Călători prin Europa, făra viză Schengen. Pe urmele strămoşilor (10)

Vasile Tabără, Senior editor

Se precizează, în scrieri foarte vechi, însă nu și în cele din Dacia întrucât strămoșii noștri nu cunoșteau scrisul, faptul că poporul spaniol a avut prin secolul al XIII-lea un rege deosebit de înțelept, ALFONSO X DE CASTILLA, rămas în istorie cu supranumele de EL SABIO, adică Înţeleptul, cel care în anii de domnie 1252 - 1284 s-a străduit să ducă mai departe "înțelepciunea celui pe care l-a considerat strămoșul său de drept DECENEU, dacul". Sub îndrumarea directă a acestui rege s-au scris numeroase pagini despre existența cu ceva secole înainte de domnia sa, a unui regat fabulos și îndepartat de Spania, DACIA, din care se trag geţii și goţii, apoi despre enigmaticul ZALMOXEN, minunat de înțelept în filozofie, precum și despre un mare rege BORUISTA (Burebista), cel care a luat până și pământurile germanilor". Regele ALFONSO EL SABIO a așezat la temelia regatului său spaniol marea istorie dacică, iar pentru el nu era nicio îndoială faptul că se considera unul din urmașii dacilor. EL SABIO mai era convins și de faptul că trebuie să poarte mai departe gloria și calitățile vechiului său neam din care se trăgea.
Izvoare istorice mai precizează că goţii ar fi ajuns in Peninsula Iberică prin anul 456, acolo unde au și întemeiat marele Regat Spaniol. Din aceleași surse se mai poate reține că goţii, în lungul drum facut din estul Europei și până la apusul continentului, s-au oprit și prin teritoriul Daciei, cam pe la sfârșitul secolului al III-lea, zona aflată încă sub ocupația romană, pentru ca în anul 410, sub conducerea lui Alaric, să treacă sub foc și sabie până și vestita Romă, constribuind astfel la grăbirea sfârșitului Imperiului Roman de Apus. Ca sursă a acestor informați,i nominalizez lucrarea ORIGINEA şi MARILE FAPTE ALE GOŢILOR, cunoscută și sub denumirea (scurta) de GETICA, numai că aici nu se mai precizeaza faptul că "goţii sunt chiar geţii al căror loc doi de ședere era pe pământul Daciei, țara care în acele vremuri îl avea conducator pe Zamolxe, una dintre cele mai erudite personaje din Europa Antică". Din păcate, tocmai această pagina a istoriei nu este suficient de clară, motiv pentru care istoricii i-au dat orientarea cea mai favorabila țărilor din care făcea parte. Apoi istoricii romani din acele vremuri, chiar și până în prezent, nu au reușit să se impună, lăsand evenimentele să curgă de la sine. Curios este faptul că tocmai acest capitol nu s-a regăsit nici în GETICA și nici în DE ORIGINE ANTIBUSQUE GETHORUM, autor Iordanes, lucrări care au stat la căpătâiul formării multor state europene. Și mai ciudat este faptul că vestita lucrare GETICA a dispărut în anul 551, ca apoi sa reapară prin secolul al XIII-lea, atunci cand Paulus Orosius, istoric creștin roman, consemna la puțin timp după cucerirea Romei de către razboinicul Alaric, că DACIA, UBI ET GOTHIA, mai pe românește ca "DACIA, UNDE E ȘI GOŢIA". AȘadar, după ce au supus aproape întreaga Europă, goţii, adică geţii, au plecat din Dacia ca în anul 456 să se opreasca în Provincia Romana din Peninsula Iberică.
Cine dorește să atingă statuia din piatra a Sfântului rege ALFONSO X, EL SABIO, autodenumit și urmașul lui DECENEU, poate vizita Biblioteca Națională din Madrid, alături de care se mai află și statuile lui Lope de Vega, Cervantes etc., însă ajuns acolo să nu pună întrebări legate de carpi care au înfiintat Carpetania în centrul Spaniei, în zona dintre Madrid și Toledo, sau să solicite documente istorice despre acest subiect întrucât nu va primi niciun răspuns. Și nu cumva să aducă în discuții ideea că Tribul carpilor provine din Carpaţii Daciei. Ar mai fi de precizat că prin Spania există locuri în care și în prezent oameni trăiesc în încăperi săpate în coasta muntelui, care este posibil să provină tot din Tribul carpilor, cum este cazul celor din localitatea Benula de Guadix, localitate ce poate fi vizitată rulând pe A - 92, între Murcia și Granada, zona Munților Sierra Nevada.
Înainte de a lua drumurile Spaniei, ar mai trebui să amintesc că regatul întemeiat de goţi în Spania a durat circa 250 de ani, dupa care, în anul 711, Spania era cucerită în totalitate de către arabi, ca în anul 1252, atunci cand începea domnia regelui ALFONSO X EL SABIO, Sevilla să fie recucerită de spanioli. Reconquista dintre spanioli și arabi avea să mai dureze ceva timp, drept pentru care regii Spaniei aveau mare nevoie de legitimitate. Așa se face că i-au invocat pe goţi drept strămoșii lor în luptă cu arabii, având nevoie de rădăcini istorice puternice, de o alta identitate nobilă. "Daca nu ar fi existat Zamolxe și Deceneu aceștia trebuiau inventați" susține muzeografa Carmen Benites, specialistă în istoria Evului Mediu. Chiar dacă istoricii spanioli, în întregimea lor, ar fi susținut că goţii sunt geţi, nu mai era loc și pentru daci în istoria oficială a Spaniei, concluzie regretabila la care s-a ajuns și ca urmare a "contribuției" Bisericii Catolice ale acelor vremuri. Oare după toate aceste evenimente și aranjamente istorice trupul lui ALFONSO EL SABIO nu se răsucește în mormânt pentru că acesta a avut curajul să proclame aplicabile unele legi naturale ale pământului, a permis practicarea transhumanței și să susțină că viitorul nu este posibil fără întoarcere la rădăcini. Iar rădăcinile LUI erau dacice. A trăit și a scris în felul său, iar asta nu a fost pe placul Bisericii Catolice, la fel ca și în cazul lui Giordano Bruno pe care l-au ars pe rugul de măcieș. Iată de ce în timpul șederii mele prin Spania am hotărât ca prima deplasare să o fac la Sevilla, la Catedrala, acolo unde ALFONSO X EL SABIO își doarme somnul de veci. Dacă dacii ar fi cunoscut scrisul, ce s-ar fi întamplat pe parcursul istoriei?

(Va urma)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5