A treia mobilitate în cadrul unui proiect Erasmus+ pentru două cadre didactice de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Beclean
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
În perioada 19 – 25 octombrie 2023, două cadre didactice de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Beclean, Anica Cîrlejan și Crina Lup, au participat la cea ce-a treia mobilitate în cadrul proiectului Erasmus+, "The key to the strong child: Social Emotional Learning”, proiect inițiat și coordonat de o școală din Polonia, „Publiczna Szkoła Podstawowa” din orașul Strzelce Opolskie.
În cadrul acestui proiect, parteneri sunt patru școli din Polonia, Turcia, Spania și România, aceasta fiind reprezentată de Centrul Școlar de Educație Incluzivă Beclean. Coordonatorul proiectului la nivel de unitate este doamna profesor Anica, Cîrlejan, căreia îi datorăm oportunitatea participării noastre în acest proiect.
Ne-am deplasat în orașul Castro Urdiales, un port maritim din nordul Spaniei, în comunitatea autonomă Cantabria, situat în Golful Biscaya, un oraș modern, deși găzduiește un castel și o biserica parohială în stil gotic, care datează din Evul Mediu.
După ce în prima zi am vizitat orașul cu stâncile lui spectaculoase, am făcut cunoștință cu școala-gazdă, CEIP Miguel Hernandez, o școală plină de viață, veselă și foarte animată! Am fost primiți cu foarte mare bucurie, am asistat la o serie de activități foarte interesante, în care ne-am implicat activ cu toții.
Tema aceste mobilități a fost ”Digital Game - Applications Based on Social Emotional Learning”. Pornind de la această temă, profesorii din școala-gazdă au organizat o serie de activități foarte interesante, bazate pe jocuri digitale, utilizând ăn sălile de clase platforma online Worldwall. Lecțiile au fost cât se poate de animate, copiii au fost împărțiți în grupe de câte patru elevi, am fost implicați activ și noi, profesorii aflați în mobilitate. Într-o altă activitate s-a utilizat și platforma online ”Genially”, unde toți profesorii și elevii au conturi de lucru, elevii primesc exerciții, sarcini de lucru, jocuri și tot felul de concursuri interactive. Este incurajată în permanență colaborarea, punându-se accent pe câștigul echipei, nu pe cel individual. Am derulat și o activitate online cu copii din toate țările partenere în proiect, cântând împreună ”We are the world”
Tot în școală am participat la ”Festivalul Toamnei”, prilej cu care ne-au fost prezentate momente artistice tradiționale, dansuri și cântece, și am sevit împreună castane coapte pe jar (pentru a asigura tuturor un cornet plin cu castane, întregul personal al școlii a copt castane câteva ore bune...:)
Partea de vizite culturale ne-a prilejuit ocazia de a descoperi câteva locuri pline de farmec din această regiune a Spaniei. Asrfel, am vizitat orașul-gazdă, Castro Urdiales, oraș care îmbină armonios modernul și istoria. Minunata ”Iglesia de Santa María de la Asunción” datează din secolul al XIII lea în stil gotic, care are în interior multe capele cu statui și obiecte religioase și un tablou cu Răstignirea pictat de Zurbarán. Am vizitat și ”Castillo – Faro de Santa Ana”, construit între secolele XIII ȘI XIV, la poalele căruia se află Podul Roman. Ne-am plimbat prin ”Plaza del Ayuntamiento de Castro Urdiales”, un loc fermecător, plin de restaurante și terase, unde am gustat specialități gastronomice specifice zonei. Am fost în vizită la o mică fabrică de conserve, unde am curățat delicioșii pești anșoa, pe care i-am servit apoi cu sosuri specifice. Delicioși!!!
În zilele următoare am vizitat în orașul Bilbao: Muzeul Guggenheim, unde am admirat creațiile lui Picasso, Catedrala Santiago și am rămas cu gura căscată la arhitectura minunată a clădirilor.
Santander, capitala Regiunii Cantabria, ne-a fermecat cu ”Palatul Magdalena”, acum proprietatea Primăriei. Palatul a fost rezidența de vară a regilor Alfonso XIII si Victoria Eugenia și care în prezent găzduiește cursurile de vară ale unei universități și care oferă o priveliște care te lasă fără suflare!
Santillana del Mar este un sat vizitat de foarte mulți turiști pentru frumusețea centrului medieval în care istoria este prezentă la fiecare colț. Ne-am plimbat în tihnă pe strudețele vechi, pavate cu piatră și am gustat din specialitățile locului (prăjituri cu lapte). Am vizitat Muzeul Altamira, o replică a Peșterii Altamira, ce conține picturi rupestre din paleoliticul superior.
Comillas, o pitorească așezare turistică, cunoscută și sub numele de ”Orașul arhiepiscopilor” ne-a încântat cu câteva obiective turistice fermecătoare: ”Palacio de Sobrellano” și “El Capricho”, capodopera tinereții lui artistului Antonio Gaudi.
Am încercat să redau pe scurt cele șase zile minunate petrecute în această regiune a Spaniei, dar cuvintele și imaginile sunt prea sărace să redea pe deplin farmecul locurilor! Nu pot surprinde nici experiențele personale de neuitat ale fiecăruia dintre noi, profesori veniți din patru colțuri ale Europei...
Profesor Crina Gabriela Lup, CSEI Beclean
Citiţi şi:
- Cadre didactice bistriţene au vizitat oraşul dragostei, Coimbra, din Portugalia
- Prima mobilitate în cadrul unui proiect Erasmus+ pentru un grup de profesori de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Beclean
- Continuarea dezvoltării mobilităţii urbane la Beclean, prin PMUD 3: pod peste Someș, piste de biciclete, autobuze electrice
- Școala Gimnazială Tureac. Activitate de diseminare în școală a mobilității internaționale din cadrul proiectului „EDU Mobility BN″
- O nouă generație a Școlii Gimnaziale Ștefan cel Mare învață că dăruind vei dobândi!
Adaugă comentariu nou