Îndrăgita realizatoare radio, Maria Costea Lirca, prietenă a bistriţenilor, a plecat la cele veşnice!

O veste tristă s-a abătut peste iubitorii de folclor. Îndrăgita realizatoare radio, Maria Costea Lirca, de la Radio România Târgu Mureş, prietenă a bistriţenilor, a trecut la cele veşnice. Prezentă de multe ori la festivalurile de folclor din judeţul nostru ca membru al juriului, dar şi cu reportofonul pe dealuri în căutarea rapsozilor satului, Maria Costea Lirca a adunat toate gândurile acestora în arhiva radio în sute de emisiuni, dar şi într-o carte ce va rămâne de acum reper pentru tradiţiile noastre intitulată „Feţele folclorului”.
În acest cadru Menuţ Maximinian i-a acordat din partea ziarului „Răsunetul” o diplomă de excelenţă pentru întreaga activitate în slujba folclorului. „Activitatea Mariei Costea Lirca la studioul Radio Mureş este o carte de vizită pentru cei care vor să cunoască istoria spiritualităţii meleagurilor bravilor ţărani zugrăviţi întru eternitate. De-a lungul vremii, prin emisiunile sale a adus momente de înaltă virtuozitate, prin care sunt transmise caracteristici ale artei tradiţionale autentice, prilej pentru publicul spectator de a se reîntâlni cu tradiţiile, obiceiurile, portul şi dansul popular. Prin activitatea sa Maria Costea Lirca a valorificat şi promovat aspecte esenţiale ale culturii populare prin piese muzicale instrumentale şi vocale deosebite, cu o drastică selecţie” spune scriitorul Menuţ Maximinian, cel care a şi prefaţat cartea îndrăgitei realizatoare.
"A plecat în lumea celor drepți un OM și PROFESIONIST deosebit, iar "lumea radioului" a rămas mult mai săracă. Maria Costea Lirca a fost realizatorul de emisiuni folclorice care a pus Radio România Târgu Mureș, la loc de cinste după 1990. Ani de-a rândul a realizat aici emisiuni de mare valoare, foarte audiate și apreciate, în așa fel încât Radio Târgu Mureș a devenit radioul sufletului românesc pentru iubitorii de folclor din Transilvania. Emisiunile sale erau realizate cu mult profesionism și cu dăruire deosebită. Colaborarea Mariei cu artiștii din Bistrița Năsăud a fost una excelentă, iar eu m-am bucurat de o prietenie foarte sinceră, puternică și trainică din partea ei. Era nelipsită din juriile festivalurilor "Pană de Păun" și "Valeria Peter Predescu", iar întâlnirea cu ea era întotdeauna o sărbătoare. Datorită felului ei de a fi și-a câștigat enorm de mulți prieteni dintre interpreții folclorului românesc, dar și dintre ascultători. In 2017 a publicat o carte, intitulată sugestiv "Fețele Folclorului" cuprinzând peste 830 de pagini. O muncă imensă, prin care a nemurit interviurile realizate de ea cu extrem de mulți artiști...A avut grijă de generația tânără a interpreților de folclor transilvan, iar când a simțit că a venit momentul să lase în locul său oameni care să iubească folclorul și să continuie munca de redactor-realizator de emisiuni folclorice la Radio Târgu Mureș, i-a pregătit și recomandat cu drag pe Maria Butilă și pe Andrei Romanică, care astăzi continuă munca ei. Nu era nici invidioasă, nici răutăcioasă, era un OM cu un puternic sentiment al prieteniei. A lăsat în urma sa, imaginea unui OM și PROFESIONIST adevărat, a unui PRIETEN sincer și devotat, de care mereu ne va fi dor... Drum lin în Împărăția Cerească, Maria! Vei rămâne mereu în sufletele noastre!" declară managerul CJC BN, Alexandru Pugna.
Drum lin şi odihnă veşnică, Maria Costea Lirca !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5