Certificatele verzi stimulează investiţiile în energie

Aproape 1,2 milioane de certificate verzi au fost emise în primele zece luni ale anului, pentru cele 68 de companii care produc în prezent energie regenerabilă în România, potrivit datelor Transelectrica.

Astfel, în primele zece luni ale anului au fost eliberate 1.197.627 certificate verzi, valoarea fiecărui certificat fiind de 55 euro. Din cele peste un milion de certificate verzi, aproape 900.000 au fost acordate companiilor din sectorul eolian, circa 150.000 către cele din sectorul hidro, 1.165 către producătorii de energie electrică din sectorul fotovoltaic şi peste 150.000 către companiile din sectorul biomasei.

Sistemul de certificate verzi are rolul de a încuraja investiţiile în sursele regenerabile de energie în România. Prin urmare, va sprijini efortul României de a atinge, până în 2020, ţintele privind energia regenerabilă, fără a distorsiona piaţa, spun specialiştii în domeniu.

Sistemul de promovare instituit prin Legea nr. 220/2008 constă în acordarea de certificate verzi producătorilor de energie electrică din surse regenerabile, care sunt vândute mai apoi către furnizorii consumatori finali de energie electrică din România. Furnizorii sunt obligaţi să cumpere anual un număr de certificate verzi calculat în funcţie de cota stabilită de ANRE aplicată la energia electrică furnizată. Tranzacţionarea certificatelor verzi se face pe o piaţă distinctă de piaţa de energie electrica. Preţul minim şi cel maxim al unui certificat verde sunt stabilite de lege, între 27 şi 55 de euro.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5