Preotul Vasile Beni: Prin post omul are posibilitatea să aibă un suflet curat și un trup sănătos
Sfântul Ioan Gură de Aur ne sfătuiește cum să postim: ,,Dacă postiți? Arătați-mi-o prin fapte. Cum? De vedeți un sărac, aveți milă de el; un dușman, împăcați-vă cu el; un prieten înconjurat de un nume bun, nu-l invidiați; Nu numai gura și stomacul vostru să postească, ci și ochiul, și urechile, și picioarele, și mâinile voastre, și toate mădularele trupului vostru ".
Sfântul Vasile cel Mare ne învață că postul poate fi de voie sau de nevoie: ,,Dacă poți să postești când ești bolnav, pentru ce nu poți s-o faci când ești sănătos?”
Textul Evangheliei:,,Zis-a Domnul: Dacă veţi ierta oamenilor greşelile lor, va ierta şi vouă Tatăl vostru Cel ceresc; iar dacă nu veţi ierta oamenilor greşelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşelile voastre. Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii; că ei îşi întunecă feţele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă: şi-au luat plata lor. Tu însă, când posteşti, unge capul tău şi faţa ta o spală, ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău, Care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie. Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde molia şi rugina le strică şi unde furii le sapă şi le fură, ci adunaţi-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică şi unde furii nu le sapă şi nu le fură. Căci unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră (Matei 6,14-21).
Dragii noştri credincioşi!
Cu ajutorul bunului Dumnezeu ne pregătim să începem de mâine Postul Mare, perioadă în care vom încerca să devenim mai buni, pregătindu-ne astfel pentru sărbătoarea Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos din morţi. Dacă am fost atenți la textul Evangheliei „Iertarea, Postul și Adunarea de comori în ceruri” ar fi cele trei învățături care se desprind din Evanghelia duminicii la Lăsatul secului pentru Postul Sfintelor Paști. Un text al Evangheliei format doar din șapte versete, care face parte din Predica de pe Munte, atunci când Mântuitorul rostește rugăciunea Tatăl Nostru și Cele 9 Fericiri. Să ne oprim așadar, pe rând, la cele trei învățături.
De ce să iert. Pentru că iertarea este trecerea cu vederea a unor fapte sau vorbe prin care aproapele nostru caută să ne denigreze sau discrediteze. Din textul Evangheliei vedem cum Dumnezeu condiționează iertarea Sa – „ Dacă veţi ierta oamenilor greşelile lor și Tatăl vostru cel Ceresc vă va ierta greșelile voastre, iar dacă nu veţi ierta oamenilor greşelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşelile voastre”.
Exemple despre iertare din Vechiul Testament: a. Când Iosif a fost vândut de fraţii săi din invidie, acesta i-a iertat: „Atunci, Iosif şi-a sărutat fraţii în semn de iertare”. Descriere detaliată în cap.35-45 din cartea Facerii. b. Când Saul căuta să-l ucidă pe David, iar acesta i-a tăiat doar poala hainei, Saul a zis: „Tu eşti mai drept decât mine, căci mi-ai răsplătit cu bine, iar eu te-am răsplătit cu rău – Dumnezeu să-ţi răsplătească cu bine pentru ceea ce ai făcut tu astăzi cu mine” (1. Samuel 24,17).
Exemple despre iertare din Noul Testament: a. Când apostolul Petru îl întreabă pe Mântuitorul de câte ori să-l ierte pe fratele său, până de şapte ori? Iisus îi spune: de şaptezeci de ori câte şapte; Adică nelimitat. b. ,,Dacă îţi vei aduce darul tău la altar şi îţi vei aduce aminte că ai cu cineva ceva, lasă-ţi darul, du-te şi te împacă şi apoi vino şi adu-ţi darul”;
Exemple despre iertare din viaţa oamenilor puternici ,,Oamenii slabi se răzbună. ,,Oamenii puternici iartă. Oamenii inteligenţi ignoră (Albert Einstein)”. a. Nelson Mandela, preşedinte al Africii de Sud, a dat lumii întregi o lecţie de iertare atunci când, după 27 de ani de închisoare, urmând să devină preşedintele ţării, l-a invitat pe torţionarul său lângă el pe scenă unde se desfăşura ceremonia de investire. Prin acest act public văzut de toată lumea Mandela a dat tonul pentru iertare şi reconciliere naţională. El a zis că ţara are nevoie mai presus de orice, de vindecare, nu de justiţie. b. Abraham Lincoln, al şaisprezecelea preşedinte al Americii şi-a pus ca ministru de interne pe contra-candidatul său. Şi când cineva l-a întrebat la un moment dat dacă are duşmani, acesta a răspuns: ,,Nu ştiu să am duşmani pentru că pe toţi i-am distrus făcându-i prietenii mei prin iertare!” c. Papa Ioan Paul al II-lea a fost victima unui atentator Mehmet Ali Ağca, care a tras cu pistolul din apropiere. Acel glonț aproape l-a costat viața pe papă, care avea să afirme despre atentat: „o mână a tras cu glonțul, alta i-a modificat traiectoria”, făcând referire la Fecioara Maria, pe care papa Ioan Paul al II-lea o venera în mod deosebit. În timpul vizitei sale din 1983, Papa l-a iertat în mod public pe agresor. d. Mitropolitul Bartolomeu i-a spus duhovnicului că nu poate ierta pe cineva care i-a făcut rău. Iar acesta l-a îndemnat: ,,Scutură-te o dată din grumaji şi dă jivina jos şi vei vedea ce uşor şi limpede te simţi”. „Şi m-am scuturat şi-n câteva secunde n-am mai simţit-o. Iar eu am devenit un om liber, un om senin.” Când iertăm nu beneficiază de roadele ei doar cel iertat ci şi sufletul celui care iartă se eliberează de patimă, ură şi răzbunare.
Cum trebuie să postim: ,,Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii, că ei îşi smolesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc”. Vedeți, mulți dintre noi credem că postul este înlocuirea mâcărurilor de dulce cu cele vegetale. Dar să nu înlocuim o plăcere cu o altă plăcere. Postul adevărat este abţinerea de la orice lucru rău, postul înseamnă luptă cu lăcomia, îmbuibarea, jertfă, efort.Vorbesc unii de „mâncarea delicioasă de post”. Dar postul este însă înfrânarea de la pofte şi plăceri. Iar Biserica, prin cântările ei din slujbele Postului celui Mare, ne îndeamnă și ne sfătuiește cum să postim: „Să postim, post primit, bineplăcut Domnului”, postul cel adevărat este înstrăinarea de răutați, înfrânarea limbii, lepădarea mâniei, depărtarea de pofte, de clevetire, de minciună și de jurământul mincinos. Adică, nu numai mâncând de post, ci și înfrânându-ne totodată de la patimi, păcate și ispite. Iar Sfânta Scriptură a Vechiului Testament în cartea proorocului Isaia la capitolul 58 ne spune cum sa postim: „Rupeți lanțurile nedreptății... împarte pâinea ta cu cel flămând ,adăpostește în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l și nu te ascunde de cel de un neam cu tine (Isaia 58,2-7).
Foloasele postului sunt multe și mari: Prin post putem scăpa noi și cei dragi nouă de boli și necazuri. Prin post putem avea succes la examene, reușite în viață, fericire în căsătorie, bucurie și pace. Prin post avem posibilitatea de a ne apropia de Dumnezeu. Prin post, rugăciune și sfintele Taine, putem primi iertare de păcate.
Adevărata bogăţie. Nu este o noutate că secolul XXI este secolul materialismului. Mântuitorul Iisus Hristos ne îndeamnă să ne adunăm bogăţiile nepieritoare care sunt dreapta credinţă, bunătatea inimii, milostenia, prietenia şi omenia. Şi pe care dacă le vom dărui celor din jur se vor înmulţi.
Închei cu frumoasa rugăciune a Sfântului Efrem Sirul, pe care ar fi bine să o rostim în fiecare zi şi care spune:
„Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie.
Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei, dăruieşte-l mie, robului Tău.
Aşa Doamne, Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşelile mele şi să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat eşti în vecii vecilor”. Amin.
Să ne rugăm bunului Dumnezeu și să ne străduim să avem un post binecuvântat şi cu mult folos duhovnicesc!
Citiţi şi:
- Pr. Vasile Beni: Postul este o virtute, un exercițiu de înfrânare, o formă de pocăință şi un drum spre mântuire
- Pr. Vasile Beni: Să iertăm ca să putem posti
- Pr. Vasile Beni: Iertarea şi postul,,trebuie’’ să fie o schimbare de,,atitudine’
- Meditaţie la începutul Postului Sfintelor Paşti
- Pr. Vasile Beni: Postul implică schimbarea vieţii
Adaugă comentariu nou