Înțelegerea tehnologiei solare termice: Caldură gratuită pentru apa caldă menajeră și încălzire

Tehnologia solară termică folosește energia disponibilă gratuit a soarelui pentru încălzirea locuinței și/ sau a apei calde. Acest lucru face ca acest tip de energie să fie deosebit de ecologică și eficientă. 

Citește în continuare pentru a afla mai multe despre avantajele energiei solare termice, cum funcționează și ce soluții de produse sunt disponibile

Tehnologiile solare termice cuprind colectoare plate sau parabolice (temperaturi joase și medii și colectoare de temperatură înaltă) care concentrează lumina solară în principal folosind oglinzi și lentile. Practic, atunci când vizăm utilizarea energiei solare aplicațiile sunt multiple, cum ar fi încălzirea apei, gătitul, încălzirea și răcirea casei sau pentru a genera electricitate.

Colectoarele solare sunt aplicabile în întreaga lume și sunt chiar potrivite în zonele cu radiație solară scăzută și perioade scurte de însorire. Tehnologia încălzitoarelor solare de apă este prezentă în întreaga lume și au loc deja implementări semnificative în economiile emergente și țările în curs de dezvoltare. 

Tehnologiile includ colectoare cu plăci plate vitrate, colectoare cu tuburi evacuate și încălzitoare de piscine cu temperatură scăzută realizate din tuburi de plastic.

Există deja milioane de gospodării și la noi în țară care folosesc deja încălzirea solară. De regulă, este folosită pentru a susține un alt generator principal de căldură, în general un sistem bazat pe ardere, cum ar fi încălzirea pe gaz, ulei sau pe lemne. 

Mai exact, datorită sistemului solar termic suplimentar, unitatea principală poate funcționa mai puțin intens. În acest fel, tehnologia solară termică ușurează sarcina asupra mediului înconjurător, reducând și costurile de încălzire.

De aceea, sistemele solare termice moderne sunt extrem de eficiente. Pentru fiecare unitate de energie electrică consumată, acestea produc sute de unități de căldură pentru a încălzi locuința. 

Acest lucru se datorează faptului că au nevoie doar de o cantitate mică de energie electrică pentru pompa de circulație, permițându-ți să reduci semnificativ costurile de încălzire cu încălzirea solară.

De asemenea, folosirea energiilor regenerabile este susținută de stat prin subvenții. Acest lucru înseamnă că poți economisi și o mare parte din costurile de investiție. 

Totuși, aceste programe finațează momentan proiecte pentru case și nu pentru un complex de imobile, cum ar fi apartamentele sau aplicații precum solarul termic, care pot fi realizate cu țeavă de fier rotundă cum sunt cele de la Nicometaltub.ro. Mai mult de atât, instalarea unui sistem solar termic este extrem de simplă. Cu încălzirea solară, nu este nevoie să îți faci griji cu privire la transportul sau depozitarea combustibilului.

Însă, cu noile directive europene vor fi din ce in ce mai multe subvenții pentru a putea reduce emisiile de carbon și pentru a face trecea la un alt tip de energie regenerabilă.

De asemenea, pe lângă sectorul energetic dedicat consumatorilor privați, marii consumatori industriali vor fi eligibili să depună proiecte de energie regenerabilă.

Începând cu 2023, România are obiectivul de a introduce o schemă de sprijin pentru energie verde care să utilizeze contracte pentru diferență pentru a garanta un preț minim de vânzare a energiei electrice și pentru a înlocui fosta schemă de certificate verzi.

 

Sursa Foto: Pexels.com

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5