Evenimente, ştiri din lumea creştină
* Biroul de presă al Patriarhiei Române face cunoscut că „Patriarhul BOR aparţine tuturor românilor din ţară şi de peste hotare şi nu poate fi confiscat de un partid sau de o personalitate politică.” Este un drept la replică pentru un articol apărut în „România Mare”, ce insinua legături şi înţelegeri politice de taină cu anumite forţe politice angajate electoral.
* Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strassbourg (noua ”zeitate” păgână) a decis că şcolile italiene nu au dreptul de a menţine crucifixele, acceptând cererea unei finlandeze (Soile Tuulinki Lautsi) stabilită în Toscana. Hotărârea a produs revoltă şi indignare în întreaga peninsulă, în toate partidele şi mediile sociale, care văd în aceasta „un atentat la valorile noastre naţionale şi culturale”. Un sondaj realizat la cinci zile după această decizie, deAFP atestă că 84% din italieni se pronunţau în favoarea crucifixelor; practic toţi italienii, restul fiind de obicei imigranţi.
* Sorin Oprerscu, candidat independent la alegerile prezidenţiale şi primar al capitalei, a fost primit în audienţă la Papa Benedict al XVI-lea. „Sunt emoţionat şi fericit fiindcă m-am aflat faţă în faţă cu un simbol al lumii creştine”- a declarat vizitatorul la ieşirea din audienţă. Între problemele discutate a fost şi situaţia megaclădirii de lângă Catedrala catolică „Sf.Iosif” din Buscureşti.
* Preotul catolic libanez Samir Halil Samir a declarat recent că islamizarea Libanului este într-o fază foarte avansată. Pe vremuri, această ţară era recunoscută pentru spiritul tolerant şi convieţuirea mai multor religii, dar după luptele civile ce au însângerat Libanul, o treime a populaţiei creştine maronite a părăsit ţara, astfel că astăzi, principalele funcţii publice sunt deţinute de musulmani. Situaţia este identică şi în alte ţări din Oreintul Mijlociu.
* Biserica Ortodoxă a Ucrainei cheamă pe toţi credicioşii să se roage pentru stăvilirea pandemiei de gripă nouă (în ţară există aproape un milion de bolnavi infectaţi, iar decesele se apropie de două sute). Alegerile prezidenţiale se vor decala cu circa cinci luni.
* O Biblie evreiască, socotită de mare preţ, datând din 1516 a fost restituită comunităţii evreieşti din Viena, aceasta fiind confiscată de nazişti înaintea celui de al doilea Război mondial.
*Duminică, 8 noiembrie, s-a redeschis în Anataolia centrală (Turcia) o Biserică armeană datând din secolul al XII-lea. Turcia voieşte a da Europei semne ale toleranţei religioase în vederea accederii în UE.
* Papa Benedict al XVI-lea va primi la Vatican, în cadrul unei întâlniri lucrative 255 de artişti, italieni cu deosebire, într-un efort de a refacere a binomului religie-cultură.
* A fost Promulgată de către Vatican Constituţia Apostolică ce permite intrarea colectivă a anglicanilor (inclusiv 15-30 de episcopi) în catolicism, ca expresie a nemulţumirilor pentru ordinarea femeilor în preoţie şi binecuvântarea căsătoriilor homosexualilor.
Adaugă comentariu nou