Legea autismului, ciopârţită de normele de aplicare
Marţi, 15 februarie, Asociaţia Autism Europa (AAE) Bistriţa, alături de peste zece organizaţii de profil din ţară a transmis miniştrilor Muncii, Sănătăţii şi Educaţiei o serie de scrisori prin care îşi precizează punctul de vedere vizavi de Normele metodologice de aplicare a Legii 151/2010 - Legea privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, aflate în dezbatere publică.
ONG-urile, care activează în domeniul protecţiei şi recuperării persoanelor cu tulburări din spectrul autist, solicită pe această cale autorităţilor centrale un interes crescut în elaborarea acestor norme afişate pe site-ul Ministerului Sănătăţii într-o formă deficitară.
Vă rugăm să ne sprijiniţi în campania de sensibilizare a factorilor de decizie (deputaţi, senatori de Bistriţa-Năsăud, ministrul muncii), pentru ca Legea autismului şi normele conexe să nu rămână o lege necorespunzătoare care nu satisface nevoilor persoanelor cu TSA din România, pe cele cu vârsta de peste 6 ani excluzându-le direct de la accesul la terapiile de recuperare.
De asemenea, legea în cauză şi normele metodologice supuse atenţiei publice sunt incomplete şi nu reglementează în mod favorabil problema financiară a recuperării copiilor cu TSA. Alte aspecte sesizate veţi găsi centralizate în corpul scrisorilor care au fost transmise şi pe adresele de e-mail ale organizaţiilor judeţene ale partidelor.
Cele 13 organizaţii semnatare ale scrisorilor adresate autorităţilor sunt: Asociaţia Autism Transilvania, Asociaţia Autism Baia Mare, Asociaţia Autism Europa, Fundaţia Ancora Salvării, Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România – filiala Iaşi, Asociaţia pentru Sănătatea Mintală a Copilului „Sfântul Serafim de Sarov”, Fundaţia Copii în Dificultate – Centrul Sfântul Mihail pentru copii cu autism, Fundaţia Univers Plus Piatra-Neamţ, Asociaţia Copiii de Cristal Braşov, Asociaţia A.S.P.A. Suceava, Asociaţia For Autism, Fundaţia Alpha Transilvania, Asociaţia S.O.S. Autism Bihor.
Precizăm că în judeţul Bistriţa-Năsăud sunt diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist circa 40 de copii, însă numărul persoanelor afectate de autism este mult mai mare.
Ana Dragu, preşedinte AAE
Citiţi şi:
- Legea autismului, ciopârţită de normele de aplicare
- Autismul pe înţelesul cadrelor didactice – un pas spre normalitate
- Ana Dragu, preşedinte Asociaţia Autism Europa: De cinci ani, legea autismului nu are norme metodologice
- Vezi cui și-a donat ziua de naștere un bistriţean
- 2 aprilie- Ziua Internațională a Conştientizării Autismului
Adaugă comentariu nou