Vineri, 29 septembrie, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud găzduiește Noaptea Cercetătorilor Europeni 2023
Mar, 09/26/2023 - 11:49
Anul acesta, Bistrița împreună cu Cluj-Napoca, Iași, Sighetu Marmației și Gheorgheni aderă la cele peste 400 de orașe europene ale științei și inovării. Astfel, Bistrița devine parte a celei mai renumite inițiative de popularizare a științei la nivel european, Noaptea Cercetătorilor Europeni.
Vă invităm la evenimentul în aer liber Noaptea Cercetătorilor Europeni 2023, care va avea loc în data de 29 septembrie 2023, orele 13:00 – 24:00, în Bistrița, Curtea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.
Anul acesta, Bistrița împreună cu Cluj-Napoca, Iași, Sighetu Marmației și Gheorgheni aderă la cele peste 400 de orașe europene ale științei și inovării. Astfel, Bistrița devine parte a celei mai renumite inițiative de popularizare a științei la nivel european, care, în istoria sa de 15 ani, s-a dezvoltat ca una din cele mai potrivite oportunități de o zi în care tinerele generații de elevi și studenți, alături de întreaga comunitate, pot pătrunde altfel în universul cercetării și inovării tehnologice. Partenerii noștri vor organiza o multitudine de activități interactive pentru comunitate (prezentări, expoziții, experimente, interviuri, concursuri, ateliere și jocuri).
Acest eveniment este organizat ca activitate principală în cadrul proiectului SCIENCE4FUTURE-II, finanțat prin Horizon Europe Framework Programme (HORIZON).
Obiectivul principal al proiectului SCIENCE4FUTURE-II constă în prezentarea rezultatelor și metodelor de cercetare publicului larg, în vederea creșterii gradului de conștientizare a importanței activităților de cercetare, de inovare și de transfer tehnologic și obținerii recunoașterii publice a cercetătorilor, dar și pentru înțelegerea impactului activității lor asupra vieții de zi cu zi a comunității. De asemenea, proiectul include și prezentarea activităților, serviciilor și produselor actorilor locali și regionali cu scopul popularizării contribuției pe care o are procesul de dezvoltare continuă, bazat pe cercetare, inovare și transfer tehnologic, la creșterea calității vieții și a sustenabilității mediului socio-economic.
Timp de o zi, copiii de toate vârstele, adolescenții, dar și adulții vor avea oportunitatea să participe activ la desfășurarea experimentelor științifice, să comunice cu cercetători, dar și să facă cunoștință cu rezultatele cercetării științifice și modul lor de implementare.
Partenerii prezenți la eveniment sunt diverși, își desfășoară activitatea specifică într-o gamă largă de domenii și se încadrează la cel puțin una din următoarele trei secțiuni tematice:
Secțiunea I - Viitor prin trecut
Ne propunem să creștem gradul de conștientizare cu privire la valoarea patrimoniului cultural, natural și istoric și la efortul depus de specialiști în analiza și conservarea acestuia.
Secțiunea II - Sănătate și bunăstare printr-un mediu înconjurător curat
Ne propunem să scoatem în evidență posibilul impact al activităților umane asupra mediului și să disemi năm cât mai multe informații cu privire la riscurile naturale și antropice, tehnologiile prietenoase cu mediul, producerea și utilizarea energiei verzi, managementul responsabil al deșeurilor și reciclarea
Secțiunea III - Dezvoltarea economică prin tehnologie și inovație
Dorim să demonstrăm că dezvoltarea durabilă este posibilă doar prin utilizarea tehnologiilor moderne și inovare. Pe baza bunelor practici, ne propunem să ilustrăm cum sunt implementate rezultatele cercetării în toate sectoarele economiei și cum sunt parte a produselor și serviciilor oferite populației în
viața de zi cu zi.
Acest proiect este inițiat și implementat de Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca (Extensia universitară Bistrița – lider de proiect, în colaborare cu Centrul de Cercetare a Așezărilor și Urbanism și extensiile universitare ale Facultății de Geografie din Sighetu Marmației și Gheorgheni), în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. Partenerii proiectului sunt reprezentați de instituții de învățământ superior și de cercetare, la care se alătură și unități economice, asociații și ONG-uri. Împreună, dorim să împărtășim comunității locale, în special tinerilor - elevi și studenți, cele mai valoroase realizări, rezultate, activități, produse și servicii care
sunt rezultatul eforturilor susținute prin cercetare și tehnologii inovative.
Pentru mai multe detalii despre eveniment, vă invităm să accesați pagina de Facebook a evenimentului:
https://www.facebook.com/NoapteaCercetatorilorEuropeniBistrita/?ref=page_internal
și pagina web a proiectului: https://noaptea-cercetatorilor.eu/
Barta Andras-Istvan,
Director proiect
Director Extensia Universitară Bistrița
Citiţi şi:
- Vineri, vino pe Pietonalul Liviu Rebreanu la Noaptea Cercetătorilor Europeni!
- Noaptea Cercetătorilor Europeni, pe Pietonalul Liviu Rebreanu! Ce poți vedea, până la miezul nopții
- Noaptea Cercetătorilor Europeni, 27 septembrie 2024, Bistrița
- Inovarea și fascinația științei, descoperite de tineri, la Bistrița, la Noaptea Cercetătorilor Europeni
- Inovarea și fascinația științei, descoperite de sute de copii și tineri din tot județul la Noaptea Cercetătorilor Europeni!
Meniu principal
Ultimele stiri
Mar, 21:51
Diana Morar a ajuns în sfărșit acasă! Mar, 18:06
Pieton lovit de o mașină la Jelna Cultura
Theodor Momsen în ,,Istoria Romană” vorbeşte despre îmormântarea...
Comentarii
Comentator -
Mar, 19:41
Pita caldă împrumut se dă! În urmă cu vreo trei ani cei din PNL nu mai suportau pe cei de la USR...
Remus -
Mar, 16:42
Cât adevăr este în zicala „Prostul nu e prost destul, dacă nu e şi fudul“. Bogdan Ivan se laudă că...
prof. Vasile Găurean -
Mar, 16:14
Ca de obicei, Părintele și prof. Nicolae Feier ne uimește prin nivelul de informare și valoarea...
Alexandru -
Mar, 08:19
Grigore din Zagra e corect și nu Grigore din Slava!? Probabil din cauza vitezei unei „bessii”.
victor stir -
Lun, 23:58
Excepțional textul!
Aniversări
La ceas aniversar, îi dorim preacucernicului părinte protopop OVIDIU IOAN SERMEŞAN, preot la Parohia Ortodoxă Năsăud III Blocuri, multă sănătate,...
Fie-ne îngăduit preacucernice părinte ADRIAN CHERHAŢ, preot la Parohia Ortodoxă Beclean I și inspector școlar de religie, să vă adresăm, în ceas...
Cu ocazia zilei de naștere, îi transmitem domnului ing.
Adaugă comentariu nou