Legea autismului, ciopârţită de normele de aplicare

Marţi, 15 februarie, Asociaţia Autism Europa (AAE) Bistriţa, alături de peste zece organizaţii de profil din ţară a transmis miniştrilor Muncii, Sănătăţii şi Educaţiei o serie de scrisori prin care îşi precizează punctul de vedere vizavi de Normele metodologice de aplicare a Legii 151/2010 - Legea privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, aflate în dezbatere publică.

ONG-urile, care activează în domeniul protecţiei şi recuperării persoanelor cu tulburări din spectrul autist, solicită pe această cale autorităţilor centrale un interes crescut în elaborarea acestor norme afişate pe site-ul Ministerului Sănătăţii într-o formă deficitară.

Vă rugăm să ne sprijiniţi în campania de sensibilizare a factorilor de decizie (deputaţi, senatori de Bistriţa-Năsăud, ministrul muncii), pentru ca Legea autismului şi normele conexe să nu rămână o lege necorespunzătoare care nu satisface nevoilor persoanelor cu TSA din România, pe cele cu vârsta de peste 6 ani excluzându-le direct de la accesul la terapiile de recuperare.

De asemenea, legea în cauză şi normele metodologice supuse atenţiei publice sunt incomplete şi nu reglementează în mod favorabil problema financiară a recuperării copiilor cu TSA. Alte aspecte sesizate veţi găsi centralizate în corpul scrisorilor care au fost transmise şi pe adresele de e-mail ale organizaţiilor judeţene ale partidelor.

Cele 13 organizaţii semnatare ale scrisorilor adresate autorităţilor sunt: Asociaţia Autism Transilvania, Asociaţia Autism Baia Mare, Asociaţia Autism Europa, Fundaţia Ancora Salvării, Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România – filiala Iaşi, Asociaţia pentru Sănătatea Mintală a Copilului „Sfântul Serafim de Sarov”, Fundaţia Copii în Dificultate – Centrul Sfântul Mihail pentru copii cu autism, Fundaţia Univers Plus Piatra-Neamţ, Asociaţia Copiii de Cristal Braşov, Asociaţia A.S.P.A. Suceava, Asociaţia For Autism, Fundaţia Alpha Transilvania, Asociaţia S.O.S. Autism Bihor.

Precizăm că în judeţul Bistriţa-Năsăud sunt diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist circa 40 de copii, însă numărul persoanelor afectate de autism este mult mai mare.

Ana Dragu, preşedinte AAE

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5