Oțelul și modul în care influențează industria agricolă

Află totul despre utilizarea oțelului în industria agricolă și cum își face prezența acest tip de material în diversele ramuri ale agriculturii.

Oțelul este unul dintre materialele cu o largă răspândire la nivel de utilizare în ramurile industriale. În sectorul de construcții este folosit în proporție de 35% din producția anuală la nivel global, în industria auto, în procent de 19%, iar în segmentul de inginerie mecanică, în proporție de 15%. În agricultură, oțelul galvanizat dx51d își găsește aplicabilitatea într-un procent de 2%, în timp ce industria producătoare de echipamente atrage 15% din producție.

10% din oțelul produs la nivel global este direcționat către sectoarele industriale care se ocupă de producția de țevi, iar 2% este folosit pentru realizarea de aparatură electrocasnică și pentru transport. Cu siguranță că ne putem imagina care este felul în care este utilizat oțelul în principalele industrii, dar sub ce formă este util acesta în industria agricolă?

Oțelul – utilizări multiple în sectorul agricol

În 2019, statele membre UE au exportat 20, 5 milioane de tone de oțel în America de Nord și Centrală (4,47 milioane tone), Asia (3, 43 milioane tone), Africa (3, 41 milioane tone), America de Sud (732, 678 tone) și Oceania (210,763 tone). Cea mai mare parte a producției a fost atrasă de către Turcia, statele CIS și restul Europei (8, 23 milioane tone). Parte din produsele obținute din oțelul achiziționat de către aceste țări se regăsesc și în agricultură.

Grație proprietăților sale, oțelul este utilizat atât în producția unor articole simple, așa cum sunt dispozitivele pentru adăparea și hrănirea animalelor, cât și pentru realizarea unor echipamente mult mai complexe, precum dispozitivele de colectare și prelucrare a laptelui. Este un material apreciat pentru particularitățile anti-microbiene (atât de necesare în etapă de colectare a laptelui) și pentru caracteristicile sale de rezistență împotriva coroziunii.

Printre utilizările oțelului în agricultură se numără:

  • Sistemele de delimitare ale spațiilor destinate animalelor – gardurile, porțile și țarcurile pentru animalele domestice de la diversele ferme și crescătorii de animale sunt confecționate din oțel inoxidabil pentru că este un material care este ușor de asamblat. În plus, suprafața netedă se curăță foarte ușor, iar proprietățile anti-coroziune constituie în avantaj pe termen lung.
  • Dispozitivele de adăpare și hrănire a animalelor – grație caracteristicilor de durabilitate și sudabilitate, acest material oferă beneficii pe termen îndelungat. Oțelul inoxidabil, de exemplu, are un procent de rezistență la îndoire de până la 50% (înainte de a se rupe), fiind mai rezistent decât aliajele pe bază de oțel carbon (20%) și cele pe bază de aluminium (10%). Sistemele de adăpare și hrănire a animalelor care se bazează pe acest tip de oțel oferă și avantajul prețului ieftin, ceea ce face înlocuirea lor (în caz de necesitate) o operațiune care nu este costisitoare.
  • Sistemul de alimentare cu apă al fermelor – excelent pentru dispozitivele din care se adapă bovinele și cabalinele, sistemul de transport al apei către aceste dispozitive asigură menținerea apei la un nivel ridicat de calitate (oțelul are proprietăți anti-bacteriene).
  • Sistemul de conducte pentru ventilația spațiilor destinate animalelor – este un material optim pentru aceste sisteme (extinde durata de viață a acestor instalații), ventilația fiind foarte importantă într-o fermă.
  • Instrumentele destinate îngrijirii pielii animalelor – partea mecanică a acestor dispozitive de îngrijire a pielii animalelor este confecționată din oțel. Sistemul de perii rotative sau statice este esențial pentru o piele curată a animalelor de la fermă, iar durabilitatea acestui material este benefică pe termen îndelungat pentru orice fermier.
  • Dispozitivele de colectare și prelucrare a laptelui - menținerea calității laptelui între intervalul de timp de la muls și până la transformarea să în diverse produse lactate este esențială. Grație caracteristicilor oțelului, acest material este utilizat atât la instrumentele de colectare (începând de la găleți și până la echipamentele mai sofisticate de tip mulgătoare automată), cât și la cele de transport (asigură o foarte bună reconversie a căldurii în timpul transportului) și la cele de prelucrare.

În afara acestor sisteme, echipamente și dispozitive destinate fermelor, oțelul se regăsește și în componența rezervoarelor ce au rol de fermentatori de biogaz și al echipamentelor de cântărire (bateriile sunt confecționate din oțel inoxidabil).  De asemenea, mai este utilizat și în sistemele de irigație, silozuri și hambare. Cu siguranță că oțelul este un material pe care industria agricolă se va baza din plin și pe viitor, mai ales că se numără și printre aliajele 100% reciclabile.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5