LANSĂRI DE CĂRŢI, ÎN CASCADĂ, ALE AUTORILOR CONSACRAŢI
-
View the full image
CMC
-
View the full image
TPS
-
View the full image
A. Borgovan
-
View the full image
prof. Virginia Brănescu
În cadrul Cenaclului “Conexiuni” de la Centrul Cultural Municipal “George Coşbuc” Bistriţa, pe terasa Teatrului de vară, a avut loc în data de 22.07.2009, într-o organizare deosebită, cu atmosferă scriitoricească destinsă, o sensibilă şi reuşită activitate constând în lansarea cărţii: “CARTEA DE JOC” aparţinând cunoscutei şi apreciatei prof. Elena M. Cîmpan, preşedintele Cenaclului şi al Societăţii Scriitorilor Bistriţeni, urmată de “ZÂMBETUL EPIGRAMEI” aparţinând “junimistului” şi cunoscător al acestui gen literar, Aurel I. Borgovan, volumul “LUNCA”, autor fiind consacratul scrierii în limbaj ardelenesc, Traian Parva Săsărman, şi un volum de poezii “CLIPA”, aparţinând sensibilei şi creatoarei de imagini, prof. Virginia Brănescu.
La antrenanta şi deosebita activitate şi-au exprimat opiniile pertinente şi cu argumente pe text, prof. dr. Dorel Cosma, dir. CCM “George Coşbuc” şi scriitor, care a precizat, făcând referiri la “CARTEA DE JOC” că Elena M. Cîmpan a abordat o temă utilă, încărcată şi majoră, care vrea să transmită un mesaj generaţiilor viitoare.
Gândurile de jurnalist ale Elenei M. Cîmpan sunt cuprinse în finalul cărţii, unde face o paralelă superbă între ceea ce înseamnă scriitorul de azi şi jurnalistul de azi, cele două lucruri se îmbină perfect.
Autoarea a precizat că trăirile, talentul, pornirile sufleteşti nu pot fi oprite, scriitorul fiind cel care le transpune pe hârtie.
Traian Parva Săsărman a precizat că volumul se referă la acelaşi univers sătesc, nu importă că înainte era satul de şes şi deal, este vorba de satul de sub munte unde am trăit aproape 15 ani, este universul satului de la brazi la cireşi, referindu-se la cartea sa “LUNCA”.
Prof. Dorel Cosma – “Traian vine cu un element nou, trece între Rebra şi Parva, unde cunoaşte multe personaje care au devenit elemente ale acestei cărţi – preotul, miliţianul, intelectualii şi ţăranii -, scrie cu un umor specific ardelenesc, ceea ce a făcut Creangă pentru moldoveni, iar groparul are un rol foarte interesant”.
Referindu-se la cartea sa, autorul I. Borgovan s-a confesat şi a punctat faptul că poporul român are nevoie în aceste momente de multă epigramă, e nevoie să fie destins, să-şi elimine stresul, să râdă cât mai mult, iar scrierea în stilul junimist este acceptată şi receptată plăcut de către public. Cartea vine în sprijinului crezului său şi a exemplificat cu câteva epigrame pe care le-a citit.
D-na prof. Virginia Brănescu, referindu-se la volumul “CLIPA”, a punctat şi a specificat că se bucură mult pentru că se află în mijlocul oamenilor atât de deosebiţi şi când pleacă de la cenaclu simte că a reînviat. Pleacă reînnoită sufleteşte, iar artiştii, scriitorii pot scoate din problemele mărunte esenţialul.
“Am fost foarte curajoasă, dar au fost momente în care nu m-am putut ţine de arta cuvântului, nici de pictură, care a fost prima dragoste. Unde există un adevărat artist, acesta se realizează în orice condiţii”. A recitat o frumoasă poezie, intitulată “Baroane”, dedicată fostului baron Alexandru Misiuga.
A fost o acţiune reuşită, deosebită, cu multiple valenţe educative şi de suflet. Felicităm autorii şi îi aşteptăm cu noi creaţii.
Adaugă comentariu nou