Cu Ansamblul ‘’Cununa grâului’’, la Zilele Diasporei bistrițene!

           Abia întorși acasă de la Ziua Marinei Române sărbătorită la Mangalia pentru a 8-a oară de către ’’Cununa grâului’’, am participat la invitația Palatului Culturii Bistrița, personal a domnului Teodor Pușcaș, cunoscutul coregraf al ’’Cununii de pe Someș’’- Ansamblul folcloric fanion al județului Bistrița -Năsăud, la Zilele Diasporei Române organizate în Bistrița în Pădurea Schullerwald, locul unde Primăria Bistrița organizează vara acțiuni culturale de succes. La Mangalia ’’Cununa grâului’’a susținut în 7 zile 5 spectacole în fața publicului, între ele cel mai greu, mai complicat și...minunat fiind prezența la ziua Marinei pe 15 august cu dansuri și cântece minunate din Bistrița Năsăud.

         La Zilele Diasporei ne-am prezentat cu seniorii 2023 ai ’’Cununii grâului’’. Zic seniorii 2023 pentru că seniorii de azi sunt juniorii de astă toamnă, fiind de fapt a treia generație de seniori a ansamblului în cei 12 ani de activitate!. La Zilele Diasporei ne-am prezentat cu un dans din Pinticu Tecii, un dans reinventat de coregraful Aurel Muntean și antrenat de Bogdan Adrian Pîntea, care respectă întocmai tradițiile Pinticului! Apoi am prezentat un dans din Câmpia Transilvaniei pe care l-au dansat doar noii seniori supertalentați  însoțiți de Daniel Virag si de Iulia Horga din generația a  doua a Ansamblului. Au cântat cântece frumoase, alese cu grijă de Cornelia, două fete din noua generație a Cununii, originare din Pintic:  Ștefania Danciu și Patrisia Vărărean. Alături de ele s-a aflat cu cântecele sale frumoase Mădălina Oltean care ’’se  ține de neam’’ și cu Cununa Grâului după ce ani buni ( vreo 8, a fost o Doiniță de succes, alături de noi,  la Casa armatei Bistrița). Cornelia a încheiat recitalul Cununii grâului și recitalul serii de sâmbătă cu un program emoționant, de o sensibilitate unică, adresat special, să zicem așa...diasporei deși acestor oameni plecați peste mări și țări în căutarea mai binelui...ar trebui, după părerea mea, să le găsim un alt nume. Diaspora evreiască a fost forțată de vreme și de vremuri să-și ia lumea în cap și să plece pentru a supraviețui, pe când emigrația românească de după 1990 a plecat cam...de bună voie în...țările calde! În fine, Zilele Diasporei la Bistrița au fost bine organizate și binevenite chiar dacă publicul bistrițean nu s-a înghesuit să participe la fel ca la un concert de hop-țoc-trop susținut de Geniile actuale ale muzicii din România...

            Ansamblurile folclorice prezente  sâmbătă 19 august pe scena din Pădurea Schullerwald, deși fiind toate de amatori, au prezentat dansuri și cântece frumoase, scoase, majoritatea, din lada de zestre folclorică  a județului nostru.  Menuț Maximinian s-a întrecut pe sine însuși în prezentarea discretă, bine temperată, documentată și plăcută, a fiecărui moment de pe scenă. Am avut bucuria să întâlnim un publicul generos în aplauze, prieteni minunați sosiți de peste mări și țări dar și o fostă dansatoare a Doiniței, originară din Galații Bistriței – Adina Ghindean, azi Galan care, amintindu-și de anii de ..ucenicie de la ‘’Doinița’’ Casei armatei ne-a oferit,   împreună cu soțul său Marius Galan o masă gratuită celor 20 de artiști ai comunei Teaca, înmănuncheați în snopul auriu al Cununii grâului! Menționez acest lucru pentru a sublinia că niciodată sângele românesc adevărat apă nu se face! Și, în mod egal pentru a zice din nou, cu convingere, că în vremurile acestea pe care eu le văd tulburi, ar cam trebui să fim și europeni și ...orice ar vrea mai marii(efemeri) ai Lumii, însă dacă nu suntem MAI ÎNTÂI ROMÂNI nu suntem nimic la masa judecății. A judecății europenilor simpli care poate nu contează, a judecății mai marilor lumii acesteia în derivă, dar mai ales a judecății propriilor noastre suflete și a propriei noastre rațiuni!

            Zilele Diasporei la Bistrița sunt o inițiativă  lăudabilă, pusă în scenă de Primăria Bistrița prin Centrul Cultural Municipal.

           Zilele Diasporei de la Bistrița ne dau semnalul că oriunde ar fi ei, românii nu își uită Patria! Patria,  adică locul în care s-a plămădit sufletul lor, locul în care dorm străbunii, locul în care sunt bineveniți la vreme de bejenie și mai ales ținutul de basm în care sufletul lor va găsi adevărata alinare în vecii vecilor!

          Zilele Diasporei la Bistrița mi-au  trezit în suflet o durere sfâșietoare prin puritatea lor în contrast tragic cu realitățile României debusolate de azi!

         Zilele Diasporei la Bistrița, în mod egal și poate chiar mai mult, mi-au semănat în suflet Speranța că simpla, decenta, creștineasca și milenara viețuire românească va reveni în matca ei, binecuvântată de Bunul Dumnezeu după acești, iată...peste 40 de ani de Trăire în pustiu și după aproape 40 de ani de Rătăcire în pustiu.

          Pentru a încheia într-un registru optimist aceste rânduri, care sunt o opinie strict personală, voi spune că aceia care nu au participat la eveniment au ce regreta iar celor care au fost în ambele zile in fața scenei de bună seamă că binefăcătorul mesaj al cântecelor și al dansurilor le va alina sufletele până la, sperăm, ediția viitoare!

Doamne ajută!

Reporter voluntar Florentin Archiudean

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5