Plasticul compozit GRP în industria românească

Nicusor Dan

În țara noastră discuțiile despre inovație industrială sunt încă lăsate în urmă, dar plasticul compozit GRP ne arată că este un material atractiv cu potențial mare. Multe industrii abia țin pasul cu noile tendințe europene, însă sunt sectoare care au descoperit avantajele acestuia și au ales să beneficieze de ele. Compozitul GRP este de interes pentru ingineri vizionari, dar a devenit tentant și pentru scepticii care au impresia "plasticul" nu are caracteristicile suficient de robust pentru a face față în industrie.

Ce este plasticul compozit GRP și la ce se folosește?

Aceia care nu sunt familiarizați cu produsele din plastic compozit GRP (Glass Reinforced Plastic), ar trebui să știe că este un material obținut prin întărirea rășinilor polimerice cu fibre de sticlă. Combinația a reușit să rezolve provocări inginerești pe care alte materiale mai cunoscute nu au reușit să le atingă. Ce se obține din acest mix? Performanță, adică un material remarcabil de ușor, dar extrem de rezistent.

Plasticul GRP are aplicabilitate vastă și este utilizat pentru confecționarea carcaselor de echipamente industriale, a gratarelor, a structurilor de protecție sau a sistemelor de infrastructură și echipamente pentru diferite industrii. GRP compozit reușește să-și depășească originile și se infiltrează în tot mai multe sectoare, mai mult este ales în locul oțelului inoxidabil sau al betonului în proiectele unde greutatea redusă, rezistența la coroziune și ușurința în întreținere devin avantaje obligatorii.

În ce nișe și în ce industrii se utilizează plasticul GRP?

Pentru că este atât de capabil, plasticul compozit GRP și-a făcut loc în multe industrii, chiar și în sectoarele de tratare a apelor reziduale, unde componentele din compozit GRP ( fose septic, bazine, conducte, carcase) au dovedit rezultate de excepție, ele fiind extrem de rezistente la coroziune.

Industria construcțiilor nu a ezitat să profite de avantajele GRP-ului. Din acesta sunt realizate scări, pasarele, podețe pietonale sau chiar fațade ventilate. Produsele finite sunt caracterizate de rezistență și vin cu o estetică spectaculoasă. În transporturi, în special acolo unde greutatea contează, plasticul compozit GRP redefinește normele de eficiență energetică. Este utilizat pentru realizarea caroseriilor de autobuze sau a vagoanelor de tren. În domeniul energetic este folosit pentru execuția turnurilor de răcire sau a componentelor de turbine eoliene.

Beneficiile folosirii compozitului GRP

Plasticul compozit GRP are avantaje clare. Are durabilitate la condiții extreme de mediu de aceea este ideal pentru contextul climatic din România, caracterizat de variații de temperatură și umiditate crescută. Greutatea redusă a produselor finite face ca transportul, manipularea și instalarea se simplifică extraordinar. Un alt avantaj al produselor GRP este legat de faptul că sunt eficiente energetic și ușor de întreținut. Adaptabilitatea la designuri complexe este un alt atu, ce deschide posibilități de creație nelimitate. Dacă ne gândim că acolo unde betonul cere cofraje greoaie și timp de întărire, plasticul compozit GRP oferă soluții. El vine cu avantaje majore pentru că poate fi modelat cu o ușurință artistică. Cu atâtea avantaje este clar: plasticul compozit GRP nu este materialul viitorului, ci soluția pentru prezent.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5