Cât costă un gram de aur și cum se calculează prețul?

Te preocupă diversificarea investițiilor, ca să ai siguranță financiară pe termen lung, pentru tine și familia ta? Te interesezi despre piața aurului și achiziționarea unor lingouri și obiecte din acest metal prețios? Îți prezentăm în continuare detalii utile despre cât costă un gram de aur și cum se calculează prețul, ca să cumperi aur în condiții de maximă eficiență.

Cât costă un gram de aur

Cursul de schimb pentru aur este stabilit în fiecare zi de Banca Națională a României (BNR). Îl găsești în lista cu valute și la rubrica de schimb valutar, sub prescurtarea XAU. Urmărește evoluția acestui indicator, ca să știi care este rata de schimb pentru aur.

Cotația BNR se aplică pentru lingouri de aur certificate și pentru monede de aur. Greutatea obiectelor din aur se măsoară în grame (g) sau în uncii troy (oz). O uncie troy reprezintă 31.1034768 grame. Verifică de fiecare dată codul standard pentru o uncie troy de aur, care trebuie să fie de forma ISO 4217.  

Cum se calculează prețul la aur

Banca Națională a României afișează cotația pentru aur de 24 de karate, calculată în raport cu dolarul american (USD). Karatele măsoară puritatea aurului, pe o scală de la 1 la 24. Vei întâlni marcaje 9k, 10k, 12k, 14k,  22k sau 24k, atât pentru monede de aur, cât și pentru lingouri de aur.

Vei observa că la băncile comerciale cursul pentru aur este diferit de cel oficial, stabilit de BNR. În acest caz cotația pentru aur este rezultatul negocierilor de pe piața valutară. Din această cauză apar și fluctuațiile la prețul aurului, în funcție de volumul tranzacțiilor, factori politici, macroeconomici, politici monetare ș.a.

Accesează site-urile bancare și consultă istoricul valutar pentru gramul de aur, ca să evaluezi oportunitatea investiției în acest metal prețios. Valoarea aurului este mai stabilă decât a altor valute cotate pe bursele financiare, de aceea este recomandat să cumperi aur când vrei să utilizezi eficient banii pe termen lung.

Ia în considerare și platformele de tranzacționare a aurului. Acestea sunt CFD-uri cu activ suport pe aur sau ETF-uri pe aur. CFD-urile sunt contracte pentru diferență (Contract For Difference). Prin CFD-uri poți să realizezi investiții bursiere și să speculezi fluctuațiile de prețuri ce apar pe piața aurului, din cauzele precizate anterior. 

În cazul ETF-urilor (Exchange Traded Fund) este vorba despre active tranzacționate de brokeri pe bursa națională și pe bursele internaționale. ETF-urile pot fi achiziționate ca acțiuni individuale, de aceea este recomandat să urmărești constant evoluția prețului la aur și a cotațiilor de pe aceste platforme de tranzacționare.

Ia în considerare detaliile  prezentate și investește în metalul prețios, după ce știi cât costă un gram de aur și cum se calculează prețul la aur pe diferite piețe financiare și valutare.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/gold-bars-366551/

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5