Mai bine certificate verzi decât fonduri comunitare

O firmă din Nuşeni renunţă la o finanţare europeană de 1,5 milioane euro

Companiile care investesc în domeniul producţiei de energie din surse regenerabile nu mai sunt interesate de fondurile europene pe care le-au obţinut prin proiecte. Oamenii de afaceri au luat în calcul pe de o parte finanţarea nerambursabilă primită, pe de altă parte banii făcuţi din certificatele verzi, mai ales că cele două forme de susţinere a investiţiilor nu pot fi cumulate, potrivit Comisiei Europene.

Situaţia a fost reclamată şi la Bistriţa de Ofelia Nath, reprezentant al Blue Line Energy, firmă din Rusu de Sus, dar cu proiect de parcuri eoliene de la Chiochiş până la Tulcea. Aceasta i-a explicat situaţia ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de afaceri, Ion Ariton, anunţând că firma pe care o reprezintă va renunţa la un astfel de proiect şi la finanţarea europeană de peste 1,5 milioane euro, dacă legislaţia nu va fi modificată. Societatea este una dintre cele 33 de beneficiare ale unor cofinanţări în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea competitivităţii economice”, pentru producţia de energie din surse regenerabile de mici dimensiuni.

Informaţia a fost reconfirmată şi pentru Adevărul. Ofelia Nath, unul dintre proprietarii firmei, a declarat, pentru jurnaliştii de la Adevărul, că ar fi primit doar 33,75% din cele două certificate verzi prevăzute de noua legislaţie dacă ar fi mers mai departe cu finanţarea europeană. Ea a explicat, pentru sursa citată, că, luând în calcul o producţie de 4.000 de MWh/an, ar pierde 5.400 de certificate verzi anual până în 2017, apoi încă 2.700 pe an în perioada 2018-2031, ceea ce va duce la costuri suplimentare faţă de ceilalţi producători care nu au luat bani europeni.

„Seamănă mai degrabă cu o pedeapsă pentru beneficiarii de ajutor financiar nerambursabil. Se pierd 2.700 de certificate verzi anual începând cu 2017 (al şaptelea an de funcţionare) în plus faţă de valoarea finanţării nerambursabile de 1,5 milioane de euro reţinută deja din certificatele verzi în primii şase ani. Logic ar fi ca reţinerea să se oprească în momentul în care valoarea certificatelor reţinute atinge valoarea finanţării europene, dar aceasta nu este specificată nicăieri în lege”, susţine Ofelia Nath.

Ministerul de resort a precizat că despre modificarea prevederilor legale în domeniu nu se poate vorbi, noua legislaţie a fost discutată şi aprobată de Comisia Europeană punct cu punct.

Pentru energia produsă, producătorii primesc certificate verzi pe care apoi le vând furnizorilor de electricitate. Astfel, de la 1 noiembrie, pentru fiecare MWh de electricitate livrat în reţea, firmele care deţin turbine eoliene, cum este cazul celei cu sediul în Nuşeni, primesc 2 certificate verzi, până în 2017. Aceste certificate verzi reprezintă un venit în plus faţă de sumele primite strict pentru energie. Finalmente, costul acestor certificate verzi este plătit de consumatori.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5