2 aprilie - Ziua Internațională a Conştientizării Autismului
În data de 2 aprilie, peste tot în lume se marchează Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului prin diverse evenimente de conștientizare. Actuala campanie din lumea medicală, inițiată de către Ministerul Sănătății are sloganul „Să înţelegem autismul! Şanse egale şi participare activă!”
Tema campaniei din acest an a Zilei Internaționale a Conştientizării Autismului este „Înţelegerea și conștientizarea autismului”. Campania în sine are ca scop informarea și conștientizarea profesioniștilor din sănătate şi educaţie despre problematica autismului și metodele de management al pacienților cu autism; a părinților în general, părinților și aparținătorilor pacienților cu autism asupra posibilităților de diagnosticare, tratament și cu privire la realizarea deplină a drepturilor persoanelor cu autism.
În data de 2 aprilie 2019, persoanele care suferă de autism, familiile acestora, părinții în general, organizațiile de pacienți, politicienii, profesioniştii din sistemul sanitar, cercetătorii, personalul din educație şi psihologii se reunesc în spirit de solidaritate pentru a conștientiza opinia publică în legătură cu autismul.
2 aprilie este un moment special în care oricine își poate manifesta susținerea față de copiii cu dezvoltare atipică și familiile lor participând la evenimentele dedicate organizate de Centrul de Resurse și Referință în Autism la Complexul Muzeal Bistria-Năsăud începând cu ora 11.00.
Director executiv,
Dr. Anca Andrițoiu
***
“Tulburarea autistă” este definită ca “o tulburare pervazivă de dezvoltare caracterizată prin: deteriorarea calitativă în interacţiunea socială, deteriorări calitative în comunicare, precum şi pattern-uri stereotipe şi restrânse de comportament, preocupări şi activităţi. Este, de asemenea, caracterizată de întârzieri, cu debut înaintea vârstei de 3 ani, în cel puţin unul din următoarele domenii: interacţiune socială, limbaj, aşa cum este utilizat în comunicarea socială, joc imaginativ sau simbolic.”
Definiția este utilizată în România în conformitate cu prevederile Criteriului medico-psihosocial de încadrare în grad de handicap din 31/08/2007, la Capitolul 1 - Funcţiile Mentale.
Se estimează că 1 din 160 de copii, la nivel mondial, are ASD (Autism spectrum disorders). Această estimare reprezintă o cifră medie, iar prevalența raportată variază substanțial în cadrul studiilor. (https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/autism-spectrum-disorders).
Date referitoare la prevalența TSA în România
În conformitate cu Datele Statistice furnizate de Direcţia Generală Protecţia Persoanelor cu Handicap, din Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale la data de 31 martie 2011, în România s-a înregistrat un număr total de 691.482 persoane cu dizabilităţi, din care 374.208 sunt femei şi 61.994 copii.
În ceea ce priveşte numărul persoanelor cu handicap mental, aceeaşi sursă menţioneză un număr de 116.303 persoane şi 92.284 persoane cu handicap psihic, preponderent la adulţi fiind handicapul mental accentuat (58.029), iar la copii handicapul mental grav (5.017). În acest moment nu există o statistică oficială privind numărul de persoane cu tulburări din spectrul autist în ţara noastră. (sursa Strategia Națională pentru Intergrarea Socială și Profesională a Persoanelor cu TSA 2012-2016, pag. 22-23 http://www.autism.raa.ro/upload/files/STRATEGIA_NATIONALA_TSA_2011_DRAFT.pdf)
Dinamica fenomenului in Romania
Ò În baza circularei trimise în data de 06.02.2008 către 41 judeţe şi cele 6 sectoare ale municipiului Bucureşti, au fost solicitate informaţii cu privire la cazurile de copii cu tulburări din spectrul autist din serviciile publice şi cele ale ONG-urilor, ce funcţionează pe teritoriul de competenţă a DGASPC-urilor.
Ò Prin centralizarea răspunsurilor primite din partea celor 41 de judeţe şi cele 6 sectoare ale municipiului Bucureşti s-au obţinut următoarele informaţii în ceea ce priveşte situaţia copiilor cu tulburări din spectrul autist:
Ø în evidenţele serviciilor de evaluare complexă figurează un număr total de 3.159 de copii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist (9 dintre aceştia sunt cu întârziere mentală severă cu elemente autiste);
Ø în cadrul sectorului 6, nu există servicii specializate pentru copiii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist;
Ø sunt 190 de servicii specializate în cadrul cărora sunt asistaţi un număr de 1504 copii cu TSA, iar 1328 dintre aceştia beneficiază de servicii specializate;
Ø în cadrul serviciilor menţionate lucrează un număr total de 3192 persoane (1750 personal de specialitate şi 1442 încadrat la categoria alte persoane). Personalul de specialitate este reprezentat de 151 medici, 213 psihologi, 801 educatori, 207 psihopedagogi/logopezi, 162 kinetoterapeuți, 216 asistenţi sociali. În cadrul categoriei alte persoane figurează: asistenţi medicali, infirmiere, pedagogi, şoferi, îngrijitoare, bucătari, supraveghetori etc.;
Ø 4 județe şi-au exprimat nevoile de formare ale personalului în lucrul cu copii cu TSA: cursuri de formare pentru situaţii de criză; relaţionarea cu adolescenţii autişti, abordarea maturizării sexuale; relaţionarea/comunicarea cu copiii autişti; cursuri de formare pentru toate categoriile de personal etc.
Compartiment Promovarea Sanatatii al DSP BN
Adaugă comentariu nou