Sărbătoare la Blăjenii de Sus

Se împlinesc 10 ani de când generalul erou GRIGORE BĂLAN revine odată pe an ACASĂ la Blăjenii de Sus, la data de 14 septembrie, spre a se întâlni cu neamurile. Nu vine niciodată singur, ci însoțit de oameni ai armelor în activitate sau în retragere, de istorici, oameni ai culturii și literaturii, membri ai unor societăți cultural-patriotice precum „Cultul Eroilor”, Astra Năsăud și Bârgău, Liga Scriitorilor, oameni generoși, ce trăiesc simplu, iubesc țara, casa și neamul, într-un cuvânt, oameni buni, cu suflet nobil ce scriu cu drag pe tabla vieții doar ceea ce simt, adică trăirile lor de suflet, cu mesaje din adâncul ființei lor. Oameni care aduc un minunat tribut iubirii de țară, construind an de an noi edificii spirituale, ca de exemplu: Gheorghe Tanco, Ioan Cordovan, primarul Ioan Bob și prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, scriitor și cercetător ce retrăiește ceva ce a crescut în sine: cinstea, iubirea și morala creștină, cu un  sentiment al datoriei față de viață, cea mai dură școală, fiindcă niciodată nu știi în ce clasă ești, ce examen urmează și nu poți copia după nimeni, pentru că fiecare are alte subiecte. În fiecare an, la casa generalului din Blăjeni, vin și alți eroi ai neamului. De data aceasta a sosit eroul din Țara Moților,  Avram Iancu, ce și-a aniversat două secole de la naștere, fiind prezentat de omul de aleasă cultură Mircea Gelu Buta, care a vorbit despre oaspete cu cuvinte ce exprimă vocea unei conștiințe, cu idei și fapte demne de admirat.

Veteranul administrației locale, primarul Ioan Bob, în fiecare an ne dă lecții de smerenie în limba română și germană, transformând această zi într-o sărbătoare a bucuriei, a nădejdii, a Crucii și a întregului sat, în care an de an răsădim sămânța neamului și iubirea față de cei care au călcat acest pământ, deci aduce în actualitate valori de altădată, fiii satului, ce au impus interes și considerație și au pătruns cu succes în ierarhiile sociale. Se dovedește a fi o gazdă primitoare, oferind oaspeților mici gustări tradiționale, diferite de la an la an. De data aceasta bucătarii au servit oaspeții cu mămăligă și tocăniță cu carne de porc și cartofi,  bineînțeles un pahar de vin alb sau roșu, după gustul fiecăruia.

 Sincere felicitări organizatorilor, gazdelor, conferențiarilor, participanților și sătenilor, convinși că dacă suntem mereu împreună  suntem mai puternici! 

  Ioan Mititean

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5