Efective în creştere pe fondurile de vânătoare gestionate de AJVPS

* Protejarea vânatului în prim-planul preocupărilor

- Interviu cu VALER NEGRUŞA, directorul AJVPS Bistriţa-Năsăud

- D-le Negruşa, cum a încheiat AJVPS anul 2009 şi ce prevedeţi pentru noul an 2010?

Valer Negruşa: - În plin sezon de vânătoare, atât pentru vânatul mare (mistreţ, cerb, urs), cât şi la vânatul mic (iepure, fazan, raţă mare), putem aprecia că ne situăm în parametrii planului de recoltă al vânatului, aprobat de autoritatea publică centrală care răspunde de Silvicultură – MAPDR. Cu deosebire în această perioadă, o preocupare de bază o reprezintă asigurarea hranei suplimentare şi alimentarea hrănitorilor şi a locurilor de hrănire cu lucernă, fân, trifoi, porumb, ştiuleţi şi seminţe (grâu spart, orz, ovăz), realizate atât din culturile pentru vânat, înfiinţate pe fondurile de vânătoare, cât şi din cumpărări şi achiziţii de la membrii vânători în contul zilelor de muncă.

- Valoric şi cantitativ, cât reprezintă hrana asigurată?

V.N.: - Fibroasele (fân, lucernă, frunzare) sunt pentru acest sezon, pe total cele 19 fonduri de vânătoare, totalizează 56 de tone, concentratele (grâu, porumb) – 44 de tone, suculentele (nap porcesc, cartofi, mere) – 14 tone. Ceea ce valoric se ridică la suma de 30.000 lei.

- Spuneţi-ne, cum repartizaţi hrana, în raport de fondurile de vânătoare?

V.N.: - În primăvara fiecărui an, efectuăm evaluarea efectivelor de vânat, pe fiecare fond în parte, şi în funcţie de efectivele găsite, pe fiecare specie, personalul tehnic şi cu participarea membrilor vânători, repartizăm cantităţile necesare de hrană în funcţie de zonele în care vânatul este concentrat, precum şi la punctele de hrănire unde se distribuie săptămânal cantităţile necesare.

Din fericire, iarna 2009/2010 este mai blândă şi animalele sunt dispersate în arealul fondului de vânătoare, găsind hrană mai uşor (ghindă, seminţe şi iarbă). Şi, tot în avantaj, pierderile (mortalităţi şi pierderile datorate răpitorilor – lup, vulpe) sunt mai mici.

- Braconierii, ei cum se „descurcă”, pe un asemenea timp?

V.N.: - Orientarea noastră, prin patrulările efectuate pe timp de zi şi noapte, pe fondurile de vânătoare, are ca scop reducerea braconajului. În concluzie, facem tot posibilul pentru a îngreuna munca braconierilor, a-i depista şi sancţiona după faptă.

- Câteva cazuri de braconieri care au căzut în „capcană”…

V.N.: - Pe fondul de vânătoare 1 Negrileşti, în data de 17 noiembrie 2009, vânătorul Sechei Daniel a recoltat prin împuşcare, fără autorizaţie, un număr de 3 iepuri, întocmindu-i-se dosar penal şi fiind obligat la o despăgubire de 2000 lei (150 euro/iepure)… Pe perioada cercetărilor i s-a suspendat dreptul de exercitare a vânătorii. Un alt caz: Pop Ioan, Bistriţa, a fost depistat de organele de Poliţie transportând în autoturismul proprietate personală un urs recoltat prin împuşcare, tot fără autorizaţie, de pe fondul 26 Cuşma, gestionat de DS Bistriţa-Năsăud. Şi lui i s-a întocmit dosar penal, fiindu-i suspendat de către AJVPS dreptul de a exercita vânătoarea până la soluţionarea dosarului.

- Cresc, sau dimpotrivă, scad efectivele de animale pe fondurile gestionate de dv.?

V.N.: - Iernile uşoare din ultimul timp, asigurarea hranei şi protejarea prin acţiunile de pază ce le întreprindem au dus la creşterea efectivelor de mistreţi, cerb, căprior, fazan, pe majoritatea fondurilor de vânătoare, lucru care, spre bucuria membrilor vânători, a condus la creşterea planului de recoltă, de la un an la altul. Astfel că, în prezent, prin evaluare putem spune că pe fondurile gestionate de AJVPS, au fost depăşite efectivele optime, încât înregistrăm: la mistreţi – 365 exemplare (faţă de un efectiv optim de 238 exemplare), la căprior – 1570 exemplare (faţă de efectivul optim de 1304), cerb – 130 exemplare (faţă de efectivul optim 80 exemplare).

- Cum se prezintă starea de sănătate a vânatului?

V.N.: - Am avut cazuri izolate de vulpi turbate (fondul 39 Miceşti, 28 Simioneşti, 9 Telciu) şi un exemplar de mistreţ cu trichină (fondul de vânătoare 22 Dumitra). Împreună cu organele sanitar-veterinare amplasăm momeli vaccinale, atât contra rabiei cât şi contra pestei porcine. De asemenea, recoltăm, de la fiecare exemplar vânat, probe şi le predăm pentru analize la Laboratorul Sanitar-Veterinar. Din certificatele eliberate, rezultă că, în prezent, nu avem exemplare bolnave.

- În raza de competenţă a AJVPS Bistriţa-Năsăud, au apărut în sezonul despre care vorbim, exemplare valoroase de vânat cu care să participaţi la expoziţii?

V.N.: - Pe fondul de vânătoare 6 Ţibleş a fost recoltat un exemplar de urs de medalie de aur, atât la blană cât şi la craniu. De asemenea, pe fondul de vânătoare 39 Miceşti a fost recoltat un căprior – evaluat la 168,3 puncte, care va fi prezentat la următoarea expoziţie cinegetică, fie în ţară, fie în străinătate. Tot la căprior avem un exemplar recoltat de pe fondul 21 Măgheruş, care la evaluare a obţinut 153,2 puncte şi un alt exemplar, de pe fondul 33 Figa, de 130,61 puncte. Toate trei reprezintă trofee şi vor obţine medalii de aur la expoziţiile unde vor fi trimise.

Tot la căprior, AJVPS deţine şi 11 exemplare de căprior, care prezentate la expoziţii vor obţine medalii de argint. Mai pot menţiona şi alte 18 exemplare de căprior pentru medalie de bronz.

- Pentru care dintre specii este deschis sezonul de vânătoare?

V.N.: - La iepure – până la 31 ianuarie, la mistreţi – până la 15 februarie, la raţa mare şi fazan – până la 28 februarie, pe fondurile unde planul de recoltă aprobat nu a fost realizat.

- Depăşiri… de plan nu sunt în actualitate?

V.N.: - Nerealizarea planului de recoltă se sancţionează cu amendă până la 3.000 de lei. De asemenea, şi depăşirea acestui plan este sancţionată cu aceeaşi amendă, conform Legii vânătorii şi a protecţiei vânatului.

- Cui i se aplică sancţiunea?

V.N.: - Gestionarului fondului de vânătoare, adică AJVPS, care eliberează autorizaţiile de vânătoare, pentru fiecare specie de vânat.

- Şi aveţi la „activ” vreo sancţiune?

V.N.: - Până la această dată, nu! Nici în sezoanele trecute şi sunt vreo 20 la număr…

- Cum se laudă, la această dată, pescarii membri ai AJVPS?

V.N.: - Este deschis pescuitul pe apele colinare şi de şes, până la începutul lunii aprilie (10-12 aprilie), când începe perioada de prohibiţie, care ţine 60 de zile.

De la 1 mai se deschide sezonul de pescuit pe apele de munte.

Comentarii

18/04/11 10:16
Vizitator

am napi pentru mistreti -400kg informatii suplimentare la adresa [email protected]

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5