Proză şi premii, la Saloanele “Liviu Rebreanu”
Ediţia a XXIX-a a Saloanelor “Liviu Rebreanu” (festival desfăşurat între 25-27 noiembrie în localităţile gazdă Bistriţa, Prislop, Beclean şi Târlişua) a oferit invitaţilor prezenţi la Casa de Cultură a Sindicatelor din Bistriţa prilejul de a afla numele câştigătorilor la toate categoriile Concursului Naţional de Proză.
Marele Premiu “Liviu Rebreanu” i-a revenit, anul acesta, ieşeanului Valeriu Stancu, pentru volumul “Suflete cu ieşire la mare” (Editura Tritonic, Bucureşti, 2010). Juriul, alcătuit din Nicolae Creţu, Corneliu Lupeş, Ion Moise, Olimpiu Nuşfelean şi Virgil Raţiu, au acordat, la secţiunea volume de proză şi eseu, un premiu special lui Icu Crăciun, pentru “Povestiri cu personaje dubioase” (Editura Grinta), premiul pentru debut, Mariei D. Lang, pentru “Trecător” (Editura Eikon), dar şi lui Noemi Sarkany, pentru “Trista duminică” (Editura Charmides). Alte premii au fost acordate lui Marian Nicolae Tomi, pentru “Impromptu” (Editura Grinta), lui Iorgu Gălăţeanu, pentru “Sub ghilotina vieţii” (Editura Cronica), Doinei Cetea, pentru “Ierboaia” (Editura Dacia XXI), lui Mihai Pascaru, pentru “Cuţitul de vânătoare” (Editura Eikon); menţiuni au fost acordate Mariei-Cristina Iuga, pentru “Odiseea lui Zorro” (Editura Venus Star), lui Valentin Falub, pentru “Cartea cu întâmplări” (Editura Eikon sau Napoca Star), Marianei Zavati Gardner, pentru “Bacău-London, înainte şi-napoi” (Editura Sitech), lui Anatol Vieru, pentru “Haosiada” (Editura Misto), Suzanei Deac, pentru “Podul suspendat” (Editura Transilvania).
Categoria volum-eseu a avut drept câştigătoare cărţile scrise de Mircea Măran – “Românii din Voivodina” (Editura ICRV), George Voica – “Tăbliţele de la Tărtăria” (Editura Conphys). Doina Cherecheş a fost premiată la categoria volume în manuscris. Premiile pentru proză scurtă – elevi s-au acordat Alexandrei Ionuţa Andrecuţ (clasa a VII-a), Ilincăi Georgiana Mare (clasa a X-a) şi Andreei Ropan (clasa a VIII-a), de la Palatul Copiilor, iar menţiuni, Alexandrei Nadina Turcu, de la Colegiul Naţional “Liviu Rebreanu” şi Oanei Vrănceanu (clasa a VIII-a), de la Palatul Copiilor din Bistriţa.
Menţiunea primită anul acesta la Concursul Naţional de Proză, îi completează – scriitorului Valentin Falub - lista premiilor obţinute la diverse concursuri naţionale de literatură.
Dacǎ în anul 2008, în 2 noiembrie, Valentin Falub îşi adjudeca, la Botoşani, locul III la Concursul Naţional de Creaţie a Piesei de Teatru într-un Act “Mihail Sorbul” cu piesa “Pribeagul”, anul trecut, în 5 noiembrie, îşi adjudeca acelaşi loc III la Concursul Naţional de Literaturǎ “Moştenirea Vǎcǎreştilor”, organizat la Târgovişte, la secţiunea teatru scurt, pentru piesa “Reporter”. De menţionat este faptul cǎ ambele piese de teatru au fost publicate în volumul de debut “Pribeagul”, apǎrut la Editura “Clubul Saeculum”, în anul 2003, la Beclean.
Becleanul a fost gazda manifestărilor din cadrul festivalului sâmbătă, 26 noiembrie, aici fiind organizat un atelier literar cu tema „Valorificarea editorială a documentelor Liviu Rebreanu aflate la Biblioteca Academiei Române”, întâlnire moderată de Niculae Gheran şi Andrei Moldovan. La discuţii au paticipat Nicolae Creţu, Corneliu Lupeş, Valeriu Stancu, Ion Moise, Alexandru Câţcăuan, Ion Poenaru şi Valentin Falub.
Carmen Câmpean
Adaugă comentariu nou