Volumele de versuri ale părintelui stareț Chiril Zăgrean - trei taine ale sufletului creștin
Părintele Protostinghel CHIRIL ZĂGREAN, păstorul celor două lăcașuri de închinăciune, respectiv Rebra-Parva și Dorolea, a intrat cu succes în lumea autorilor de cărți cu cele trei volume de poezie religioasă, reprezentând TRIADA Tatăl-Fiul-Duhul Sfânt. Un simbol al Trinității, al unității trupului, minții și spiritului.
Cele trei volume de versuri au intrat într-un cerc de sinteză, reprezentând spirit, minte, corp sau trecut, prezent, viitor, ce semnifică nașterea, viața, moartea incluse în inelul eternității prin artă, știință, religie, strâns legate prin cultură, ce vindecă suflete și unește visul cu viața, promovând un umanism activ și cultul prieteniei.
Autorul cărților de față, primit recent în Liga Scriitorilor, cu Legitimația nr. 1247 este o persoană încrezătoare în Sfânta Treime:
„Treime Sfântă, slavă Ție
Tot în lume-i minunat
Mâinile Tale au zidit
Și Duhul viață a dat”,
bucurându-se că și prin versuri bine aranjate se poate apropia de enoriași, cu dorința de comunicare și exprimare în armonie, înțelepciune și înțelegere. Cu o sensibilitate duhovnicească și literară, autorul se apleacă asupra poeziei religioase românești, rod al unor frământări pătrunse de iubirea divină:
„Seci sunt gândurile noastre
Când lipsește Dumnezeu
Nu au sens și nici lumină
Deși ne muncesc mereu.”
Din poeziile sale curg izvoarele vieții neamului imprimate atât în imnurile și troparele creștine, în Psaltiri sau în Căutarea Căutărilor, cât mai ales în colindele de Crăciun și cântecele de Stea din satul său natal, Salva, preluând de la Tănase Todoran dreapta credință, izvorul de energie spirituală, înnoire lăuntrică și sensibilitate artistică, toate aparținând Împărăției lui Dumnezeu.
„Cărțile duhovnicești
Au în ele duh ceresc
Ele-aduc cuvânt în lume
Spre a noastră mântuire”,
Fiind creația Celui Ce-a zidit și le zidește pe toate, Dumnezeu a sădit în el și iubirea de frumusețe, simțul estetic al sublimului și bucuria Cuvântului, pentru că „Întru-nceput era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Cuvântul Dumnezeu era” cum spunea Sf. Ioan. Cele trei temple spirituale sunt o facere a creatorului scrise de un poet inspirat și inundat de Lumina dintru început, un poet ales să ducă mesajul divinității spre a fi Lumină lină tuturor oamenilor.
„Lumină lină, minunată
Nu te depărta de noi
Stai mereu în viața noastră
Și ne scapă de nevoi.”
Citind aceste poezii ne apropiem și noi câtuși de puțin de adevărata cultură, aceea a Duhului poetic din lirica românească, semn că a meritat efortul scrierii ca o continuare firească a expresiei sale literare, cu o afinitate electivă în rugăciune:
„Rugăciunea te îmbie,
Să faci fapta bună, vie,
S-o sfințești prin închinare
Către Dumnezeu cel mare.
Rugăciunea te îmbie,
Să trăiești în chip smerit,
Fără fumuri, de mânie
Și cu suflet smerit.
Rugăciunea te îmbie,
Să trăiești curat, frumos,
Toată vremea vieții tale,
Slujindu-l, doar pe Hristos.”
Cele trei volume de versuri ale părintelui Zăgrean răspândesc lumina cunoașterii, sunt pline de farmec, adică de a plăcea, de a atrage, de a captiva și încânta, iar poetul ce le-a dat viață este un exemplu pentru comunitatea ortodoxă, cu convingerea că numeroșii cititori își vor umple dorul cu aceste minunății, care se constituie în „adevărate vorbe de duh ca niște râuri care străbat adăpând Raiul” (cum spune Arhimandritul Dumitru Cobzaru în prefața de la volumul II „Gânduri de monah”).
Ioan Mititean
Citiţi şi:
- De la poezia religioasă la minunățiile Părintelui Stareț Chiril de la Dorolea
- Stareţul Chiril de la Parva: Mănăstire şi poezie
- Gândurile de monah ale stareţului Chiril de la Mănăstirea Rebra-Parva
- Prof. Mirela Cristina Rus ne aduce, în prag de sărbători, Lumina din Cuvânt
- Stareţul Chiril: Preoţii îşi fac datoria cu înaltă măsură, nu-i lasă inima să fie indiferenţi. Întotdeauna sunt acolo unde trebuie
Adaugă comentariu nou