Secretarul de stat Monica Săsărman, la lansarea portalului ROUNIT: Bistrița-Năsăud, o comunitate ofertantă, aptă să-i primească acasă pe românii din Diaspora!
Secretarul de stat Monica Săsărman de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a participat, la București, la evenimentul de lansare a proiectului ROUNIT - care va pune în legătură oferta de muncă din România cu forța de muncă din Diaspora - o inițiativă strategică a Asociației Românilor din Italia, Camerei de Comerț și Industrie a României, Federației Patronatelor Societăților din Construcții și InfoCons. Proiectul ROUNIT își propune să creeze o punte de legătură eficientă între românii de pretutindeni și sectorul economic autohton.
În mesajul transmis, secretarul de stat Monica Săsărman a dezvăluit faptul că acest eveniment reprezintă un prilej de a se întoarce în timp, asta pentru că în 1999 se număra printre românii care aveau un membru din familie plecat peste graniță, la muncă. "Am fost și eu plecată, recunosc, și am vrut să rămân dincolo, însă soțul mi-a spus să mă întorc acasă, pentru că locul nostru este Acasă. Nu am înțeles prea bine ce a vrut să spună la timpul respectiv, însă m-am întors acasă și astăzi sunt în fața dvs. și vin să vă vorbesc despre tot ceea ce înseamnă politici publice pentru românii de dincolo și pentru românii din țară", a declarat Monica Săsărman.
Oficialul guvernamental a ținut să menționeze că nu poți vorbi despre comunitățile din Diaspora dacă nu ai interacționat cu ele sau dacă nu ți-ai pus măcar întrebarea de ce au ales să plece acești români. În context, secretarul de stat s-a referit la modul în care județul Bistrița-Năsăud a devenit o comunitate ofertantă pentru românii din Diaspora și pentru cei rămași acasă.
"Județul Bistrița-Năsăud, prin dl. președinte Emil Radu Moldovan, a înțeles aceste lucruri, de ce pleacă românii. Fiind o administrație performantă, evident că ne-am gândit la faptul că, pentru ca un român să rămână la el în țară, trebuie să aibă condiții, astfel că a existat o preocupare în acest sens. Astăzi avem unul dintre cele mai performante spitale clinice județene de urgență din România, asta înseamnă că am pus preț pe sănătate, iar familiile ai căror părinți au rămas în țară au un punct de sprijin, din această perspectivă. Am continuat investițiile în infrastructura de educație, pornind de la premisa că acei copii care vin acasă sau au rămas acasă cu bunicii trebuie să beneficieze de o mare atenție din perspectivă educațională și noi spunem că am reușit. Ne-am concentrat atenția pe tot ce înseamnă infrastructură rutieră și am reușit și, nu în ultimul rând, pe tot ceea ce înseamnă infrastructură utilitară: apă, canal, alimentare cu gaze naturale. Asta înseamnă să fii o comunitate ofertantă, spun eu, o comunitate dezvoltată, aptă de a-și primi românii acasă", a explicat secretarul de stat Monica Săsărman.
Potrivit acesteia, autoritățile publice locale trebuie să fie un partener al demersurilor de acest gen, iar Guvernul are ușile deschise pentru propunerile de colaborare. Mai mult, chiar Programul de guvernare al premierului Marcel Ciolacu are ca idee principală "patriotismul economic". "ROUNIT va fi o platformă de succes pentru că noi avem nevoie și de schimburi comerciale. În plus, avem nevoie ca românii să investească acasă, pentru că investind acasă la el, se va întoarce cu siguranță", a mai spus secreatrul de stat Monica Săsărman, prezentând și oportunitățile de finanțare oferite de Programul Interreg.
***
Proiectul ROUNIT își propune să creeze o punte de legătură eficientă între românii de pretutindeni și sectorul economic autohton. Rezultatele chestionărilor efectuate au arătat un interes reciproc puternic între comunitățile românești din străinătate și mediul de afaceri din România. ROUNIT dispune de o rețea capilară la nivel național de profesioniști conectați cu instituțiile publice locale – centrale și sistemul camerelor de comerț din România care oferă suport, consultanță și sprijin investitorilor români din străinătate și celor străini pentru dezvoltarea de noi afaceri, identificarea unor oportunități de business, accesarea de fonduri europene, ajutoare de stat sau fonduri guvernamentale, cercetare de piață, parteneriate publice sau private pentru dezvoltarea de afaceri.
Obiectivele Proiectului ROUNIT:
– facilitarea repatrierii capitalului românesc și a muncitorilor români din diaspora;
– certificarea competențelor profesionale dobândite de românii din străinătate;
– oferirea de soluții pentru criza forței de muncă cu care se confruntă companiile din România.
„Sunt bucuros că reușim să lansăm programul ROUNIT. Dacă în anul 2014, cu ocazia deschiderii Camerei de Comerț și Industrie a României în Italia declaram că schimburile economice dintre România și Italia vor creste de la 13 miliarde la 20 de miliarde de euro până în anul 2020 (obiectiv aproape atins), putem spune că repatrierea capitalului românesc și a românilor din străinătate va creste PIB-ul României cu cel puțin douăzeci de procente până la sfârșitul anului 2026. ROUNIT este deja o realitate, acum depinde și de instituțiile statului român, consiliile județene și camerele de comerț să dorească valorificarea potențialului care îl reprezintă diaspora. Acum pot susține cu tărie că sunt foarte multe instituții anterior menționate care au boicotat acest proiect prin neimplicare. Rămâne de văzut dacă vom reuși să demolăm acest perete care a fost construit, cărămidă cu cărămidă, între România și diaspora. Sigur vom reuși”, a declarat Eugen Terteleac, președintele Asociației Românilor din Italia.
Citiţi şi:
- Secretarul de stat Monica Săsărman, la alegerile OFSD Cluj: România are nevoie de politici social-democrate. PSD a făcut o Lege a pensiilor bună!
- Secretarul de stat Monica Săsărman: Din patria poetului George Coșbuc- La mulți ani, România!
- Secretarul general al PMP, Ionuţ Simionca, la Roma, la Conferința Regională a PMP Diaspora: Ne mândrim cu voi!
- Secretarul de stat Monica Săsărman: Lechința nu este doar o comună, este un brand național!
- Peste 100 milioane euro atrase de primăriile din județ prin PNI "Anghel Saligny"
Comentarii
Doamna Monica, diasporetii nostri ... vin acasa numai la " pandemie "... cand se imbolnavesc sau de sarbatori , cand cu euroii lor dau jos si golesc toate rafturile de marfuri de prin magazine , ca sa le duca celor ramasi aici ... acasa ... Aia, odata " dusi"... la revedere ... ca indarat nu mai vin...N-au plecat de bunavoie... pentru ca statul roman, efectiv nu le poate oferi un nivel de viata si de trai decent... Problema este ca au plecat si ne-au lasat pe cap ( adica pe banii publici ) batranii , betegii , handicapatii si copiii pe care-i au si la care pentru " chetuielile sociale " pe care le face statul cu ei, nu contribuie cu absolut nimic . Asa ca nu le mai faceti elogii si nu le mai plangeti de " mila " . Banii pe care-i trimit " acasa " nu-i trimit statului roman ... ci exclusiv , doar familiilor pe care le au .
Adaugă comentariu nou