Evenimente, ştiri din lumea creştină

* În predica rostită duminică, 14 februarie în Catedrala Patriarhală din Bucureşti, cu prilejul începerii Postului Mare, Patriarhul BOR, IPS Daniel a spus: “Postul este dor de cer, de viaţă şi bucurie veşnică, netrecătoare.”

* Ziarul “Lumina” al Patriarhiei Ortodoxe Române a împlinit cinci ai de la apariţie, prilej pentru numeroase manifestări aniversare.

* Anul acesta vor începe lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului, dor arhitectural străvechi al Patriarhului Miron Cristea. De mărimea unui bloc de 30 de etaje (cu turnurile sale), va putea adăposti 5.ooo de credincioşi. Este foarte puţin totuşi, dacă ne gîndim că fraţii noştri de credinţă, bulgarii, au construit în prima jumătate a secolului trecut la Sofia o splendidă Catedrală, “Alexandr Nevski” ce poate primi 30. 000 de credincioşi, iar clopotele se aud de la 3o de km.!

* Pe coasta de est a Egiptului s-a redeschis pentru pelerini cea mai veche mănăstire din lume, cu hramul “Sf. Antonie” după cinci ani de la demararea acţiunii de restaurare. Cu o surafaţă de zece ha. şi şapte biserici, una din ele adăposteşte moaştele începătorului monahismului, Sf Antonie.

* Patriarhul Biserici Ortodoxe Sârbe, Irineu, şi-a cerut scuze comunităţilor musulmane pentru scoatereadin context şi interpretarea unor declaraţii ale sale, ce au consternat lumea musulmană. Acestea se refereau la situaţia că “atunci când sunt minoritari, musulmanii se comportă normal, dar în situaţia de majoritari devin agresivi şi fac presiuni”. În spritul iertării reciproce, reprezentanţii lumii muslmane au acceptat scuzele.

* Într-un comunicat al Patriarhiei Ortodoxe Române, se dezminte ştirea apărută lacAgenţia NEWS din Arad, potrivit căreia vor fi trimişi preoţi ortodocşi în Camerun. O astfel de trimitere se poate face doar la solicitarea Patriarhiei Alexandriei şi a întregii Africi (conf. Catholica.ro).

* Comitetul pentru afaceri juridice al Parlamentului Europei a emis un comunicat în care solicită tratamente egale pentru cetăţenii minoritari din Grecia şi Turcia în chestiuni religioase şi de proprietate (aluzie cu deosebire la discriminarea creştinilor din Turcia).

Se recunoaşte , la fel, caracterul Patriarhiei Ortodoxe de Constantinopole ca fiind “Ecumenică” şi datând încă din secolul al VI-lea. Curtea Supremă din Turcia a contestat termenul”Ecumenică” pe motiv că induce ideea de suprastatalitate.

* Episcopii francezi se opun interzicerii vălului islamic, considerândcă nu trebuie încălcată libertatea unui număr destul de mic de persoane care adoptă acest tip de vestimentaţie.

* Într-un articol din ediţia on-line a ziarului “Gândul”, Rodica Ciobanu atacă violent ideea construirii Catedralei Neamului în preajma Parlamentului, de frica interpătrunderii religiosului şi politicului, uitând că o bună relaţionare între stat şi culte este benefică societăţii şi datează în Răsăritul Europei de două mi de ani.

* Papa Benecdict al XVI-lea şi-a exprimat consternarea faţă de răspîndirea eutanasiei în Marea Britanie, opinînd că “loveşte dinrect în inima credinţei”după ce, la începutul lunii februarie, Sfinţia- Sa arăta că aceasta “este o falsă rezolvare a problemei suferinţei”. In Marea Britanie trăiesc actualmente circa 4,2 milioane de catolici.

* Arhiepiscopul Bisericii romano-catolice, Ioan Robu, aflat în vizită la Vatican, a adresat Papei Benedict al XVI-lea invitaţia de a vizita România..

* Un grup de creştini şi musulmani au protestat la Cairo împotriva discriminărilor la care sunt supuşi creştinii în dorinţa lor de a-şi ridica biserici.Nu este de mirare astfel că în Occident creşte reciproca aversiune faţă de ridicarea de moschei şi minarete. Pentru a construi un locaş creştin în Egipt, e nevoie de avizul preşedintelui ţării.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5