A încetat din viaţă etnomuzicologul Gruia Stoia, prietenul bistriţenilor

Etnomuzicologul Gruia Stoia, conducătorul Redacţiei Muzicale de la Radio România între anii 1996 şi 2000 a încetat din viaţă.

Gruia Stoia a fost un prieten apropiat al bistriţenilor, de care a fost legat printr-o colaborare deosebită. Ultima întâlnire cu publicul bistriţean a fost la Festivalul Pană de Păun, când artistul Alexandru Pugna, unul dintre interpreţii apropiaţi de Gruia Stoia, şi-a lansat cartea “Pe cărări de cant şi dor”. Să amintim doar faptul că este cel care a descoperit-o pe Lenuţa Purja, pe care a dus-o în timp ce era la liceu şi a înregistrat-o la Bucureşti alături de mama ei rapsodul Teodora Purja. În concertele lui de la Sala Radio Valeria Peter Predescu era însoţită de lelea Reghina Tăpălagă, cea care îi făcea întotdeauna pe “domni” să se plece în faţa valorii ţăranului. Acum Gruia Stoia a mers pe drumul sfinţilor, să fie alături de Valerica, cum îi spunea el valreiei Peter Predescu, şi de lelea Raghina , care are un verş sugestiv, făcut de ea înainte de a pleca la îngeri: "D"amu, mă duc de la voi, n-oi mai veni inapoi,/ Mărg in pamânt cu pciatra, n-oi mai veni niciodată,/ Departe de voi n-oi fi, da" n-oi mai pute veni/ Şi la toţi am o rugare, inainte de plecare:/ Puneţi-mi flori pe mormânt şi nu mă uitaţi curând".

Gruia Stoia se alătură înaintaşilor în ale cercetării tradiţiilor, amintind aici pe Emilia Comişel, plecată şi ea la cele veşnice în mai anul acesta, Constantin Brăiloiu şi Dimitriei Gusti, de care ne leagă ca judeţ multe colaborări rodnice. Acum ei cercetează comorile ceriului, pe doinele Reghinei Tăpălagă, a Valeriei Peter Predescu şi a Mariei Peter.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5