PS Benedict şi lect. univ. dr. Adrian Sîrbu vin la prima ediţie a Taberei de muzică bisericească bizantină: ,,Strana străbună"
COMUNICAT DE PRESĂ
Parohia Ortodoxă Unirea și Asociația Culturală TRANSYLVANIA BYZANTICA organizează în premieră în județul nostru Tabăra de muzică bisericească bizantină: ,,Strana străbună", care se va desfăsura în perioada 12-14 aprilie.
1.În cadrul acestei tabere, se vor desfășura două cursuri de muzică bisericească bizantină susținute de Lect.Univ.Dr. Adrian Sîrbu, profesor în cadrul Secției de Muzică religioasă a Universității de Arte „George Enescu” din Iași și dirijorul Corului Academic Byzantion din Iași.
Aceste cursuri se adresează tuturor celor care doresc să înveţe şi să aprofundeze tainele muzicii bisericeşti și reprezintă o ocazie rară de a înțelege mai bine Tradiţia Ortodoxă, notația psaltică și muzica bizantină, folosită prin excelență în Biserica Ortodoxă.
Doritorii se pot înscrie la cursuri accesând forms.gle/76sfUvWUsT122YgQA până la data de 9 aprilie 2024.
2.Evenimentul va fi încununat de o conferință specială intitulată: „Strana, o chemare pentru ‹‹toată suflarea››”, care va avea loc în data de 13 aprilie 2024, începând cu ora 16:00. Conferința va fi susținută de Lect.Univ.Dr. Adrian Sîrbu și va beneficia de participarea și binecuvântarea +PS Benedict Bistrițeanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Moderatorul conferinței va fi Drd. Menuț Maximinian, președintele Societății Scriitorilor Bistrița-Năsăud, directorul ziarului Răsunetul.
Domnul Adrian Sîrbu este o personalitate de marcă în domeniul muzicii bizantine, cu o bogată activitate de interpretare și cercetare în acest domeniu. Absolvent al unor prestigioase instituții de învățământ și cu o experiență vastă în dirijat și cercetare, Adrian Sîrbu aduce o contribuție semnificativă în promovarea și înțelegerea muzicii bizantine.
3.Pe parcursul evenimentului, vor avea loc și slujbe religioase, precum Vecernia mare cu Litie în cinstea Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin, precum și Utrenia și Sfânta Liturghie arhierească, în prezența †PS Benedict Bistrițeanul și a unui sobor de preoți.
4.Corul TRANSYLVANIA BYZANTICA, sub conducerea protopsalt Arhid. Sebastian Maruseac, va oferi răspunsurile la Sfintele slujbe, sub îndrumarea domnului Lect.Uni.Dr. Adrian Sîrbu.
Asociația Culturală TRANSYLVANIA BIZANTYCA are ca misiune promovarea artei bizantine, în special a muzicii bisericești de sorginte bizantină, și încurajarea implicării în slujirea bisericească a acestor cântări profund duhovniceşti.
5.Evenimentul, organizat în colaborare cu Parohia Ortodoxă Unirea și Asociația Culturală TRANSYLVANIA BYZANTICA, va avea loc în cadrul Bisericii ortodoxe Sfinţii Arhangheli din Unirea și este deschis tuturor credincioşilor iubitori ai tradiției ortodoxe și muzicii bisericeşti bizantine.
„Strana, o chemare pentru ‹‹toată suflarea››”, reprezintă un moment de înălțare spirituală și culturală, oferind participanților oportunitatea de a se conecta cu profunzimea și frumusețea muzicii bizantine, sub îndrumarea unor personalități de marcă în domeniu.
6.Pentru cei interesați să devină parteneri media, așteptăm siglele instituțiilor până la data de 1 Aprilie 2024 la adresa de e-mail [email protected] (Afișul final va include și siglele trimise ulterior în varianta sa finală.)
Pentru mai multe informații și detalii de participare, vă rugăm să contactați: Anuța Mican - director comunicare şi relaţii cu presa - Tel.: 0752 639 072 / [email protected]
Pentru orice întrebări suplimentare sau solicitări de interviuri, vă rugăm să ne contactați: Anuța Mican - director comunicare şi relaţii cu presa - Tel.: 0752 639 072 / [email protected]
Președinte: Director comunicare și relații cu presa
Radu Zăgrean Anuța Mican
// Informații suplimentare:
* Adrian Sîrbu este absolvent al Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași, licenţiat al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, al Facultăţii de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru din cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iaşi și al cursurilor de Master „Filosofie creştină şi Dialog cultural” din cadrul Facultății de Filosofie din cadrul Universității “Al. I. Cuza” din Iași. De asemenea, a absolvit cursurile de Master în muzică bizantină ale Conservatorului de Stat din Atena, avându-l ca îndrumător pe Prof. Dr. Georgios Konstantinou. Este absolvent al şcolii de muzică bizantină „Ζωοδόχου Πιγής” din Atena și al Conservatorului de Stat din Atena, secţia Muzică Bizantină, unde a studiat cu prof. Lykourgos Angelopoulos, Arhonte Protopsalt al Arhiepiscopiei Ecumenice de Constantinopol.
În calitate de dirijor al Corului Byzantion, pe care l-a înființat în anul 1997, Adrian Sîrbu a desfășurat o bogată activitate de interpretare și de cercetare, prin participări la numeroase festivaluri, simpozioane internaţionale şi turnee în România, Grecia, Franţa, Luxembourg, Germania, Italia, Danemarca, Polonia, Belgia, Spania, Rusia, Cehia, la hramurile mănăstirilor româneşti din ţară şi din Muntele Athos și prin editarea a 13 albume de muzică bizantină şi colinde. Din anul 2004 este membru al Corului Bizantin Grec (Atena), iar din anul 2010 este membru al corului de muzică medievală Graindelavoix (Belgia). Din 2005 până în 2011 a fost dirijor al corului mixt Nicolaus. A fost membru al corului de cameră al Filarmonicii de Stat ”Moldova” din Iași, al corului academic Cantores Amicitiae din Iași și al corului Mira.
Și-a îmbogățit activitatea de cercetare prin publicarea mai multor articole în reviste de specialitate și prin traducerea unor lucrări din limba greacă, precum „Teoria şi practica muzicii bisericeşti” de Georgios Konstantinou, „Importanţa cercetării şi metodei de predare a lui Simon Karas cu privire la semnalarea şi inventarierea semnelor hironomice (interpretarea orală a tradiţiei scrise)” și „Vocile Bizanțului” de Lykourgos Angelopoulos.
De asemenea, Adrian Sîrbu este inițiatorul și coordonatorul „Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin” organizat din 2008 în cadrul Universității de Arte din Iași.
Din 2009, activează ca preparator în cadrul Secției de Muzică Religioasă a Universității de Arte „George Enescu” din Iaşi, îndeplinind și funcția de președinte al Asociației Culturale „Byzantion” din Iași.
A terminat doctoratul în cadrul Facultății de Studii Muzicale a Universității „Aristotelis” din Tesalonic, având-o ca îndrumător științific pe Prof. Univ. Dr. Maria Alexandru.
Lector univ. dr. Adrian Sîrbu a subliniat că „muzica liturgică e muzică liturgică”, iar „arta psaltică este în mod deosebit rugăciune, artă și știință”.Trebuie să înțelegem că această muzică lăsată moștenire de sfinții părinți trebuie să o continuăm cu responsabilitate, nu să o ignorăm.
* Corul TRANSYLVANIA BYZANTICA s-a înființat în anul 2017, adoptând actuala denumire în anul 2018. Este compus cântăreţi bisericeşti şi credincioși ortodocși bistrițeni însuflețiți de dragostea pentru Tradiţia Ortodoxă, slujbele bisericești și muzica psaltică, adică muzica de sorginte bizantină folosită prin excelență în Biserica Ortodoxă.
Începuturile corului sunt timide, însă activitatea acestuia a luat amploare, astfel încât foarte curând s-a făcut simțită nevoia înființării unei Asociații care să sprijine activitatea corului și nu numai. S-au pus, astfel, bazele Asociației Culturale TRANSYLVANIA BYZANTICA, a cărei misiune este de a promova arta bizantină, cu precădere muzica bisericească.
Citiţi şi:
- PS Benedict, la Unirea, la Tabăra de muzică bisericească bizantină,,Strana străbună”
- Corul Transylvania Byzantica, la Biserica din Unirea
- Armonii binecuvântate de muzică creştină, ale Coralei Andrei Mureşanu, la Mănăstirea Nicula
- Corala Andrei Mureşanu, implicată în evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri
- Parohia ortodoxă română din Aurora, Ontario, Canada
Adaugă comentariu nou