Inovarea și fascinația științei, descoperite de sute de copii și tineri din tot județul la Noaptea Cercetătorilor Europeni!

Anual, în ultima zi de vineri a lunii septembrie, Noaptea Cercetătorilor Europeni (eveniment organizat în majoritatea statelor Uniunii Europene) face știința accesibilă tuturor, prin activități științifice ce combină educația cu divertismentul, organizându-se expoziții, experimente în care publicul este implicat activ, conferințe, jocuri, concursuri și multe altele.

​La deschiderea ediției 2024, la Bistrița, au participat Bogdan Ivan – ministrul Cercetării, Digitalizării și Inovării, prefectul Teofil-Iulian Cioarbă,  Camelia Tabără - vicepreşedintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, primarul Nicolae Moldovan de la Beclean, inspectorul școlar general Mircea Cristian Nicula, directorul executiv al APM BN – Sever Roman și Irina Raboșapca - director proiect SCIENCE4FUTURE-III, Noaptea Cercetătorilor Europeni, care au vorbit despre rolul cercetării și inovării în viața noastră.

Acest proiect este inițiat și implementat de Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca (Extensia universitară Bistrița – lider de proiect, în colaborare cu Centrul de Cercetare a Așezărilor și Urbanism și extensiile universitare ale Facultății de Geografie din Sighetu Marmației și Gheorgheni), în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. Proiectul SCIENCE4FUTURE-III este finanțat în cadrul programului european HORIZON EUROPE și presupune organizarea și desfășurarea evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni în orașele Cluj-Napoca, Iași, Bistrița, Sighetu Marmației, Beclean, Năsăud, Sângeorz-Băi, Pașcani și Hârlău.

         Conferințe, ateliere, experimente, interviuri au fost propuse participanților de toate vârstele. Agenția de Protecție a Mediului Bistrița-Năsăud a promovat o sesiune de comunicări științifice „Biodiversitate durabilă în județul Bistrița-Năsăud”. Mircea Cristian Nicula, Laura Pristavița,  Leontin Moisil și Virgil Rus au fost în ipostaza de Omul-bibliotecă, prezentându-și experiența de viață, conceptul de om-bibliotecă reunind ideea de cunoaștere, memorie, înțelepciune și rolul uman de intermediar al culturii și civilizației.

Atelierul de modelat în lut și pictat „Vietățile de lângă noi”, coordonat de Alina Lehaci,  a fost centrat pe crearea de animale reale sau fantastice, elevii primind informații despre diversele specii de animale aparținând mai multor habitate precum și alte curiozități despre acestea, ceea ce contribuie și la îmbogățirea cunoștințelor despre biodiversitate și ecologie. La atelierul “Tehnici și modele de țesut inspirate din tradițional”, coordonat de Mihaela Bolog, prin intermediul țesutului, copiii au putut crea mici opere de artă din hârtie inspirate din tehnici și motive decorative tradiționale, la care au adăugat detalii personale ornamentale și cromatice. Creația, un simplu act, atelier coordonat de către Alexandra Giurgea și Ionuț Retegan, a oferit participanților libertatea de exprimare artistică într-un cadru clasic cu o paletă diversificată de tematici.

Dansul culorilor - coordonatori Alina Ilia-Sabo și Virgil Mureșan – a fost un alt atelier de experimente în care copiii au combinat atât culorile cât și știința.

Atelierul "Artă și Artefacte" -  coordonatori Angelica Moldovan și Dora Baldean - a invitat elevii din ciclul primar și gimnazial să descopere lumea fascinantă a arheologiei și "superputerea arheologilor". Copiii au interacționat cu diferite artefacte din colecția patrimoniului Muzeului Bistrița și au reprodus diferite forme de artă preistorică.

Atelierul de peșteri, promocat de Crin Theodorescu, a relevat faptul că misterioasele cavități de sub picioarele noastre pot fi explicate științific.

Virgil Mureșan și Marius Horga au propus tinerei generații o incursiune în viața oamenilor care și-au pus amprenta pe timpul lor și pe cel viitor din sfera istoriei, științelor naturii, culturii naționale și universale.

Elevii Liceului de Arte, conduși de profesorul Petrean Teofil, sub îndrumarea specialistului Tatiana Cotoc, au descoperit practic tehnicile și procesele de restaurare a obiectelor. Interesant este că un atelir de arheologie  - coordonat de către Radu Zăgreanu și Adriana Stancu – a fost derulat în comuna Târlișua, în parteneriat cu Școala Profesională Târlișua.

Eleva Alexi Abigail ne-a arătat că “Viața noastră este bazată pe apă și ph”. Atelierul a propus publicului larg, în special copiilor, experimente chimice și demonstrații interactive.

În cadrul evenimentului, au fost prezentate și misterele Universului, prin intermediul Planetarului mobil-Magic Dom.  

Organizatorii au propus un concurs de aptitudini  - „Liceeni în acțiune la Noaptea Cercetătorilor Europeni” – cu puzzle-uri misterioase, aprinderea focului, vânătoare de comori, mima haioasă și ștafeta jaloanelor cu 5 mingi.  

Și-au promovat activitatea, prin standuri, conferințe, ateliere și oameni frumoși Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Agenția Națională pentru Arii Protejate, Salvamont Bistrița-Năsăud, Centrul Europe Direct, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Extensia Universitară Bistrița, Facultatea de Geografie și Facultatea de Educație Fizică și Sport; Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Proiect NASA-Space Apps Challange; Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii și Echipamente de Protecția Mediului; Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița; companiile  - Clinica Sanovil, Comelf, RAAL, TeraPlast, Leoni, Santech Medical – Sangym Bistrița. Asociații, ONG-uri  - Centrul de Resurse și Referință în autism „Micul Prinț” Bistrița, Asociația Harta Verde România, Asociația Produs în Bistrița-Năsăud, A.S. Rebel Archer Bistrița, Clubul Rodo Bistrița; , Instituții de învățământ preuniversitar  - Colegiul Național Liviu Rebreanu, Bistrița; Echipa de Robotică Bolts&Gears, Colegiul Național „Liviu Rebreanu”, Bistrița; Echipa de Robotică Esentza, Colegiul Național „Petru Rareș”, Beclean; Echipa de Robotică InfoTronX, Colegiul Tehnic Infoel, Bistrița; Echipa de Robotică Atomic Bots, Colegiului Național "Andrei Mureșanu", Bistrița, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Lacrima”.

         Momentele artistice au fost prezentate de Mari Pintilei, Teodora Simionca, Andreea Rațiu, Ioana Ilie și Roxana Pop de la Școala de Artă Populară din cadrul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud; Reborn Dance Studio; Clubul de Dans Sportiv Sky Dance Bistrița; trupa Liceului cu Program Sportiv Bistrița; trupele rock Vicegrip și Riveria și Alen Clay David.  

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5