Doamna învățătoare Alexandrina (Dina) Bor: Cel mai mult mi-a plăcut să predau matematica
Cel mai mult mi-a plăcut să predau matematica, mărturisea într-o discuție prietenească Alexandrina Rafila Bor, învățătoare pensionară, de la Colegiul Național “Liviu Rebreanu” Bistrița.
Întotdeauna am avut o admirație deosebită și un respect mare pentru prestația ei de dăscăl și pentru comportarea ei ireproșabilă în societate. Alexandrina Rafila Șomfelean, cum se numea de domnișoară, s-a născut în satul Domnești, comuna Mărișelu, în 20 noiembrie 1944, o zi însemnată care prevestea marea sărbătoare “Intrarea Maicii Domnului în Biserică”.
Dina, cum îi spunem noi, este primul dar divin al părinților Flavia și Grigore Șomfelean, urmând apoi încă 3 fete. Și câte lumină și împlinire a adus familiei acest copil de-a lungul vieții, fiind un model pentru surorile ei mai mici, harnică și întreprinzătoare. Foarte mulți ani s-a îmbrăcat din ață și ac. Școala primară a făcut-o în satul natal, iar gimnaziul și liceul în Bistrița, la Școala Medie Mixtă, actualmente Colegiul Național “Liviu Rebreanu”, Promoția 1963. După terminarea liceului, un unchiu de-al ei, care locuia în București, voia să o școlarizeze acolo în continuare, dar destinul a hotărât altceva. Așa încât a absolvit Institutul Pedagogic de Învãțãtori de 2 ani de la Cluj-Napoca. După absolvire, este repartizată la Șieuț, unde lucrează primii 4 ani. Începuturile au nevoie de încurajări și ea a avut parte de ele. Primul an de învățământ i-a dat curaj că face foarte bine ce face, prin vocea directorului Ionel Someșan, care avea o fetiță la ea în clasă. Demersul didactic a fost următorul:
Școala Generală Șieuț - 4 ani
Școala Generală Cetate - 4 ani, unde ajunge împreună cu soțul, medicul veterinar Florian Bor
Școala Generală nr. 3 Bistrița - 17 ani
Colegiul Național “Liviu Rebreanu” - 17 ani.
După pensionare, Școala Specială Nr. 2 Bistrița, în total, 40 de ani de învățământ.
Prin strădanie, prin muncă și pricepere, doamna învățătoare Alexandrina Bor ajunge una dintre cele mai bune învățătoare din Bistrița, în câțiva ani. În cei 40 de ani de învățământ a condus 8 (opt) generații întregi și câteva parțial și n-a precupețit niciun efort spre a-și împlini menirea.
Îi plăcea să predea mai mult matematica, de aceea foarte mulți dintre elevii săi s-au îndreptat spre științele exacte, fiind profesori, ingineri, medici. Menționează unul dintre iluștrii medici cardiovasculari, care profesează în Oradea, Bogdan Crăciun, spunând: “Mă mândresc că am pus și eu o cărămidă la formarea lui”.
A pus mare accent pe formarea elevilor atât din punct de vedere didactic, cât și al caracterului acestora și pe tehnicile de învățare prin cooperare, care fac parte din cadrul metodelor activ-participative. Astfel, îi implica efectiv pe toți elevii în lecție. Deci nu întâmplător avea clase foarte numeroase.
Înzestrată de bunul Dumnezeu cu harul de bun cântăreț și bun dansator, precum și cu o îndemânare practică deosebită, a contribuit din plin la formarea elevilor. A știut întotdeauna că școala este acel factor care determină izvoarele să cânte și să fie din ce în ce mai cristaline, care poate face mugurii să râdă iară și să presare în sufletele puilor de om - școlarilor mici - doar primăvară. Iată ce misiune apostolică minunată avem noi, dascălii, și Dina a știut să o onoreze cu cinste.
A creat copiilor o ambianță afectiv emoțională propice oricărei activități desfășurate la clasă sau în activitățile extracurriculare.
Menționez, de asemenea, calitatea de soție iubitoare. Cei 57 de ani de căsătorie confirmă acest lucru. Este o mamă și o bunică responsabilă. Știu cât de mult își iubește fiul Marius Bor (director ING Bank Bistrița) și pe familia lui - soția Raluca și cei doi nepoți, Flavia și Vlad, care îi calcă aproape zilnic pragul.
Și acum, octogenară, este o foarte bună gospodină, specialistă în prepararea dulciurilor și a grădinăritului. În satul Zoreni, au o mică proprietate și câțiva stupi.
Doamna învățătoare Alexandrina Bor rămâne un simbol și un model pentru toți dascălii. Întâmplarea face că am lucrat la clase paralele, deși în școli diferite, astfel că i-am cunoscut activitatea, ne-am intersectat la cercurile pedagogice sau la unele acțiuni metodice. Am considerat-o întotdeauna un model demn de urmat.
Iată ce își amintește eleva ei, Simona Raț (Hăsmășan) despre primii ani de școală: "Am avut privilegiul ca în primii ani de școală pașii să-mi fie ghidați de către o învățătoare dedicată, sufletistă, plină de energie și care a știut să ne insufle dragostea pentru învățătură, să ne dea încredere și să ne facă să ne simțim speciali. Doamna învățătoare nu doar ne-a transmis cunoștințe, ci ne-a ajutat să creștem și să devenim adulți responsabili și încrezători.Doamnei Alexandrina Bor îi mulțumesc și îi sunt recunoscătoare pentru tot ce m-a învățat și pentru aportul semnificativ al domniei sale la formarea mea din toate punctele de vedere".
Prin tot ceea ce a făcut merită să rămână în galeria dascălilor de excepție ai județului Bistrița-Năsăud.
Colega Mariana Prigon Sbârciu
Adaugă comentariu nou