.
Alte forme de meditație te învață să recunoști gândurile care pot fi dăunătoare. Ideea este că, pe măsură ce câștigi o mai mare conștientizare a obiceiurilor tale de gândire, le poți îndrepta către modele mai constructive.
O revizuire a 27 de studii a arătat că practicarea tai chi-ului poate fi asociată cu o autoeficacitate îmbunătățită, care este un termen folosit pentru a descrie credința unei persoane în sine sau capacitatea sa de a depăși provocările.
Într-un alt studiu, 153 de adulți care au folosit o aplicație de meditație mindfulness timp de 2 săptămâni au experimentat sentimente reduse de singurătate și contact social crescut în comparație cu cei dintr-un grup de control.
În plus, experiența în meditație poate cultiva abilități creative de rezolvare a problemelor.
5. Prelungește durata atenției
Meditația focusată este un antrenament pentru îmbunătățirea atenției.
Conform unui studiu, persoanele care au practicat meditație focusată pe un sunet au experimentat o atenție îmbunătățită în timpul îndeplinirii unei sarcini.
Un studiu similar a arătat că oamenii care practicau în mod regulat meditația au avut rezultate mai bune la o sarcină vizuală și au avut o capacitate de atenție mai mare decât cei fără nicio experiență în meditație.
Mai mult decât atât, o analiză a concluzionat că meditația poate chiar inversa tiparele din creier care contribuie la rătăcirea prin gânduri și îngrijorare.
Chiar și meditația pentru o perioadă scurtă în fiecare zi poate fi benefică. Un studiu a constatat că meditația timp de doar 13 minute zilnic timp de câteva săptămâni a reușit să sporească atenția și memoria.
Adaugă comentariu nou