Patru firme din Bistriţa-Năsăud fac bani pe aripile vântului

Patru societăţi comerciale din judeţul nostru figurează în registrul producătorilor de energie regenerabilă, în toate cazurile fiind vorba despre parcuri eoliene. Dacă unii şi-au amplasat turbinele la Piatra Fântânele sau Chiochiş, alţii au preferat vântul Dobrogei, la Măcin. Pe lângă vânzarea energiei electrice, companiile primesc şi certificate verzi. Pentru energia electrică produsă în centrale eoliene, se acordă două certificate verzi pentru fiecare 1 MWh livrat în reţeaua de energie electrică.

SC Ileximp SRL din Bistriţa, reprezentată de Claudia Plăian, produce energie electrică prin eoliana de la Piatra Fântânele. Pentru energia produsă în primele zece luni, societatea a primit 75 certificate verzi.

În comuna Chiochiş, la Sânicoară, două companii şi-au amplasat turbine eoliene. S.C. Blue Line Energy SRL (din Rusu de Sus, Nuşeni) şi S.C. ELECTRO MARGO LINE S.R.L. (din Spermezeu), ambele firme reprezentate de Ofelia Carmen Nath, deţin parcuri eoliene, pentru energia produsă beneficiind de 25 de certificate verzi. La Chiochiş, e doar o mică parte a afacerii. SC Blue Line Energy SRL a derulat proiecte de anvergură în judeţul Tulcea, la Valea Nucarilor, dar şi în alte locaţii din ţară.

O altă firmă din Bistriţa care face bani din vântul Dobrogei, la Măcin, este S.C. ELECTRIC PROD S.A. din Bistriţa, reprezentată de Alexandru Salanţă. În baza energiei produse, firmei i-au fost emise, în primele zece luni ale anului, un număr de 834 certificate verzi.

În timp ce firmele bistriţene investesc în parcuri eoliene, cele din judeţele vecine ne preferă forţa apelor. S.C. ROTT HAUS CONSTRUCT S.R.L din Gherla a investit într-o microhidrocentrală pe râul Budac, în comuna Dumitriţa. În doar trei luni, firma a produs energie cât toate eolienele bistriţenilor la un loc, beneficiind de 1228 certificate verzi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5