5 semne că adolescentul tău fumează țigări electronice și cum poți vorbi cu acesta despre riscuri

În ultima vreme, subiectul adolescenților sau tinerilor care fumează diferite tipuri de țigări electronice constituie un motiv de îngrijorare pentru mulți părinți. Chiar dacă aceste dispozitive sunt marketate ca alternativa „mai sigură” a țigărilor din tutun, utilizarea țigărilor electronice poate avea un impact negativ.

Bineînțeles, înainte de a intra la bănuieli sau a încălca spațiul privat al adolescentului, cea bună metodă este prevenția. 

Cu toate acestea, iată câteva semne la care trebuie să fii atent ca părinte care indică prezența fumatului:

1. Un miros specific

Multe țigări electronice preferate de adolescenți folosesc lichid cu diferite arome, care pot rămâne mult timp în aer după ce au fost exhalate. În timp, unele tipuri de lichide pentru țigări electronice vin cu o interdicție de vârstă, pentru a împiedica accesul minorilor la astfel de produse. Cu toate acestea, este posibil ca unele dintre ele să fi rămas în circulație. Așadar, dacă sesizezi un miros dulceag sau greu de identificat, acesta poate fi un semn al prezenței de astfel produse.

2. Dispozitive necunoscute

La ora actuală, țigările electronice vin în multe forme. Cele mai comune arată ca un stilou sau ca o unitate USB. Pentru a le diferenția de alte gadgeturi, trebuie să știi că dispozitivele de țigări electronice sunt prevăzute cu găuri la fiecare capăt. Totodată, poți găsi și alte elemente precum rezerve goale de substanțe, baterii sau atomizoare (dispozitivele mici care transformă lichidul în vapori), fie în ghiozdanul copilului sau aruncate la coșul de gunoi.

3. Schimbări în consum

Fumatul poate provoca deshidratare sau uscăciunea gurii. Acest fapt este cauzat cel mai probabil de prezența ingredientului din e-lichid numit propilenglicol (găsești mai multe informații despre acesta pe Fumezi.com). Dacă observi că adolescentul tău bea mai multă apă sau are cearcăne sub ochi un simptom al deshidratării, ar fi bine să discutați împreună aceste schimbări.

4. Tuse, sângerări nazale sau alte probleme de sănătate

Dacă observi că copilul prezintă sângerări nazale, fumatul poate fi o cauză. Substanțele chimice din lichidele folosite în țigările electronice pot reduce umiditatea din interiorul nasului. Când o persoană fumează, ea expiră de obicei vapori prin nas, fapt care poate duce la sângerări nazale. Totodată, cercetări recente asociază acum fumatul electronic cu răni bucale și tuse accentuată, vaporii produși afectând sistemul respirator.

5. Baterii și încărcătoare noi

Majoritatea dispozitivelor de fumat electronice funcționează cu ajutorul bateriilor. Unele dispozitive sunt prevăzute fie cu baterii reîncărcabile, fie cu baterii care necesită schimbarea la fiecare utilizare. Totodată, acestea pot fi încărcate cu un cablu USB. Așadar, fii atent la prezența unor astfel de dispozitive și identifică din timp orice ți se pare în neregulă.

Cum poți vorbi cu adolescentul tău despre fumatul țigărilor electronice? Dacă ai găsit un astfel de dispozitiv în lucrurile adolescentului tău sau l-ai surprins fumând, cea mai bună abordare este să rămâi calm și să îți controlezi emoțiile. Nu încerca să îl faci de rușine și nu îi interzice direct un lucru. Mai ales în cazul adolescenților, interdicțiile vor avea efectul invers dorit. În schimb, invită-l să se așeze cu tine la masă, să căutați resurse potrivite și să discutați împreună despre vaping și efectul asupra sănătății. Totodată, întreabă-l și de motivele pentru care a început să facă acest lucru (presiune socială, plictiseală etc.). 

Așadar, este important să existe un dialog și să te arăți deschis față de aceste subiecte. Intenția de a educa asupra fumatului din dispozitive electronice va fi mai bine interpretată decât orice fel de pedeapsă.

Sursă foto: freepik.com

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5