Trei ani de când flacăra recunoștinței veghează și luminează necontenit la mormântul fostei bistrițence Livia Sărățean

Trei ani de când flacăra recunoștinței veghează și luminează necontenit la mormântul fostei bistrițence Livia Sărățean  (26.02.1945 – 20.10.2021), soție, mamă,  bunică, devotată și unanim apreciată.
 
Livia a absolvit Școala Tehnică Horticolă din postura de șefă de promoție cu medii de 10  la toate materiile. A fost încadrată  la Laboratorul Central de Carantină Fitosanitară a cărei activitate a fost coordonată de fostul său profesor și diriginte Dr. ing. Ilie Vonica (1932-2006) de la SCDP Bistriţa. În ultimii ani s-a transferat la SCDP Bistrița, unde  și-a desfășurat activitatea sub coordonarea Dr. ing. Nicolae Minoiu (12 octombrie 1933 - 5 mai 2017),  secretarul ştiinţific al staţiunii şi şef al laboratorului de protecţia plantelor, profesor universitar asociat la Facultatea de Ştiinţe Agricole Cluj, membru al Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Sisești“, membru al Societății Române a Horticultorilor și al unor asociații profesionale internaționale, cadru reprezentativ pentru cercetarea horticolă românească, unde a răspuns și susținut exigențele neostenitului cercetător spre binele comunității și a neamului nostru românesc.
 
Livia a fost o foarte bună credincioasă  a Bisericii ortodoxe române cu Hramul “Sfinții Petru, Pavel și Andrei” Bistrița, păstorită de regretatul părinte iconom stavrofor Ioan Pintican împreună cu preacucernicul părinte iconom stavrofor Simion Bretfelean-Vidican ambii slujitori ai Domnului implicați în edificarea sfântului lăcaș, în numeroase alte activități, acțiuni și proiecte, în  redactarea și publicarea unor lucrări de mare trebuință creștinească și duhovnicească.
 Printre acestea s-au numărat cele întitulate:  Pelerin sub acoperământul Maicii Domnului, publicată de Editura Karuna Bistrița, în anul 2012, sub semnătura părintelui iconom stavrofor Simion Bretfelean-Vidican și Cuvinte împărtășite credincioșilor, publicată de Editura Renașterea, în anul 2019, sub semnătura aceluiași autor. Atitudinea sa față de credință și biserică a fost una  firească câtă vreme majoritatea rudelor și aparținătorilor săi au fost sau sunt slujitori ai Domnului. 
Defuncta a fost sora regretatului părinte iconom stavrofor Eugen Trif – (05.08.1942 – 09.03.2000),  vrednic și merituos succesor al părintelui protopop  iconom stavrofor Pop Augustin  (26.11.1901 - 18.03.1985 - de la Mijlocenii Bârgăului,  campionul sacrificiilor pe altarul neamului românesc, supraviețuitor miraculos al Masacrului abominabil comis în urmă cu 80 ani, respectiv,  în  noaptea de 10/11.10.1944, la Prundu Bârgăului, probabil singurul om de pe planetă, care a reuşit,  după ce a fost împuşcat mişeleşte în cap, să învingă cu ajutorul credinței și un sumum de împrejurări favorabile  moartea hâdă şi să revină la viaţă. Aceasta i-a permis să slujească  în continuare până la pensionarea sa survenită la 01.11.1973 și a trecut la cele veșnice la 08.03.1985, la vârsta de 84 ani, după 41 de ani, de la groaznicul eveniment. – n.n.); cumnata regretatului părinte iconom stavrofor Ioan Jauca, ( 24 iunie 1950 - 17 noiembrie 2020), vajnic slujitor şi apărător al Credinţei, al Bisericii Naţionale şi al  Neamului nostru românesc, posesor al distincţiei "Crucea Episcopală", ce i-a fost acordată pentru misiunea pastorală desfăşurată în cadrul Parohiei Ortodoxe Române având Hramul “Sfântul Nicolae” Prundu Bârgăului I; soacra vrednicului părinte paroh Nicu Liuță al Bisericii Ortodoxe Române având Hramul “Sfântul Gheorghe” din  New Westminster, British Columbia-Canada, inițiator al unor acte, fapte și acțiuni plăcute Celui de Sus și utile semenilor; fratele cumnatei: părintele paroh, Mihai Moldovan, din Parohia Ortodoxă Română Mijlocenii Bârgăului;   Dr.în teologie ortodoxă Cristian Iulian Ciobanu, fiul verișoarei, preot paroh la Biserica Ortodoxă cu Hramul ˮSfinṭilor Andronic si Atanasia“ din Nicosia – Cipru, care în 03.10.2024 și-a aniversat ziua de naștere și alții. 
 
 
Memorie veșnică regretatei dispărute. Dumnezeu să o ierte și să o odihnească în liniște și pace. Întreaga gratitudine pentru bunătatea și altruismul dovedit de Daciana, fiica defunctei, care după eveniment a renunțat la perspectiva de a-și valorifica cunoștințele sale conferite de pregătirea profesională din țară și afară pentru  a prelua spre ocrotire părinții, tatăl în viață iar de trei ani veghează ca  flacăra recunoștinței să lumineze necontenit mormântul mamei.
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5