Evenimente, ştiri din lumea creştină
* În zilele de 4-5-6 aprilie, creştinii din întreaga lume au sărbătorit împreună Sfintele Paşte, slăvita Înviere a Domnului şi Dumnezeului nostru IISUS HRISTOS, învierea nădejdilor noastre, ale celor ce am vieţuit în jugul şi umbra morţii. În măreaţa sărbătoare s-a înşirat meridian după meridian al Pâmântului, din Oceania până în Americi, întru slăvire, închinare, mulţumire şi negrăită bucurie.
* Şi în acest an, Lumina Sfântă a coborât la Ierusalim, spre imensa bucurie atuturor celor care au asistat la acest miracol excepţional, în prezenţa a mii şi mii de pelerini de pretutindeni.. Sfânta Lumină, ce coboară numai la rugăciunea Patriarhului Ortodox al Ierusalimului, a fost adusă şi în ţara noastră cu un avion charter de către o delegaţie specială a Patriarhiei Ortodoxe Române în frunte cu episcopul vicar PS Varsanufie Prahoveanul şi preluată de credincioşii ortodocşi din întreaga ţară, inclusiv la Bistriţa. Cereasca, neobişnuita Lumină ce coboară la Ierusalim din vremi imemoriale este -timp de circa cinci minute- lumină pură, putând fi pusă pe faţă sau corp fără să dăuneze, ca abia apoi să devină flacără obişnuită.
* În mesajul adresat credincioşilor cu ocazia Invierii Domnului, IPS arhiepiscopul şi mitropolitul Bartolomeu Anania s-a declarat supărat pe acei ziarişti care folosesc atât de nepotrivit exprimarea ”a trecut în nefiinţă” referitor la persoana umană. Pentru noi, despărţirea sufletului de corp nu este o desfiinţare, ci o trecere la o stare superioară existenţială, o transfigurare.
* Patriarhul Moscovei şi întregii Rusii i-a îndemnat pe credincioşii Moscovei să participe plini de curaj la sfintele slujbe ale Bisericii, care sărbătoresc glorioasa Înviere a Domnului HRISTOS, sfidând acţiunile teroriste.
* În luna mai, Patriarhul Ecumenic Ortodox de Constantinopole va efectua o vizită la Moscova, la invitaţia patriarhului Moscovei şi al întregii Rusii, Kiril.
* Dezbatere aprinsă pe marginea noilor măsuri ale Sinodului BOR prin care clericii divorţaţi şi văduvi, în această situaţie sau recăsătoriţi nu mai pot sluji altarului, ci doar în sânul Bisricii. Aceasta nu e caterisire (interdicţie de la acţiunea de predicare, cea sfinţitoare şi conducătoare). S-a constatat că din circa 16.ooo de preoţi, circa 500 sunt în astfel de situaţii. “Preotul trebuie să fie bărbat al unei singure femei”- ne spune Sf. Ap. Pavel- motivează Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Ortodoxe Române.
* Biserica frăţească Romano-Catolică e cuprinsă în continuare de furtuna scandalurilor de pedofilie. Un avocat american din Kentucky ( William McMurry) a adresat tribunalului o petiţie prin care cere ca Papa Benedict al XVI-lea să fie chemat la bară spre a depune mărturie pentru cazuri pe care le califică drept “muşamalizare spre a salva onoarea Bisericii.”
(Date fiind imensele prejudicii morale ce se înregistrează, e greu de înţeles lipsa unei decizii radicale, curajoase, atât de necesare în asemenea momente, prin care căsătoria/celibatul să fie acte ale libertăţii umane personale ale preoţilor romano-catolici, ce ar asana mediul eclezial într-un mod decisiv- n.n.)
Selecţie şi adaptare,
prof. Vasile Găurean
Adaugă comentariu nou